Alfredsson: Styckningen av Autoliv får börsen att jubla

Publicerad 2017-12-13 13:17

Kommentar Det definitiva beskedet under tisdagen att Autoliv styckas upp i två separata bolag tredje kvartalet 2018 stöttar den fina uppgången sedan bolaget indikerat att detta var på gång för tre månader sedan. Historik över avknoppningar visar dock att uppgången på intet sätt behöver vara slut.

Det var definitivt det mest överraskande beskedet på alla höstens kapitalmarknadsdagar när Autoliv i mitten på september lämnade besked om man utredde en avknoppning av sin aktiva säkerhetsdel vid namn Electronics.

Kursen steg med 11 procent samma dag och Privata Affärer skrev då att styckningen skulle ge mer bränsle åt aktien även framöver. Och uppgången har fortsatt under hösten och sammanlagt har aktieägarna fått en fin avkastning på över 20 procent.

Aktiemarknaden var så pass säker på att detta skulle genomföras att gårdagens definitiva besked inte fick kursen att röra sig. Men det behöver inte vara slut på den positiva trenden i Autoliv för det.

Undersökningar visar nämligen att avknoppningar generellt i Europa har haft en betydligt bättre utveckling än index – och det gäller alltså i första hand det bolag som skiljs av medan det ”gamla” bolaget har en mera modest kursutvecklings.

Ett exempel på det förstnämnda är Momentum som knoppades av från BB Tools (numera Bergman & Beving) och som stigit drygt 40 procent sedan första dagen. Ett exempel på motsatsen är SCA som stigit kraftigt sedan Essity knoppades. I detta fall går det dock att argumentera att det är SCA som knoppats eftersom Essity innehåller hygienverksamheten som är den del som gamla SCA mest förknippats med och värderats utifrån.

När Autolivs Electronics noteras under tredje kvartalet 2018 kommer dock denna del att vara högintressant med tanke på vilka tillväxtförväntningar som finns inom aktiv säkerhet inom fordonsindustrin.

Det är bland annat trenden som finns mot självkörande bilar som gör aktiv säkerhet till en så het sektor – och därför bör det finnas stora möjligheter att både större och mindre placerare kommer vara intresserade att köpa aktier både före och efter noteringen.

Analytikerna har också uppgraderat sina analyser sedan beskedet i september och det är nästan idel mer eller mindre stora höjningar av riktkurserna. Carnegie var tidigt ute med en höjning till 1 200 kr, Pareto har höjt sin riktkurs idag från 1 140 kr till 1 205 och mest optimistisk av alla är Morgan Stanley som tidigare i höstas höjde till 166 dollar, vilket innebär cirka 1 400 kr.

Därför kan det alltså finnas möjligheter att Autolivs positiva utveckling fortsätter 2018 – om bolaget också möter analytikernas förväntningar i de tre delårsrapporter som är kvar innan själva avknoppningen sker.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"