Placeringsguiden nummer 3 ute nu

Publicerad 2018-03-13 07:17

Nytt nummer Nu är ett färskt nummer av Placeringsguiden på väg ut till prenumeranterna. I det nya numret botaniserar vi bland utdelningar och räntor i alternativa placeringar som kan sprida riskerna och komplettera en traditionell högavkastarportfölj. Dessutom pekar Ingemar Carlsson ut några kursvinnare i stigande trend. Som vanligt får du också det senaste om våra modellportföljer.

Ledare: Bygg portföljen som Buffett

Investeringsgurun Warren Buffett är känd för att ha byggt Berkshire Hathaway på ett stadigt kassaflöde som återinvesteras i bra företag. En Buffett-inspirerad strategi kan göras även i mindre skala. Några uppslag hittar du förhoppningsvis i årets upplaga av Placeringsguidens årliga högavkastarportfölj som på 15 år avkastat 17,2 procent per år i snitt, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuell: Alternativa högavkastare och tillväxtbörser

Vi botaniserar bland utdelningar och räntor i alternativa placeringar som kan sprida riskerna och komplettera en traditionell högavkastarportfölj på Stockholmsbörsen. Vi guidar också till det senaste tillskottet av noterade preffar. Dessutom ser vi närmare på tillväxtmarknader som de senaste åren gett fondsparare skäl att vara synnerligen nöjda. Flera råvarutunga tillväxtmarknader ser ut att ånga vidare medan jättarna Kina och Indien ser ut att bromsa in i år.

Tema: Utdelningsrekord på börsen

Vi summerar ett rekord i årets kontantflöde till aktieägarna på Stockholmsbörsen och plockar ihop årets upplaga av Placeringsguidens högavkastarportfölj som ger en väntad direktavkastning på 6,2 procent.

Intervju: Kristoffer Melinder, vd Nordic Capital

Fönstret för börsnoteringar är fortfarande öppet, enligt riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder, som de senaste åren varit aktuellt med bland annat Intrum Justitias fusion med Lindorff, uppköpsbuden på Nordnet och Nordax och noteringar av Munters, Resurs Bank, Handicare med flera.

Aktier: Omplaceringar och nyförvärv

Storytel har satt fart i PA-portföljen och nu viktar vi om till industriaktier i stället för defensiv vård. Vi justerar flera riktkurser på vår lista efter rapportfloden och lägger till tre nya aktier inom brandsäkerhet, skogsindustri och hygien. En kylgrossist som blivit för het är månadens varning.

Teknisk analys: Kursvinnare i stigande trend

Börsen som helhet är kvar i fallande trend, men vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson hittar undantag där trenden pekar upp och banker som kommer i fokus inför vårens utdelningar.

Trender: Skakigare börs

Märtha Josefsson hittar flera skäl till att börsen blir skakigare men ligger kvar i en god portion aktier när företagsvinsterna fortsätter upp. Hon tittar bland annat närmare på udda instrument som är kopplade till väntad volatilitet och som förmodligen bidragit till de kraftiga börsrörelser som synts i årets inledning.

Fonder: Tech och tillväxtmarknader i fondtoppen

Sofia Ullerstam hittar fonder inom tech, Afrika och Vietnam bland de senaste månadernas vinnare. Trendföljande hedgefonder har det kämpigare att hänga med i de ökade rörelserna på finansmarknaden sedan årsskiftet.

Alternativa placeringar: Skogsrally och goda tider för råvaror

Vi sätter fokus på skogsjättarna som utklassat börsen och på priserna för skogsmark som stiger. Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson noterar en uppstuds för nedtryckta priser på jordbruksprodukter och ringar in den del av konjunkturcykeln som gynnar råvaror som placeringstema.

Krönika: Nya vinnare i börsens biotechrally

Biotechaktier är välrepresenterat i toppen av det senaste året vinnarlista på Stockholmsbörsen, varav flera mer än dubblats i kurs. Anders Haskel lyfter fram tre aktier som han bevakar särskilt just nu.

Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktie
Så går det för Epiroc i premiärenVd Per Lindberg nöjd med börspremiären.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Analyser
Här är måndagens aktieanalyserFlera färska köpråd finns med i analysflödet.
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Börsen
Nedåt på StockholmsbörsenMen Fingerprint går mot strömmen efter insiderköp.
Asien
Handelstvisten pressar Asiens börserMen börserna i Kina håller helgstängt
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet