Klart: Trump inför tullar

Publicerad 2018-03-08 22:04

Tullbråket Donald Trump meddelade för en vecka sedan att han kommer införa tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent vid import från samtliga länder. På torsdagskvällen skrev han under ett tillkännagivande om tarifferna.

Trump-administrationen meddelade på onsdagen att Kanada och Mexiko initialt kommer att få undantag från stål- och aluminiumtullarna. Om länderna inte lyckas förhandla fram ett uppdaterat Nafta-avtal med USA kommer de dock omfattas av tullarna. Det sade Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro på onsdagen, rapporterat av Bloomberg News.

”Jag har en känsla av att vi kommer att nå en överenskommelse om Nafta”, sade Donald Trump i sitt tal på torsdagskvällen i Vita Huset i samband med underskriften av tillkännagivandet.

En av bakgrunderna till tullarna menar Donald Trump är att amerikanska industrier varit måltavlor för orättvis handelspolitik och att det är en fråga om nationell säkerhet. Han nämner även att USA vill bygga sina skepp och militära fordon med amerikanskt stål.

”Det är ingen skatt på sådant som produceras i USA, vill ni inte beskattas – flytta produktionen till USA”, sade han.

Tullarna kommer att träda i kraft om 15 dagar, den 23 mars, med undantag för Mexiko och Kanada. Övriga berörda länder bjuds in till förhandling.

En av de mest efterfrågade varorna från USA i Sverige 2017 var alkohol. Med Donald Trumps ståltullar i kombination med EU-kommissionens strafftullar på bland annat whiskey är det inte bara importen av amerikansk sprit som blir dyrare, enligt Stockholms Handelskammare.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, menar att Eus straffavgifter på amerikansk whiskey kan leda till att Donald Trump kontrar med egna alkoholtullar vilket skulle skada svenska företag.