Säkraste utdelningshöjaren börjar locka igen

Publicerad 2018-03-08 06:36

Aktietips Letar du efter ett tryggt läkemedelsbolag börjar amerikanska utdelningshöjaren Johnson & Johnson framstå som allt mer intressant. På de svenska börslistorna finns det däremot mycket få läkemedelsbolag med låg risk.

Under 2017 ökade amerikanska hälsovårdsjätten Johnson & Johnson (JNJ) försäljningen med 6,3 procent till 76,5 miljarder dollar, exklusive förvärv var tillväxten 2,4 procent. Under 2018 är bolagets prognos att intäkterna ökar till 80,6-81,4 miljarder dollar, motsvarande en tillväxt på 3,5-4,5 procent.

Vinsten nästan raderades ut på grund av engångsposter på 13,6 miljarder dollar i kölvattet av att USA:s nya skatteregler och att JNJ flyttar kapital från andra länder tillbaka till USA. Justerat för det växte vinsten per aktie med 8,5 procent till 7,3 dollar per aktie.

Vinsten under 2018 prognosticerar JNJ öka med 6,8-9,6 procent till 8-8,2 dollar per aktie. P/e-talet sjunker därmed från 17,5 till 15,8 räknat på dessa justerade vinster. Det är inga fyndpriser kanske, men frågan är hur mycket billigare det kan bli när börsen står högt och räntorna fortfarande mycket lågt.

JNJ har mycket stabil intjäning från sina medicinteknikprodukter, konsumentprodukter och läkemedel. Utdelningsandelen är 46 procent av fjolårets justerade nettovinst. JNJ är därmed fortfarande den säkraste utdelningshöjaren http://www.privataaffarer.se/borsguiden/sakraste-utdelningshojaren-ar-valfortjant-smadyr-907947 och utdelningstrenden är nu uppe i 55 år.

Aktien har fallit 13,5 procent sedan kurstoppen på 148 dollar den 22 januari. Uppgången det senaste året är därmed marginell samtidigt som bolagets försäljning växt och i vart fall de justerade vinsterna stigit. Frågan är om det kommer en till nedgångsvåg i denna korrigering eller om JNJ-aktien vänder upp.

För långsiktiga investerare är JNJ fortsatt ett behåll. Äger du inte aktien och letar efter ett tryggt läkemedelsbolag börjar aktien framstå som allt mer intressant. På de svenska börslistorna finns det mycket få läkemedelsbolag med låg risk. Direktavkastningen är ganska låga 2,6 procent, men utdelning lär höjas med 4 procent om året de kommande åren.

Jämfört med när vi skrev om aktien för knappt ett år sedan har kursen och värderingen inte ändrats särskilt mycket, men det kvartalsutdelande JNJ borde presentera nästa utdelningshöjning i slutet av april.

Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Oljebolag mot strömmen på sur börs
Aktie
Kinnevik vill sälja storpost i Zalando
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
TA-skolan
Tisdag kl 19: Börslegendaren ger dig koll på börslägetMissa inte onlinegenomgången med Carlsson
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
Sektor
Oljebolagens aktier rusar efter attacken
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Asien
Blandat i Asien efter oljeattackerna
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Notering
Uppgifter: EQT:s notering redan övertecknad"Oerhört stort intresse"
13/9
Trading Direkt om handelskrig, EQT och makroläget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Notering
EQT:s notering kostar en kvarts miljard
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas
Bostad
Hemnet: Allt mer budgivning på bostadsrätter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Budgeten
Höstbudgeten: Sänkt skatt och höjt grundskydd för pensionärer
Räntan
"ECB:s räntesänkning ökar pressen på Riksbanken"
Spara
Så får du marknadens högsta sparränta