Kommentar: Intrums nya finansiella mål får blankarna att svettas

Publicerad 2017-12-11 13:07

Kommentar Intrums kapitalmarknadsdag i förra veckan innehåll en riktig bomb – bolaget siktar mot att göra en vinst på 35 kronor per aktie 2020, vilket skulle innebära en betydligt högre vinsttillväxt än marknaden räknat med. Och kursen har rusat och nu svettas sannolikt de hedgefonder som hårdblankat aktien.

Senaste året har varit minst sagt händelserikt i det som förut hette Intrum Justitia, men som nu heter kort och gott Intrum. Samgående med kollegan och konkurrenten Lindorff blev kraftigt ifrågasatt av Intrums större ägare – och de tvingade fram en något bättre deal för Intrums aktieägare.

Men trots detta bedömdes affären ändå som mycket dyr och därefter kom nästa slag – EU godkände inte affären om inte vissa villkor uppfylldes som innebar stora utförsäljningar av verksamheter i Norden och Baltikum. Där gick ett par hundra miljoner bort i synergieffekter som Intrum hade räknat med – och dessutom var bolaget nu nere på skräpstatus i sin rating.

Utöver detta har det också visat sig att hela affären blivit mycket dyr att genomföra – avgifter till rådgivande banker och advokater har sammanlagt kostat över miljarden – och summa summarum hade vilket företag som helst fått se sin kurs dala betänkligt under resans gång.

Det är naturligtvis detta som blankarna riktat in sig på – och den senaste siffran för deras innehav är knappt åtta procent av aktierna i Intrum, vilket gör aktien till en av de mest blankade på hela Stockholmsbörsen.

Och visserligen har Intrums kursutveckling varit svängig – som mest var aktien nere på nivån 240 kronor i somras, men när affären väl varit klar och Intrums normala verksamhet visat en stabilitet med hygglig tillväxt och lönsamhet har aktiemarknaden ändå bit för bit fått tillbaka förtroendet.

Förra veckan blev dock ett ordentligt lyft för bolaget. Först meddelade Intrum att man köpt ett stort italienskt bolag inom kredithantering för 2 miljarder kronor som ger Intrum en marknadsledande position i landet.

Och därefter följde bolagets kapitalmarknadsdag på torsdagen där bomben briserade. Intrum höjer målet för vinsttillväxten för att nå 35 kronor i vinst per aktie 2020 – det innebär en tillväxt på cirka 15 procent per år från 2016. Marknadens prognoser har sträckt sig fram till 2019 och varit betydligt lägre – och därför rusade kursen tvåsiffrigt under torsdagen.

Fredagen innebar vinsthemtagningar, men idag fortsätter kursen att lyfta med drygt fyra procent vid lunchtid – och det ska bli intressant att se blankningspositionerna eventuellt har förändrats efter de senaste dagarna.

Nu har ju Intrums ledning och förra styrelsen uppenbart inte gjort allt perfekt under det senaste året – fusionen med Lindorff kunde blivit billigare för Intrums aktieägare och man hade inte räknat med ett så kraftfullt nej från EU.

Därför finns det naturligt nog en hel del skepsis på aktiemarknaden mot de höga tillväxtmålen, men uppenbarligen tror tillräckligt många på dem för att kraftigt påverka kursutvecklingen i positiv riktning. Och även om Intrum inte ner ändå fram till målet 2020 är en faktisk vinst i närheten av målet en fantastisk prestation.

Med en kurs på drygt 320 i dagsläget blir värderingen så pass låg – även om det är på tre års sikt – att aktien i så fall får förpassas till fyndklassen. Det skulle därför knappast förvåna om aktien kan avancera ytterligare upp mot sina toppnivåer över 350 kronor – speciellt om blankarna tvingas sticka svansen mellan benen och köpa tillbaka aktier för att täcka sina positioner.

Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
ECB
Översyn i fokus när ECB lämnar räntebesked
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Asien
Virusoro sänker Asiens börser
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: AP/TT
Wall Street
Avvaktande på Wall Street
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser
Rapport
Essity bättre än väntatMen flaggar för lägre försäljningspriser