Hernhag: Det gör ont när förutsättningar brister

Publicerad 2018-02-12 06:13

Krönika Jag tror det finns mycket att vinna på att följa de stora långa trenderna och cyklerna som börsbolagen går igenom. Somliga förändringar är inte bolagsspecifika utan kommer från branschen. En del ändringar är fördelaktiga men inte andra så vi måste se upp när det blir nya förutsättningar.

Mjukvaruprogrambolaget Enea låg länge i en fin trend där rörelsemarginalen steg år för år. Till slut nåddes någon form av topp. Förra året sänkte IT-bolaget utdelningen och nu slopar Enea den helt. Förvärv står istället på agendan och det kan förvisso löna sig, men det är ett helt annat sorts läge för investerare nu.

Tidigare var bolaget en bra utdelare med tillväxtchanser. Nu går marknaden mot så kallad öppen källkod och den ständigt sjunkande försäljningen till de båda storkunderna Ericsson och Nokia sätter press. Enea är fortfarande spännande att följa, men min känsla är att det senaste årets förändringar gör det svårare att förutsäga vart bolagen och branschen är på väg. Framtiden är kanske ljus för delar av sektorn, men Enea är inget som lockar mig i brådrasket jämfört med andra tillväxtmaskiner inom IT som Fortnox och Hexagon.

Vårdbemannaren Dedicare är periodvis ett framgångsrikt bolag där rörelsemarginalen växer samtidigt som försäljningen stiger. Som konsultfirma binder bolaget lite kapital och kan dela ut mer eller mindre hela vinsten.

Som jag skrev var det en sjuk uppgång vi såg tidigare i vinter. Bolagets nuvarande branschförutsättningar är stigande lönar som i alla fall tillfälligt sätter press på marginalerna. Lägg till konkurrensen från bolag utan kollektivavtal och som konkurrerar med lägre priser mot kunderna.

Förr eller senare kan det vända även för Dedicare. Branschen växer och hör säkert framtiden till. Likt Enea är Dedicare inget som lockar mig än. Du måste vara mycket långsiktig för att kunna övervintra när branschens förutsättningar försämras. Aktivare placerare avvaktar.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning