Hernhag: Därför kan du strunta i statens pensionsålder

Publicerad 2017-12-18 06:56

Krönika Visst är det bra att ha koll på ändrade pensionsregler och liknande. Men för många är det närmast ointressant vilka åldersgränser politikerna sätter. Det menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika där han konstaterar att ett eget sparkapital ger dig möjligheter att gå tidigare i pension.

I veckan har nya pensionsregler presenterats.  Höjd pensionsålder är å ena sidan kanske nödvändigt i takt med att vi i genomsnitt lever allt längre. Å andra sidan kan inte alla arbeta hur länge som helst i sin kanske slitsamma bransch och det kan också vara svårt att byta jobb.

Tur därför att det för de flesta är nästan ointressant vilken pensionsålder som det politiskt styrda systemet sätter. Med ett eget sparkapital kan kanske inte precis alla, men de flesta ändå välja att trappa ned flera år tidigare om du så vill.

Om du bara börjar spara i aktier och fonder i någorlunda tid i din karriär hinner du med ganska små medel få ihop tillräckligt för att kunna leva på det kapitalet under några år innan du får din vanliga inkomstpension. Tyvärr är det inget som normalt sägs eller framhävs i vanliga nyhetssändningar på TV.

Jag pratar här om att du tar din beskattade lön varje månad och investerar dem via ett Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Sparar du 500 kr i månaden får du på 20 år ihop 120 000 kr även om du mot förmodan inte får någon avkastning alls. Placerar du pengarna mer framgångsrikt på börsen får du även med måttliga 7 procent i årlig avkastning och med 2 procent i statslåneränta ihop netto 230 000 kr.

Det summan kan finansiera att du jobbar deltid de sista åren av din karriär. Eller att du slutar helt ett år innan staten börjar betala ut pengar till dig. Sparar du mer och/eller får högre avkastning får du mer pengar att välja pensionsålder med. 

Alla kanske inte får pengar över precis varje månad i livet, men de allra flesta kan mer eller mindre välja en tidigare pensionsålder. Somliga går i pension redan vid 40 års ålder efter ambitiöst sparande. Andra fortsätter arbeta långt efter den statliga pensionsåldern. Även om det förstås är bra om du håller koll på reglerna för pensionen finns det fler valmöjligheter än de staten erbjuder.

Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Kommentar
Rapportdags: "Cherry har potential"
Börsen
Återhämtning mot slutet
Foto: Leif R. Jansson/TT
Råvaror
Guldet under 1 200 dollar per uns
AnalyserUPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
Aktie
Danskt rederi faller stort på Turkiet-exponering
Bopriser
Boprisindikatorn: Allt fler tror på högre priser
Placera
Hernhag: Det bästa på börsen utifrån strukturell tillväxt
Foto: istockphoto
Aktier
Fyra aktier att köpa och tre att vänta med
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Rapport
Probi höjde resultatet efter skatt
Rapport
Starkt kvartal för Lundin Gold
Skatt
Skatterna som försvannPrivata Affärer 40 år
Aktiechatt
Hernhag: Fem aktier för en defensiv portfölj
Bostad
Fler mäklare tror på prisuppgångarPositiva tongångar inför hösten
Investera
Fem investeringar som floppatPrivata Affärer fyller 40 år
Kommentar
Alfredsson: Säsongsmönstret krossat av nya börsrekordMen sannolikheten för en nedgång har ökat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Stillastående villapriserMen på länsnivå syns både upp- och nedgångar
Aktie
Rollén har halverat innehavet i Hexagon
Aktie
Pandoras vd lämnar bolaget
Aktie
Nu ska Musks tweet myndighetsgranskas
Bostadsklippen
Bostäderna har gjort oss rikaPrivata Affärer 40 år.
Kommentar
"Hövding en huvudsakligen bra chansaktie"Okej chansaktie för den som tror på konceptet.
Fonder
Spår priskrig för indexfonder
Ekonomi
Så blir din privatekonomi i framtidenPrivata Affärer fyller 40 år.
Råvaror
Jordbruksråvaror lockar investerareExtremvädret ger inflöden på rekordnivåer.
Bostad
Färre tror på sjunkande bopriser
Aktierna
Aktierna som gett mest de senaste 40 årenPrivata Affärer 40 år
Krönika
Hernhag: Dags för H&M att tala klarspråk