Hernhag: ”Butiksdöden” kan komma till banksektorn

Publicerad 2018-02-26 06:28

Krönika Först och främst betyder inte butiksdöd att butikerna kommer att dö ut. Däremot kommer de förändras i antal, storlek och utformning. Jag tror att förr eller senare lär en liknande utveckling sprida sig till bankkontoren, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika.

Storbankernas oligopol kommer därför förr eller senare att mjukas upp i takt med att webbfokuserade konkurrenter och ny så kallad fintech tar marknadsandelar. Det är därför inte konstigt att Nordeas huvudägare Sampo är med och köper upp Nordax. Nischbanker precis som nätmäklarna växer mycket snabbare än storbankerna.

Bankerna med deras bankkontor är ungefär klädkedjor med stora butiksnät. De kommande åren kommer de att utmanas hårt av uppstickarna på webben och tvingas modernisera eller ändra på upplägget av fysiska lokaler.

Behovet av att träffa och prata med någon i bankvärlden om sin ekonomi kommer att vara kvar lika mycket som behovet av provrum för kläder. Det som är problemet är snarare omvandlingstrycket och vi vet inte hur stor efterfrågan kommer att vara om tio år.

Att döma av storbankernas höga direktavkastningar på 5-7 procent ser aktiemarknaden ganska litet utrymme för höjda utdelningar. Jag tror att storbankerna kommer att förbli kassakor, men som får svårt att växa och höja marginalerna. Det gäller kanske främst Nordea, som dels gett sig in i courtagekriget inom aktiehandeln och dels tappar kunder i kölvattnet av flytten av huvudkontoret till Finland eller av andra orsaker.

Handelsbanken är däremot historiskt sett stadigast i branschen och var den enda storbanken som gav utdelning genom finanskrisen. Den decentraliserade organisationen och kontorsnätet har länge varit en styrka, men vi får se om det förblir så i takt med att banksektorn digitaliseras och tjänsterna flyttar allt mer till webben.

Ha gärna en bankaktie i portföljen, men var uppmärksam på om lönsamheten börjar vika av år för år. H&M:s rörelsemarginal började falla brant efter 2010 men det var först 2015 som aktien toppade. Kanske går det snabbare i banksektorn om nya regleringar och nya utmanande bolag börjar ta marknadsandelar, kanske inte.

Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Nedåt på tisdagsbörsen
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Analyser
Här är tisdagens färska aktierekommendationerFlera riktkurshöjningar för H&M
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Sektor
Analys: Utrymme för prishöjningar i telekombranschenTele2 har bäst läge
Foto: Hamad I Mohammed/Reuters
Oljepriset
SEB: Oljepriset kan stiga ännu mer efter attackerna"Motattack kan ge snöbollseffekt"
Aktie
Husqvarna sätter nya finansiella målAktien faller tungt på börsen
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Aktie
Kinnevik sålde storpost i Zalando
Aktie
Vinstvarning från Projektengagemang - vd lämnar
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva