Säkraste utdelningshöjaren börjar locka igen

Publicerad 2018-03-08 06:36

Aktietips Letar du efter ett tryggt läkemedelsbolag börjar amerikanska utdelningshöjaren Johnson & Johnson framstå som allt mer intressant. På de svenska börslistorna finns det däremot mycket få läkemedelsbolag med låg risk.

Under 2017 ökade amerikanska hälsovårdsjätten Johnson & Johnson (JNJ) försäljningen med 6,3 procent till 76,5 miljarder dollar, exklusive förvärv var tillväxten 2,4 procent. Under 2018 är bolagets prognos att intäkterna ökar till 80,6-81,4 miljarder dollar, motsvarande en tillväxt på 3,5-4,5 procent.

Vinsten nästan raderades ut på grund av engångsposter på 13,6 miljarder dollar i kölvattet av att USA:s nya skatteregler och att JNJ flyttar kapital från andra länder tillbaka till USA. Justerat för det växte vinsten per aktie med 8,5 procent till 7,3 dollar per aktie.

Vinsten under 2018 prognosticerar JNJ öka med 6,8-9,6 procent till 8-8,2 dollar per aktie. P/e-talet sjunker därmed från 17,5 till 15,8 räknat på dessa justerade vinster. Det är inga fyndpriser kanske, men frågan är hur mycket billigare det kan bli när börsen står högt och räntorna fortfarande mycket lågt.

JNJ har mycket stabil intjäning från sina medicinteknikprodukter, konsumentprodukter och läkemedel. Utdelningsandelen är 46 procent av fjolårets justerade nettovinst. JNJ är därmed fortfarande den säkraste utdelningshöjaren http://www.privataaffarer.se/borsguiden/sakraste-utdelningshojaren-ar-valfortjant-smadyr-907947 och utdelningstrenden är nu uppe i 55 år.

Aktien har fallit 13,5 procent sedan kurstoppen på 148 dollar den 22 januari. Uppgången det senaste året är därmed marginell samtidigt som bolagets försäljning växt och i vart fall de justerade vinsterna stigit. Frågan är om det kommer en till nedgångsvåg i denna korrigering eller om JNJ-aktien vänder upp.

För långsiktiga investerare är JNJ fortsatt ett behåll. Äger du inte aktien och letar efter ett tryggt läkemedelsbolag börjar aktien framstå som allt mer intressant. På de svenska börslistorna finns det mycket få läkemedelsbolag med låg risk. Direktavkastningen är ganska låga 2,6 procent, men utdelning lär höjas med 4 procent om året de kommande åren.

Jämfört med när vi skrev om aktien för knappt ett år sedan har kursen och värderingen inte ändrats särskilt mycket, men det kvartalsutdelande JNJ borde presentera nästa utdelningshöjning i slutet av april.

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet