Hernhag: Det gör ont när förutsättningar brister

Publicerad 2018-02-12 06:13

Krönika Jag tror det finns mycket att vinna på att följa de stora långa trenderna och cyklerna som börsbolagen går igenom. Somliga förändringar är inte bolagsspecifika utan kommer från branschen. En del ändringar är fördelaktiga men inte andra så vi måste se upp när det blir nya förutsättningar.

Mjukvaruprogrambolaget Enea låg länge i en fin trend där rörelsemarginalen steg år för år. Till slut nåddes någon form av topp. Förra året sänkte IT-bolaget utdelningen och nu slopar Enea den helt. Förvärv står istället på agendan och det kan förvisso löna sig, men det är ett helt annat sorts läge för investerare nu.

Tidigare var bolaget en bra utdelare med tillväxtchanser. Nu går marknaden mot så kallad öppen källkod och den ständigt sjunkande försäljningen till de båda storkunderna Ericsson och Nokia sätter press. Enea är fortfarande spännande att följa, men min känsla är att det senaste årets förändringar gör det svårare att förutsäga vart bolagen och branschen är på väg. Framtiden är kanske ljus för delar av sektorn, men Enea är inget som lockar mig i brådrasket jämfört med andra tillväxtmaskiner inom IT som Fortnox och Hexagon.

Vårdbemannaren Dedicare är periodvis ett framgångsrikt bolag där rörelsemarginalen växer samtidigt som försäljningen stiger. Som konsultfirma binder bolaget lite kapital och kan dela ut mer eller mindre hela vinsten.

Som jag skrev var det en sjuk uppgång vi såg tidigare i vinter. Bolagets nuvarande branschförutsättningar är stigande lönar som i alla fall tillfälligt sätter press på marginalerna. Lägg till konkurrensen från bolag utan kollektivavtal och som konkurrerar med lägre priser mot kunderna.

Förr eller senare kan det vända även för Dedicare. Branschen växer och hör säkert framtiden till. Likt Enea är Dedicare inget som lockar mig än. Du måste vara mycket långsiktig för att kunna övervintra när branschens förutsättningar försämras. Aktivare placerare avvaktar.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval