Vad som (inte) behövs för att aktiekurserna i eurozonen ska stiga

Publicerad 2018-02-09 12:59

Placera Eurozonens aktier steg med 15,4 procent under 2017 – vilket var bättre än de flesta förväntade sig vid årsskiftet.[i] Trots detta kvarstår skepticismen, och många betraktar det bästa året för eurozonens aktier sedan 2013 som en ”miniboom” som inte kommer att upprepas.[ii]

Många tror till exempel att de oväntat bra resultaten beror på diverse faktorer, exempelvis den påstått gynnsamma penningpolitiken, de snabbt stigande bolagsvinsterna och den avtagande populismen. Vissa oroar sig för att dessa positiva faktorer nu tagit slut och undrar vad de kommer att ersättas av, rädda  för att aktiekurserna inte kan stiga utan nya katalysatorer.

Vi anser att detta bygger på ett missförstånd av hur marknaderna fungerar. Aktiekurserna behöver inte några katalysatorer för att stiga. Det räcker att verkligheten slår förväntningarna.

För att tydliggöra: vissa av krafterna bakom 2017 års vinster dröjer sig kvar. Ta till exempel den minskande politiska ovisshet som började när extremhögern inte lyckades få någon betydande politisk makt i Frankrike, Österrike, Tyskland och på andra håll. Idag, när Tyskland fortfarande försöker bilda regering, Spanien fortfarande försöker hantera Kataloniens självständighetsrörelse och Italien ska ha val i mars (med den etablissemangsfientliga femstjärnerörelsen i ledningen enligt opinionsundersökningarna), finns det fortfarande en hel del utrymme för att den politiska oron ska minska och leda till ett varmare investerarsentiment gentemot eurozonen.

Det är inte heller så att bolagsvinsterna är på väg att rasa – analytikerna tror fortfarande på stark vinsttillväxt under 2018.[iii] Om de fortsätter kan dessa drivkrafter hjälpa till att lyfta eurozonens aktier under året. Men att påstå att de är helt nödvändiga – eller att aktiekurserna inte kan stiga utan katalysatorer – vore ett misstag.

Att äga en aktie innebär att man äger en del av bolagets framtida vinster. Stadig ekonomisk tillväxt utan större nyheter är helt okej för bolagsvinsterna. En ekonomi som fortsätter att rulla på utan att dra till sig alltför mycket uppmärksamhet brukar därmed vara helt okej även för aktiekurserna. Det finns många anledningar att förvänta sig en sådan utveckling i eurozonen under 2018.

Undersökningar av affärsaktiviteten i eurozonen pekar i allmänhet på ytterligare expansion. Conference Board’s Leading Economic Index (LEI) för eurozonen befinner sig i en brant och långvarig uppåtgående trend – det har stigit under 15 månader i rad, till och med november. I större delen av eurozonen ökade yield spreaden (skillnaden mellan korta och långa räntor) under 2017, vilket var bra för bankernas potentiella kreditvinst (bankerna lånar in till kort ränta och lånar ut till lång ränta och gör vinst på skillnaden).[iv] En bredare yield spread är till hjälp för utlåningen, vilket ökar penningmängden och den ekonomiska tillväxten.

Inte heller det förbättrade sentimentet kräver katalysatorer. Allteftersom en tjurmarknad mognar blir investerarna mer självsäkra och villiga att betala mer för aktier. Detta är anledningen till att avkastningen ofta blir så enorm under de sista åren. Om sentimentet krävde en bred katalysator skulle detta fenomen knappast kallas ”djuriska instinkter” – de skulle kallas och förklaras med någonting mer konkret. I takt med att den senaste björnmarknaden faller i glömska är det naturligt att rädslan för att gå miste om vinster ersätter rädslan för att gå med förlust. Folk ser hur andra tjänar bra på sina aktier och vill ha sin del av kakan.

I nuläget har rädslan för förlust inte försvunnit ännu, vilket tyder på att det finns utrymme för sentimentet att stärkas ytterligare. Det faktum att det är så populärt att söka efter katalysatorer eller andra nya anledningar till att aktiekurserna ska stiga säger oss att förväntningarna fortfarande är relativt låga. Begreppet självgående expansion förblir okänt för många. Man kan se detta på den utbredda rädslan för att Europeiska centralbanken ska dra tillbaka sina stödköp. Folk inser inte att 2017, som var ett bra år för eurozonen, sammanföll med avtrappningen av stödköpen – vilket bevisar att aktier kan ha riktigt goda resultat utan behov av förmenta katalysatorer i form av penningpolitiska ”stimulansåtgärder”.

Bankerna är i gott skick och väl positionerade för att fortsätta öka utlåningen, finansiera utgifter och investeringar och hjälpa eurozonens ekonomi att fortsätta tuffa på. Allt detta är mycket ordinärt och kan fortsätta på samma sätt under ganska lång tid, vanligtvis ända tills centralbanken gör ett misstag och inverterar avkastningskurvan. Europeiska centralbanken är långt ifrån att göra det idag.

Med sentimentet under kontroll krävs inte så mycket för att verkligheten ska slå förväntningarna – vilket är bra för aktiekurserna, som kan fortsätta stiga tills sentimentet slutligen hamnar uppe i det blå. När investerarna inte bara slutar att leta efter orsaker som kan få aktiekurserna att stiga utan börjar strunta i anledningarna till att de kanske inte gör det, ja då kan detta vara ett tecken på att sentimentet har blivit alltför positivt. Den tiden är ännu inte inne.

Överlag uppfattar vi detta fokus på katalysatorer som en sorts närsynthet. Samtidigt som medierna fokuserar på en eller annan god nyhet som ”krävs” för att aktiekurserna ska stiga bör investerarna se till helheten: Både marknader och ekonomier är cykliska. De två rör sig inte helt i takt, men i tider av ekonomisk tillväxt brukar marknaderna oftast stiga. Investerarna bör därför fråga sig själva: Växer den totala världsekonomin? Om svaret är ja – som det verkar vara idag – då är det antagligen logiskt för de flesta att äga aktier. Alternativet – att vänta på en katalysator som ska pressa upp aktiekurserna – kan leda till att man går miste om en del av vinsterna på marknaden.

Av: Fisher Investments Norden

Not: För källhänvisningar klicka här.

Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer?

Gå då inte miste om regelbundna uppdateringar om aktiemarknaden och vad Fisher Investments Norden kan göra för dina investeringar.

Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten här.

Att göra investeringar på aktiemarknaden innebär en risk för förlust och det finns inga garantier för att hela eller något av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Värdet av investeringarna och deras avkastning kommer att fluktuera med de globala aktiemarknaderna och de internationella valutakurserna.

Hela denna sida är en annons från Fisher Investments Norden och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer. Detta dokument är Fisher Investments Norden, Fisher Investments Europes och Fisher Investments allmänna åsikter och ska inte betraktas som personliga investeringsråd, skatteråd eller som en framställning av deras eller kundernas resultat. Det ges inga garantier för att vi kommer att fortsätta att ha dessa åsikter, och de kan komma att ändras när som helst baserat på ny information, nya analyser eller nya överväganden. Dessutom görs inga garantier rörande exaktheten för några av prognoserna i materialet. Alla tidigare och framtida prognoser kanske inte var eller kommer att bli lika exakta som prognoserna i detta material. Fisher Investments Norden är det namn, som Fisher Investments Europe Limited, bedriver verksamhet med i Finland, Norge och Sverige. Fisher Investments Europe Limited är auktoriserat och reglerat av den brittiska Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609) och är registrerat i England (organisationsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limiteds Huvudkontor: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Storbritannien. Fisher Investments Europe Limiteds moderbolag, Fisher Asset Management, LLC, som bedriver verksamhet under namnet Fisher Investments, är grundat i USA och reglerat av den amerikanska Securities and Exchange Commission och fungerar som underleverantör enligt ett outsourcingavtal.

Foto: THQ Nordic
Kommentar
Kommentar: Nytt kursrekord för THQ
Foto: AP/TT
Börsen
Nedåt på Wall Street
Börsen
Skogsbolag undantag på dyster börs
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Nu stoppas kraftiga elnätsprishöjningar
Analyser UPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Aktier
Nordeas fem favoriter bland småbolagenDessutom tre aktier att sälja.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fortsatt högre utbud av bostäder
Foto: Handicare
Analys
Analys: Mycket jobb återstår men Handicare kan ha bottnat
Rapport
THQ Nordic slog förväntningarna med råge
Foto: Rickard Kilström
Rapport
Storytel: Högre omsättning men sämre resultat
Foto: Vincent Yu/AP
Spel
Stopp för nya licenser bromsar spelmarknaden i Kina
Foto: istockphoto
Råvaror
Nya nedgångar för basmetaller när dollarn stiger
Foto: Erik Simander/TT
Rapport
Precise Biometrics: Minskade intäkter och minskad bruttomarginal
Asien
Asien: Tydliga nedgångar i Japan och Kina
Kommentar
Kommentar: Paradox borde vinstvarnat"Amatörmässig informationsgivning."
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Fonder
Fondspararna söker lägre riskStörsta fondförmögenheten hittills.
Valuta
Valutorna som kommit och gåttPrivata Affärer fyller 40 år
Foto: istockphoto
Bank
Nu minskar bankernas bolånemarginal
Foto: Paradox
Rapport
Sämre för ParadoxÖkade kostnader för spelutveckling tynger resultatet.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Rapport
Kronan sänkte Kabes marginal
Börs
Då tas insidermålet mot Rollén upp på nytt
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Rapport
Minskade intäkter för Eniro
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Kommentar
Rapportdags: "Cherry har potential"
Foto: Leif R. Jansson/TT
Råvaror
Guldet under 1 200 dollar per uns
AnalyserUPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser