Riksbanken: Kryptovalutor är inte pengar

Publicerad 2018-03-14 10:30

Kryptovaluta Det finns ännu ingen etablerad definition på kryptotillgångar, som bitcoin, ethereum eller ripple, men även om de ofta kallas kryptovalutor kan dessa tillgångar inte klassificeras som pengar.

Det skriver Gabriel Söderberg, vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, i en ekonomisk kommentar som publicerats på Riksbankens webbplats.

”Den avgörande skillnaden mellan kryptotillgångar och etablerade valutor är att de senare aktivt sköts av centralbanker som med utgångspunkt från lagstiftningen har det övergripande ansvaret för att penning- och betalsystemet fungerar i praktiken och är tillräckligt flexibelt för att möta samhällsekonomins behov”, skriver han.

Breddad diskussion

Gabriel Söderberg skriver också att den nuvarande utvecklingen med kryptotillgångar förstås bäst som en fortsättning på en sedan länge pågående interaktion mellan teknologi och samhälle. Därtill är det viktigt att poängtera att ny teknik aldrig uppstår i ett vakuum, utan hänger ihop med och förutsätter en samhällelig och juridisk kontext.

Därför behöver en fortsatt diskussion om kryptotillgångar breddas så att den också inkluderar dessa aspekter. Kryptotillgångar är exempelvis privat utgivna och ställs ofta i kontrast mot statligt utgivna pengar, men samtidigt förutsätter de att en stat lagstiftar om och upprätthåller äganderätt.

”En förutsättning för att kryptotillgångarna ska fungera är nämligen att deras tekniska utrustning skyddas av ett juridiskt och, ytterst, polisiärt system som tillhandahålls av staten. Utan stater skulle kryptovalutorna därför paradoxalt nog inte kunna existera”, skriver Gabriel Söderberg.

Blockkedjan kan bli ”nyttig”

Han konstaterar samtidigt att det pågår ett omfattande experimenterande kring kryptotillgångar och många av applikationerna, som blockkedjan, kan mycket väl visa hitta nyttiga användningsområden i samhället och effektivisera vissa processer.

Gabriel Söderberg vill inte heller utesluta att tekniken bakom kryptotillgångar kommer att utvecklas i framtiden och lösa några av de nuvarande utmaningarna. Men med tanke på de olika utmaningarna och i och med att det saknas en officiell utgivare, är slutsatsen i nuläget dock att de ”inte kan klassificeras som pengar”.

E-kronan ej krypto

”För närvarande utgör kryptotillgångarna inget större hot mot den finansiella stabiliteten. Det är dock viktigt för centralbanker och myndigheter att fortsätta följa utvecklingen på området”, skriver Gabriel Söderberg.

Han skriver samtidigt att Riksbankens eventuella e-krona skulle skilja sig från en kryptotillgång, främst eftersom den skulle vara utgiven av Riksbanken som är en statlig myndighet och att e-kronan därför skulle vara en fodring på svenska staten.

”Skillnaden är stor mot en kryptotillgång som skapas av ett decentraliserat nätverk och inte upprätthålls genom ett legalt åtagande utan genom användarnas vinstintresse och tilltron till kryptotillgångens underliggande protokoll. För Riksbankens e-krona skulle alltså värdet ha en officiell garant, samtidigt som det inte finns någon juridisk oklarhet om dess status”, skriver Gabriel Söderberg.

E-kronan skulle också uttryckas i svenska kronor, och därmed inte vara en egen valuta. Därmed skulle den också innefattas i Riksbankens lagstiftade skyldighet att eftersträva ett inflationsmål och därmed en stabil utveckling av köpkraften.

”En fundamental princip i kryptotillgångarna är just att ingen kan anförtros detta ansvar. Kryptotillgångarnas köpkraft bestäms då i mycket högre grad av tillgång och efterfrågan. Resultatet blir, som nämnts ovan, stora fluktuationer i priset”, skriver Gabriel Söderberg.

E-kronan ges ut av en stat

Därtill skulle Riksbanken ha ansvaret för e-kronans underliggande infrastruktur. Hur transaktioner med en e-krona skulle prissättas är inte bestämt, men för en centralbank är det nödvändigt att en eventuell avgift inte varierar utan kontroll. Anledningen är att centralbankens skyldighet att upprätthålla ett effektivt betalningsväsende då inte skulle vara uppfylld.

”Den avgörande skillnaden mot kryptotillgångar är alltså att e-kronan skulle ges ut av en stat och skötas av Riksbanken på ett sätt som garanterar att den skulle fungera som ett effektivt betalningsmedel. Med andra ord skulle e-kronan inte bara fylla pengars tre grundläggande funktioner utan också uppfylla villkoret att vara en legal skapelse utgiven av en stat”, skriver artikelförfattaren.

Analyser
Här är måndagens aktieanalyser
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Asien
Handelstvisten pressar Asiens börserMen börserna i Kina håller helgstängt
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea