Kommentar: Intrums nya finansiella mål får blankarna att svettas

Publicerad 2017-12-11 13:07

Kommentar Intrums kapitalmarknadsdag i förra veckan innehåll en riktig bomb – bolaget siktar mot att göra en vinst på 35 kronor per aktie 2020, vilket skulle innebära en betydligt högre vinsttillväxt än marknaden räknat med. Och kursen har rusat och nu svettas sannolikt de hedgefonder som hårdblankat aktien.

Senaste året har varit minst sagt händelserikt i det som förut hette Intrum Justitia, men som nu heter kort och gott Intrum. Samgående med kollegan och konkurrenten Lindorff blev kraftigt ifrågasatt av Intrums större ägare – och de tvingade fram en något bättre deal för Intrums aktieägare.

Men trots detta bedömdes affären ändå som mycket dyr och därefter kom nästa slag – EU godkände inte affären om inte vissa villkor uppfylldes som innebar stora utförsäljningar av verksamheter i Norden och Baltikum. Där gick ett par hundra miljoner bort i synergieffekter som Intrum hade räknat med – och dessutom var bolaget nu nere på skräpstatus i sin rating.

Utöver detta har det också visat sig att hela affären blivit mycket dyr att genomföra – avgifter till rådgivande banker och advokater har sammanlagt kostat över miljarden – och summa summarum hade vilket företag som helst fått se sin kurs dala betänkligt under resans gång.

Det är naturligtvis detta som blankarna riktat in sig på – och den senaste siffran för deras innehav är knappt åtta procent av aktierna i Intrum, vilket gör aktien till en av de mest blankade på hela Stockholmsbörsen.

Och visserligen har Intrums kursutveckling varit svängig – som mest var aktien nere på nivån 240 kronor i somras, men när affären väl varit klar och Intrums normala verksamhet visat en stabilitet med hygglig tillväxt och lönsamhet har aktiemarknaden ändå bit för bit fått tillbaka förtroendet.

Förra veckan blev dock ett ordentligt lyft för bolaget. Först meddelade Intrum att man köpt ett stort italienskt bolag inom kredithantering för 2 miljarder kronor som ger Intrum en marknadsledande position i landet.

Och därefter följde bolagets kapitalmarknadsdag på torsdagen där bomben briserade. Intrum höjer målet för vinsttillväxten för att nå 35 kronor i vinst per aktie 2020 – det innebär en tillväxt på cirka 15 procent per år från 2016. Marknadens prognoser har sträckt sig fram till 2019 och varit betydligt lägre – och därför rusade kursen tvåsiffrigt under torsdagen.

Fredagen innebar vinsthemtagningar, men idag fortsätter kursen att lyfta med drygt fyra procent vid lunchtid – och det ska bli intressant att se blankningspositionerna eventuellt har förändrats efter de senaste dagarna.

Nu har ju Intrums ledning och förra styrelsen uppenbart inte gjort allt perfekt under det senaste året – fusionen med Lindorff kunde blivit billigare för Intrums aktieägare och man hade inte räknat med ett så kraftfullt nej från EU.

Därför finns det naturligt nog en hel del skepsis på aktiemarknaden mot de höga tillväxtmålen, men uppenbarligen tror tillräckligt många på dem för att kraftigt påverka kursutvecklingen i positiv riktning. Och även om Intrum inte ner ändå fram till målet 2020 är en faktisk vinst i närheten av målet en fantastisk prestation.

Med en kurs på drygt 320 i dagsläget blir värderingen så pass låg – även om det är på tre års sikt – att aktien i så fall får förpassas till fyndklassen. Det skulle därför knappast förvåna om aktien kan avancera ytterligare upp mot sina toppnivåer över 350 kronor – speciellt om blankarna tvingas sticka svansen mellan benen och köpa tillbaka aktier för att täcka sina positioner.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna