Belgin Fortaci, Årets Bankprofil.

Här är fem Årets Bank-pristagare till

Publicerad 2017-12-20 15:04

Årets Bank Utöver huvudpriset i Årets Bank beslutade juryn om fem ytterligare utnämningar, Årets Prispressare, Årets Upprop, Årets Hedersomnämnande, Årets Bankprofil och Årets App.

Utmärkelsen Årets Bankprofil går till Belgin Fortaci, entreprenörsansvarig på SEB. Hennes uppgift är att säkerställa att banken är aktiv och en naturlig del i det ekosystem som finns för entreprenörer och nystartade företag, samt hjälpa dem att växa. Hon är också ansvarig för det som kallas entreprenörstrappan på SEB.

– Det innebär att vi är med och hjälper små nystartade entreprenörerna redan i första skedet. Därefter blir vi kvar med dem och hjälper till, steg för steg under utvecklingen.

”Med kompetens och glödande passion brinner Belgin Fortaci för en av vår tids viktiga frågor – entreprenörskapet,” lyder juryns motivering.

Årets Prispressare

Det blir allt billigare att köpa och sälja aktier. Storbanken Nordea har gett sig in i konkurrensen med nätmäklarna och sänkt aktiecourtaget rejält. Av juryn belönas Nordea med utmärkelsen Årets Prispressare.

Under våren sänkte Nordea courtaget på aktieaffärer till 1 kr, eller 0,06 procent. Det är privatspararna som har vunnit på Nordeas sänkning av courtaget och branschen mottog nyheten med förvåning.

– Det är oväntat att Nordea flyttar prisnivåerna, kommenterar Mats Olsson i Årets Bank-juryn.

Årets Upprop

Avanza får utmärkelsen Årets Upprop för Claes Hembergs kampanj ”Rör inte mitt ISK” som samlat över 35 000 personer.

På en vecka samlade han in 22 000 protester mot regeringens förslag att höja skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. När regeringen fattade beslutet i november hade protesterna växt till 35 000. Kampanjen döptes till ”Rör inte mitt ISK”.

– Regeringen subventionerar bolån och straffar sparandet, vilket är galet med de höga bopriserna. Gör tvärtom i stället, säger han.

Årets Hedersomnämnande

Swedbank belönas med utmärkelsen Årets Hedersomnämnande för tidningen Lyckoslanten.

Det första numret av Lyckoslanten publicerades 1926. I 91 år har tidningen troget undervisat barn om sparande och ekonomi. Det förtjänar ett hedersomnämnande, anser juryn i Årets Bank.

Det är svårt att lära sig förstå pengar, att det inte är någonting du får, utan förtjänar genom arbete och ingenting annat.

Juryns motivering: ”I 91 år har denna djupa kunskapskälla spritt lärdom och inspiration åt nya generationer.

Årets App

Tink får utmärkelsen Årets App. Juryns motivering:

”Juryn ser embryot till en praktisk tjänst som hjälper konsumenter att hålla koll på sin ekonomi – och ta steget att byta bank om andra ger bättre villkor”.

På fem år har Tink fått en halv miljon användare som kan se alla sina innehav i appen oberoende av var de är placerade. Det ökar kundernas egen insikt om sin ekonomi – och nu har bankerna börjat följa efter och köper teknologin från Tink.

Årets Banks juryledamot Mats Olsson, fristående bankkonsult, ser ett intressant och möjligt skifte framöver.

– När det dyker upp sparare som frågar vilken bank som fungerar bäst med Tink i stället för vilken app som fungerar bäst med den egna banken har något intressant hänt som kommer att påverka bank- och finansvärlden, säger han.