I annonssamarbete med FISHER INVESTMENTS NORDEN

Placera Att ett land ger ut nya obligationer leder sällan till rubriker. Men när landet heter Grekland har det stort nyhetsvärde. Särskilt när obligationen ifråga är sjuårig och har en ränta på endast 3,5 procent – något som var helt otänkbart för bara tre år sedan, när de långa räntorna var tvåsiffriga. Än bättre: statskassan fick 6 miljarder euro i bud för 3 miljarder euro i obligationer, och investerarna erbjöd lägre ränta än den ränta på 3,75 procent som ursprungligen erbjöds.  Låt detta vara en påminnelse som för vår tid: även den värsta kris följs så småningom av en återhämtning.

När Grekland fick sitt tredje räddningspaket sommaren 2015 antog de flesta att dess varaktighet på tre år skulle vara alltför kort och att Grekland därför skulle behöva ytterligare ett räddningspaket i år. Men nu när vi närmar oss räddningspaketets avslut i augusti talas det inte längre om någon ny livlina. Räntorna har sjunkit, de privata investerarna verkar ivriga att hoppa på tåget, ekonomin växer igen och privatiseringsprogrammet är på banan.

Grekland nådde ytterligare en milstolpe i det här avseendet i mitten av februari, då landet fick två bindande anbud för en 66-procentig post i den statliga gasnätsoperatören. Under tiden har premiärminister Alexis Tsipras, den en gång så fruktade och passionerade vänsteraktivisten, vunnit bred respekt för sin förmåga att driva igenom omstridda reformer och nedskärningar av den offentliga sektorn. Även kreditvärderingsinstituten – som vanligen agerar långsamt – har nyligen höjt Greklands kreditbetyg.

Av alla nyheter på senare tid tycker vi att försäljningen av statsobligationer är den viktigaste. Det är den första rena försäljningen sedan 2014, innan Tsipras tog makten (de obligationer som utfärdades under 2017 var en del av en frivillig skuldväxling snarare än ett försök att nå ut till nya investerare.) Det är även första gången statskassan försöker få in ny finansiering snarare än att bara rulla över obligationer som är på väg att förfalla.

Före försäljningen hade Grekland klarat sig såpass länge utan att utfärda nya långsiktiga skuldpapper att landet saknade avkastningskurva – en utveckling som vanligtvis förknippas med instabila u-länder. Februaris försäljning, tillsammans med två planerade emissioner inom sex månader, ingår i regeringens planer på att återuppbygga avkastningskurvan och skapa en känsla av normalitet på Greklands kapitalmarknader.

Betydelsen av denna händelse sträcker sig långt bortom statsfinanserna. Räntorna på statspapper fungerar ofta som referensräntor för lån inom den privata sektorn. En återetablering av avkastningskurvan skulle hjälpa bankerna prissätta lån till företag, bostadsköpare och konsumenter och kanske få bort en barriär för den grekiska lånetillväxten. Det skulle även ge investerarna ett bättre mått på de grekiska kreditmarknadernas hälsa, och inte minst utgöra en viktig ledande ekonomisk indikator.

Nu tror vi i och för sig inte att den senaste utvecklingen gör grekiska aktier till ett klokt köp i nuläget. Bankerna utgör en stor andel av den grekiska aktiemarknaden, och de grekiska bankerna förlitar sig fortfarande på statsbidrag. Vissa banker har blivit delvis förstatligade sedan krisens värsta dagar. De kommer sannolikt att ha lång väg att gå innan de blir självständiga och lönsamma, trots den begynnande ekonomiska förbättringen.

Greklands återhämtning är dock ett slående exempel på en enkel sanning: även den djupaste och mörkaste recession följs av en återhämtning.

Historien säger oss att en björnmarknad kommer att uppstå så småningom. När den väl uppstår kommer vi att påminna våra investerare om Grekland. Om eurozonens mest bekymmersamma ekonomi kan ta sig tillbaka efter tre räddningspaket och åratal med problem, då kan även mognare länder med större inneboende styrka återhämta sig efter en recession och en björnmarknad. Även om djupa lågkonjunkturer är plågsamma varar de inte för evigt. Allting har sin dag i solen, precis som det regnar ibland.

Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer?

Gå då inte miste om regelbundna uppdateringar om aktiemarknaden och vad Fisher Investments Norden kan göra för dina investeringar.

Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten här.

Att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller något av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Värdet av investeringarna och deras avkastning kommer att fluktuera med de globala aktiemarknaderna och de internationella valutakurserna.

Hela denna sida är en annons från Fisher Investments Norden och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer. Detta dokument är Fisher Investments Norden, Fisher Investments Europes och Fisher Investments allmänna åsikter och ska inte betraktas som personliga investeringsråd, skatteråd eller som en framställning av deras eller kundernas resultat. Det ges inga garantier för att vi kommer att fortsätta att ha dessa åsikter, och de kan komma att ändras när som helst baserat på ny information, nya analyser eller nya överväganden. Dessutom görs inga garantier rörande exaktheten för några av prognoserna i materialet. Alla tidigare och framtida prognoser kanske inte var eller kommer att bli lika exakta som prognoserna i detta material. Fisher Investments Norden är det namn, som Fisher Investments Europe Limited, bedriver verksamhet med i Finland, Norge och Sverige. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609) och är registrerat i England (organisationsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limiteds Huvudkontor: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limiteds moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är grundat i USA och reglerat av den amerikanska Securities and Exchange Commission och fungerar som underleverantör enligt ett outsourcingavtal.

Aktiechatt
Hernhag: Fem nordiska utdelningsfavoriterOch två bolag han nyligen ökat i
Notering
Här är Hemnets erbjudande inför noteringenVärderingen kan landa på nästan 12 miljarder
Börsen
Industri i topp på stark fredagsbörsVolvo steg mest bland storbolagen
Krönika
Lindberg: Lönsam matematik i köpmaskinerna
Blankning
De 15 mest blankade aktierna
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Carnegie sänker Thule till sälj"Fortsatt god utveckling men hög värdering"
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch värdering oroar DanskeBanken sänker estimaten
Analys
Jefferies: Risk för marginalpress i EssitySlopar köprekommendation
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknad: Rekordstort övertag för säljarna"Väldigt het marknad just nu"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Därför slopar vi köprekommendationen"Evolutions kurs reflekterar de kortsiktiga katalysatorerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Aktierna som inte längre är köpvärdaEvolution, Gränges och Essity bland de som fått slopade köprekar
Aktie
New Wave lyfter efter omvända vinstvarningen
Sektor
Berenberg: Dags att plocka upp klimataktier efter falletAker Carbon Capture, Vestas, Powercell och Nel bland favoriterna
Blankning
Nordnet: Nu kommer återbäringen för utlånade aktierNorwegian gav mest ersättning
Placera
Danske Bank: Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen"...men balansera portföljen ur ett globalt perspektiv"
Aktieportföljen
Omvänd vinstvarning lyfter portföljen
Kina
Kinas BNP-tillväxt över 18 procentMen ändå något lägre tillväxt än väntat
Bolag
Sparekonomen om alla omvända förvärv"Vill att det ska gå fort"
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden eskalerar åtgärder mot RysslandInleder sanktioner mot sex ryska bolag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Bostad
Hemnet: Ettor har inte hängt med i bostadsrallytRekordutbud och långa säljtider
Analys
SEB höjer Trelleborgs riktkursUpprepar köprekommendation
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"