Hernhag: Det gör ont när förutsättningar brister

Publicerad 2018-02-12 06:13

Krönika Jag tror det finns mycket att vinna på att följa de stora långa trenderna och cyklerna som börsbolagen går igenom. Somliga förändringar är inte bolagsspecifika utan kommer från branschen. En del ändringar är fördelaktiga men inte andra så vi måste se upp när det blir nya förutsättningar.

Mjukvaruprogrambolaget Enea låg länge i en fin trend där rörelsemarginalen steg år för år. Till slut nåddes någon form av topp. Förra året sänkte IT-bolaget utdelningen och nu slopar Enea den helt. Förvärv står istället på agendan och det kan förvisso löna sig, men det är ett helt annat sorts läge för investerare nu.

Tidigare var bolaget en bra utdelare med tillväxtchanser. Nu går marknaden mot så kallad öppen källkod och den ständigt sjunkande försäljningen till de båda storkunderna Ericsson och Nokia sätter press. Enea är fortfarande spännande att följa, men min känsla är att det senaste årets förändringar gör det svårare att förutsäga vart bolagen och branschen är på väg. Framtiden är kanske ljus för delar av sektorn, men Enea är inget som lockar mig i brådrasket jämfört med andra tillväxtmaskiner inom IT som Fortnox och Hexagon.

Vårdbemannaren Dedicare är periodvis ett framgångsrikt bolag där rörelsemarginalen växer samtidigt som försäljningen stiger. Som konsultfirma binder bolaget lite kapital och kan dela ut mer eller mindre hela vinsten.

Som jag skrev var det en sjuk uppgång vi såg tidigare i vinter. Bolagets nuvarande branschförutsättningar är stigande lönar som i alla fall tillfälligt sätter press på marginalerna. Lägg till konkurrensen från bolag utan kollektivavtal och som konkurrerar med lägre priser mot kunderna.

Förr eller senare kan det vända även för Dedicare. Branschen växer och hör säkert framtiden till. Likt Enea är Dedicare inget som lockar mig än. Du måste vara mycket långsiktig för att kunna övervintra när branschens förutsättningar försämras. Aktivare placerare avvaktar.

Fonder
Fondspararna söker lägre riskStörsta fondförmögenheten hittills.
Foto: istockphoto
Bank
Nu minskar bankernas bolånemarginal
Valuta
Valutorna som kommit och gåttPrivata Affärer fyller 40 år
Börsen
Klart positiv börsöppning
Börs
Då tas insidermålet mot Rollén upp på nytt
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Rapport
Minskade intäkter för Eniro
Foto: Paradox
Rapport
Sämre för ParadoxÖkade kostnader för spelutveckling tynger resultatet.
Asien
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Fortsatt nedåt på Wall Street
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Kommentar
Rapportdags: "Cherry har potential"
Foto: Leif R. Jansson/TT
Råvaror
Guldet under 1 200 dollar per uns
AnalyserUPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
Aktie
Danskt rederi faller stort på Turkiet-exponering
Bopriser
Boprisindikatorn: Allt fler tror på högre priser
Placera
Hernhag: Det bästa på börsen utifrån strukturell tillväxt
Foto: istockphoto
Aktier
Fyra aktier att köpa och tre att vänta med
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Rapport
Probi höjde resultatet efter skatt
Rapport
Starkt kvartal för Lundin Gold
Skatt
Skatterna som försvannPrivata Affärer 40 år
Aktiechatt
Hernhag: Fem aktier för en defensiv portfölj
Bostad
Fler mäklare tror på prisuppgångarPositiva tongångar inför hösten
Investera
Fem investeringar som floppatPrivata Affärer fyller 40 år
Kommentar
Alfredsson: Säsongsmönstret krossat av nya börsrekordMen sannolikheten för en nedgång har ökat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Stillastående villapriserMen på länsnivå syns både upp- och nedgångar
Aktie
Rollén har halverat innehavet i Hexagon
Aktie
Pandoras vd lämnar bolaget