I annonssamarbete med FISHER INVESTMENTS NORDEN

Placera Att ett land ger ut nya obligationer leder sällan till rubriker. Men när landet heter Grekland har det stort nyhetsvärde. Särskilt när obligationen ifråga är sjuårig och har en ränta på endast 3,5 procent – något som var helt otänkbart för bara tre år sedan, när de långa räntorna var tvåsiffriga. Än bättre: statskassan fick 6 miljarder euro i bud för 3 miljarder euro i obligationer, och investerarna erbjöd lägre ränta än den ränta på 3,75 procent som ursprungligen erbjöds.  Låt detta vara en påminnelse som för vår tid: även den värsta kris följs så småningom av en återhämtning.

När Grekland fick sitt tredje räddningspaket sommaren 2015 antog de flesta att dess varaktighet på tre år skulle vara alltför kort och att Grekland därför skulle behöva ytterligare ett räddningspaket i år. Men nu när vi närmar oss räddningspaketets avslut i augusti talas det inte längre om någon ny livlina. Räntorna har sjunkit, de privata investerarna verkar ivriga att hoppa på tåget, ekonomin växer igen och privatiseringsprogrammet är på banan.

Grekland nådde ytterligare en milstolpe i det här avseendet i mitten av februari, då landet fick två bindande anbud för en 66-procentig post i den statliga gasnätsoperatören. Under tiden har premiärminister Alexis Tsipras, den en gång så fruktade och passionerade vänsteraktivisten, vunnit bred respekt för sin förmåga att driva igenom omstridda reformer och nedskärningar av den offentliga sektorn. Även kreditvärderingsinstituten – som vanligen agerar långsamt – har nyligen höjt Greklands kreditbetyg.

Av alla nyheter på senare tid tycker vi att försäljningen av statsobligationer är den viktigaste. Det är den första rena försäljningen sedan 2014, innan Tsipras tog makten (de obligationer som utfärdades under 2017 var en del av en frivillig skuldväxling snarare än ett försök att nå ut till nya investerare.) Det är även första gången statskassan försöker få in ny finansiering snarare än att bara rulla över obligationer som är på väg att förfalla.

Före försäljningen hade Grekland klarat sig såpass länge utan att utfärda nya långsiktiga skuldpapper att landet saknade avkastningskurva – en utveckling som vanligtvis förknippas med instabila u-länder. Februaris försäljning, tillsammans med två planerade emissioner inom sex månader, ingår i regeringens planer på att återuppbygga avkastningskurvan och skapa en känsla av normalitet på Greklands kapitalmarknader.

Betydelsen av denna händelse sträcker sig långt bortom statsfinanserna. Räntorna på statspapper fungerar ofta som referensräntor för lån inom den privata sektorn. En återetablering av avkastningskurvan skulle hjälpa bankerna prissätta lån till företag, bostadsköpare och konsumenter och kanske få bort en barriär för den grekiska lånetillväxten. Det skulle även ge investerarna ett bättre mått på de grekiska kreditmarknadernas hälsa, och inte minst utgöra en viktig ledande ekonomisk indikator.

Nu tror vi i och för sig inte att den senaste utvecklingen gör grekiska aktier till ett klokt köp i nuläget. Bankerna utgör en stor andel av den grekiska aktiemarknaden, och de grekiska bankerna förlitar sig fortfarande på statsbidrag. Vissa banker har blivit delvis förstatligade sedan krisens värsta dagar. De kommer sannolikt att ha lång väg att gå innan de blir självständiga och lönsamma, trots den begynnande ekonomiska förbättringen.

Greklands återhämtning är dock ett slående exempel på en enkel sanning: även den djupaste och mörkaste recession följs av en återhämtning.

Historien säger oss att en björnmarknad kommer att uppstå så småningom. När den väl uppstår kommer vi att påminna våra investerare om Grekland. Om eurozonens mest bekymmersamma ekonomi kan ta sig tillbaka efter tre räddningspaket och åratal med problem, då kan även mognare länder med större inneboende styrka återhämta sig efter en recession och en björnmarknad. Även om djupa lågkonjunkturer är plågsamma varar de inte för evigt. Allting har sin dag i solen, precis som det regnar ibland.

Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer?

Gå då inte miste om regelbundna uppdateringar om aktiemarknaden och vad Fisher Investments Norden kan göra för dina investeringar.

Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten här.

Att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller något av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Värdet av investeringarna och deras avkastning kommer att fluktuera med de globala aktiemarknaderna och de internationella valutakurserna.

Hela denna sida är en annons från Fisher Investments Norden och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer. Detta dokument är Fisher Investments Norden, Fisher Investments Europes och Fisher Investments allmänna åsikter och ska inte betraktas som personliga investeringsråd, skatteråd eller som en framställning av deras eller kundernas resultat. Det ges inga garantier för att vi kommer att fortsätta att ha dessa åsikter, och de kan komma att ändras när som helst baserat på ny information, nya analyser eller nya överväganden. Dessutom görs inga garantier rörande exaktheten för några av prognoserna i materialet. Alla tidigare och framtida prognoser kanske inte var eller kommer att bli lika exakta som prognoserna i detta material. Fisher Investments Norden är det namn, som Fisher Investments Europe Limited, bedriver verksamhet med i Finland, Norge och Sverige. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609) och är registrerat i England (organisationsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limiteds Huvudkontor: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limiteds moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är grundat i USA och reglerat av den amerikanska Securities and Exchange Commission och fungerar som underleverantör enligt ett outsourcingavtal.

Swedbank
Advokat: Allvarligare med brott mot sanktionerKan bli "ytterst allvarliga" konsekvenser för Swedbank
Finans
Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökatProblem på bostadsmarknaden kräver politiska lösningar
Foto: istockphoto
Pension
Här är yrkena som ger mest i pension
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Börsen
Banksektorn sänke på Stockholmsbörsen
Analys
Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonteradeSänker till sälj
Bank
UG: Swedbank kan ha medverkat till sanktionsbrott
Foto: Shutterstock
Pension
"Pensionsbolagen brister i kvalitet i hållbara investeringar"Ratingen: Två bolag tappar, två ökar
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Aktie
Modeföretaget ansöker om rekonstruktionAktien rasar 40 procent på börsen
Sektor
Nordeas analytiker sänker storbankernaSätter sälj på SEB och SHB
Sektor
Cannabisaktier – bubblan som brastKursras och minskat intresse bland spararna
Foto: Anders Wiklund/TT
Årets julklapp
Mobillådan Årets julklapp 2019
Foto: istockphoto
Asien
Nedåt på asiatiska börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat på Wall Street
Årets Fond
Hjälp oss utse "Läsarnas favorit" i Årets Fond
Aktie
Så gör du med Oscar Properties nyemission och utbyteserbjudande"Teckna inte nya och byt inte ut gamla"
Sektor
Kepler Cheuvreux: Köpläge i norsk lax trots stämningshot
Reglering
Regeringen vill bredda begreppet insiderbrottFler saker ska bli olagliga
19/11
Trading Direkt: Fokus på SEB och Swedbank
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Säsongsrensade bopriser steg i oktober
Fed
Trump: Amerikanska räntor borde vara de lägsta i världen"Vi är USA"
Valuta
Handelsbanken: Pensionärerna kan rädda den svaga kronan
Foto: Shutterstock
Placera
Fem köpvärda svenska kursraketer"Betydande uppsida trots kursrusningar"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Penningtvätt
Estniska FI ser tecken på att Swedbank agerat kriminelltAktien faller efter beskedet
Sektor
Hernhag: Viktigt välja rätt del av varje bransch
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Efterfrågan ökar på nyproduktion"
Analyser
Elekta: Sänkta riktkurser efter vinstvarningen