Kommentar: Intrums nya finansiella mål får blankarna att svettas

Publicerad 2017-12-11 13:07

Kommentar Intrums kapitalmarknadsdag i förra veckan innehåll en riktig bomb – bolaget siktar mot att göra en vinst på 35 kronor per aktie 2020, vilket skulle innebära en betydligt högre vinsttillväxt än marknaden räknat med. Och kursen har rusat och nu svettas sannolikt de hedgefonder som hårdblankat aktien.

Senaste året har varit minst sagt händelserikt i det som förut hette Intrum Justitia, men som nu heter kort och gott Intrum. Samgående med kollegan och konkurrenten Lindorff blev kraftigt ifrågasatt av Intrums större ägare – och de tvingade fram en något bättre deal för Intrums aktieägare.

Men trots detta bedömdes affären ändå som mycket dyr och därefter kom nästa slag – EU godkände inte affären om inte vissa villkor uppfylldes som innebar stora utförsäljningar av verksamheter i Norden och Baltikum. Där gick ett par hundra miljoner bort i synergieffekter som Intrum hade räknat med – och dessutom var bolaget nu nere på skräpstatus i sin rating.

Utöver detta har det också visat sig att hela affären blivit mycket dyr att genomföra – avgifter till rådgivande banker och advokater har sammanlagt kostat över miljarden – och summa summarum hade vilket företag som helst fått se sin kurs dala betänkligt under resans gång.

Det är naturligtvis detta som blankarna riktat in sig på – och den senaste siffran för deras innehav är knappt åtta procent av aktierna i Intrum, vilket gör aktien till en av de mest blankade på hela Stockholmsbörsen.

Och visserligen har Intrums kursutveckling varit svängig – som mest var aktien nere på nivån 240 kronor i somras, men när affären väl varit klar och Intrums normala verksamhet visat en stabilitet med hygglig tillväxt och lönsamhet har aktiemarknaden ändå bit för bit fått tillbaka förtroendet.

Förra veckan blev dock ett ordentligt lyft för bolaget. Först meddelade Intrum att man köpt ett stort italienskt bolag inom kredithantering för 2 miljarder kronor som ger Intrum en marknadsledande position i landet.

Och därefter följde bolagets kapitalmarknadsdag på torsdagen där bomben briserade. Intrum höjer målet för vinsttillväxten för att nå 35 kronor i vinst per aktie 2020 – det innebär en tillväxt på cirka 15 procent per år från 2016. Marknadens prognoser har sträckt sig fram till 2019 och varit betydligt lägre – och därför rusade kursen tvåsiffrigt under torsdagen.

Fredagen innebar vinsthemtagningar, men idag fortsätter kursen att lyfta med drygt fyra procent vid lunchtid – och det ska bli intressant att se blankningspositionerna eventuellt har förändrats efter de senaste dagarna.

Nu har ju Intrums ledning och förra styrelsen uppenbart inte gjort allt perfekt under det senaste året – fusionen med Lindorff kunde blivit billigare för Intrums aktieägare och man hade inte räknat med ett så kraftfullt nej från EU.

Därför finns det naturligt nog en hel del skepsis på aktiemarknaden mot de höga tillväxtmålen, men uppenbarligen tror tillräckligt många på dem för att kraftigt påverka kursutvecklingen i positiv riktning. Och även om Intrum inte ner ändå fram till målet 2020 är en faktisk vinst i närheten av målet en fantastisk prestation.

Med en kurs på drygt 320 i dagsläget blir värderingen så pass låg – även om det är på tre års sikt – att aktien i så fall får förpassas till fyndklassen. Det skulle därför knappast förvåna om aktien kan avancera ytterligare upp mot sina toppnivåer över 350 kronor – speciellt om blankarna tvingas sticka svansen mellan benen och köpa tillbaka aktier för att täcka sina positioner.

Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Analys
Deutche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Asien
Asien: Vaccinoptimism lyfte börsernaUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Aktie
Camurus: Nyemissionen slutförd till 7,4 procents rabatt
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock överviktar europeiska aktier
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Räntan
Ingves: Återhämtningen tar tid"Stöd i form av låga räntor och rikligt med krediter"
Aktie
ABB har slutfört avyttringen av Power GridsSka återköpa aktier
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Foto: istockphoto
Placera
Två nya i Paretos juliportföljOch två aktier åker ut
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradNya räntebanan visar noll hela prognosperioden
Foto: istockphoto
Falska investeringar
FI varnar för flera nya bluffbolag"Se upp för falska annonser i sociala medier"
Rapport
Dustin slog förväntningarna
Foto: istockphoto
Analys
Bolaget som Affärsvärlden sätter sälj på
Foto: istock
Placeringar
Nordea överviktar amerikanska aktier"Mycket kan gå fel"
Foto: istockphoto
Sektor
Ny plan ska få SAS att lyfta igenAktien backar på börsen
Sektor
Scandic Hotels drar ned med tusen anställda i Norge