Hernhag: Här är världens stabilaste utdelningsaktier

Publicerad 2017-12-08 11:03

Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag några av världens stabilaste utdelningsaktier. Dessutom tipsade han om fem svenska utdelare för en långsiktig portfölj.

Mattias: Hej Marcus. Vilka är dom högsta och stabilaste utdelarna i världen? /Mattias
Marcus: Hej! De stabilaste är ”dividend kings”, de har höjt aktieutdelningen varje år i minst 50 år i följd. Det är bolag som Coca-Cola, Colgate-Palmolive och min favorit Johnson&Johnson. Stora stabila bolag onekligen. Högst direktavkastning har bolag som riskerar att få sänka utdelningen så det är inget jag tittar på, i alla fall inte globalt.

Mattis: Tjena! 5 svenska utdelningsbolag du tror på för en väldigt långsiktig portfölj? Tack för bra böcker!
Marcus: Hej! Då svarar jag utdelningshöjarna Castellum och Vitec samt Atlas Copco (känns dyra nu), Sweco och Nibe som också de har mycket långa utdelningstrender men som inte höjer precis varje år.

Mikael: Hej! Vilken månadsutdelare med chans till stabila utdelningshöjningar skulle du rekommendera?
Marcus: Hej! Den månadsutdelare jag litar mest på är amerikanska fastighetsbolaget Realty Income.

Anefelt : God förmiddag! Är det läge att gå in i Intrum nu när det börjar röra på sig?
Marcus: Hej! Trenden verkar ha vänt uppåt för Intrum och osäkerheterna skringrat sig på marknaden. När Intrum är ned mot 300 kr eller lägre är det nog ett rätt bra läge.

Roland: Hej! Bitcoin känns extremt hypat nu, vad tror du om denna kryptovaluta? Äger du bitcoins?
Marcus: Hej! Tyvärr har jag missat Bicoin-racet, eftersom det inte är helt lätt att komma igång och handla. Lite beroende på var och hur man gör det förstås. Ett allt större intresse, men en allt mindre produktion av nya bitcoins skapar enorm kursuppgång. Hypat är det. Bubbla är det nu eller så blir det på någon nivå, jag har ingen aning om vad ett motiverat pris är.

Nacka Swe: Hej Hernhag! Läget? Finns det någon chans att Melker Schörling betalar mer än de 569 kr per aktie som de kommunicerat? Kan en substansrabatt om x antal procent påverka ”slutpriset”? Mvh Nacka Swe
Marcus: Hej! Nej, är det enkla svaret. Budgivaren har redan över 90 procent av aktierna så budet går igenom.

Hagman: Hej Marcus, Jag sålde av alla mina Bonava på toppen men har nu köpt tillbaka hälften på lägre kurs. Sedan läste jag i går att en förvaltare börjat göra stora blankningar i Bonava. Ska man ta det som ett varningstecken och sälja av igen? Sammtidigt tycker jag aktien känns billig.
Marcus: Hej! Just Bonava är en av de bostadsutvecklare som har lägst risk. De har t.ex. en hel del verksamhet i Tyskland där det ser bättre ut. Räkna inte med snabb långsiktiga vändning för aktien, det kan bli en ny omgång oro inom det kommande året, men troligen har du gjort en bra långsiktig affär på de här nivåerna.

Jim: Hej. Har du tecknat dig för ytterligare aktier i Tectona, i den pågående noteringen?
Marcus: Hej! Jag personligen är för tillfället fulltecknad sedan tidigare, men annars hade jag nog tecknat fler aktier. En lagom stor post i portföljen är alltid bäst.

Robin: Tjena Marcus! Äntligen fredagschatten. Vad säger du om hemfosa på lång sikt? Är de läge att gå in i Tobii nu eller det är för hög risk. Har även, resurs, essity, kinnevik och holmen… Någon av de du skulle ha bytat bort?
Marcus: Hej! Hemfosa gillar jag, men aktien känns inte alls lika billig längre. Trenden är uppåt så på den fronten lockar det på kortare sikt. Tobii ska vi nog hålla oss undan så länge trenden är så brutalt nedåt. Bättre köpa när det börjar bottna. Gillar dina andra fyra aktier!

Mikael: Hej! Creades gick från utdelning via inlösenförfarande till vanlig utdelning, tror du man kan hoppas på att Sectra gör detsamma?
Marcus: Hej! Njä, men du kan ju alltid mejla och be bolagsledningen göra det. Sectras storägare kan ha en viss fördel av inlösen framför utdelning, så de lär behålla upplägget.

Tompa: Hej Marcus. Jag sitter o sneglar lite på Clas Ohlson. De har ju rasat över 20 procent den här veckan. Är dessa nivårer verkligen rimliga? Är det dags att hoppa?
Marcus: Hej! Mitt råd är fortsatt att ha strategin att undvika eller vara mkt försiktig med aktier där majoriteten av verksamheten är fysiska butiker för sällanköpsvaror. Clas O och H&M är två sådana. Kortsiktigt kan Clas O rekylera upp, samarbetet med Mathem är… intressant. Långsiktigt känns Clas O inte lockande.

Olof: Hej! Vad tror du om Clas Ohlsons samarbete med mathem?
Marcus: Hej! Det är intressant rent strategiskt, men jag vet inte om samarbetet blir lyckat för det. Går det att beställa allt som behövs från ett ställe och få det till dörren billigt så handlar folk gärna så, fråga bara Amazon. Om Clas O och Mathem lyckas eller inte vet är osäkert och Clas har butiker som kan behöva ställas om framöver. Men strategiskt är samarbetet intressant.

Kristoffer: Hej och tack för att du guidar oss i aktiedjungeln. Hur ser du på General Electric, bottenfiske eller bottennapp? Clas Ohlson, samma fråga?
Marcus: Hej! Kortsiktigt kan säkert Clas O studsa upp lite, men varken dem eller GE lockar mig långsiktigt. Det är mycket som händer inom konsumentvaror så det är knepigt med bottenfiske när vattendragen ändras.

Patrik: Hej! Tack för en bra chatt. Vad tror du om Clas Ohlson som utdelare? Läge att fylla på i Skanska?
Marcus: Hej! Fyll gärna på i Skanska, det ordnar sig nog framöver där. Clas O lär behålla sina utdelning ett tag till, men lockar mindre ändå.

Erik: Hej Marcus! Jag har en relativt stor post i Resurs Bank. Om konjukturen vänder kommer folk att sluta ta konsumtionslån då tror du?
Marcus: Hej! Tvärtom, men de kan få svårare att betala. Bankers kreditförluster stiger i dåliga tider.

Jonas: Godmorgon. På 5-10 år, hur tror du Investor-Industrivärden-Svolder-Kinnevik kommer gå jämfört med omx30 ?
Marcus: Hej! Jag tror att investmentbolagen kommer att ge bättre avkastning än storbolagsindex OMXS30.

Shj : Hej Marcus, jag har ställt denna fråga tidigare men fick aldrig något besked. Hur som helst, vad tror du om fastighetsföretaget Brinova? Aktien har tappat en del värde på sistone men samtidigt växer företaget med ny fastighetsförvärv samt ökat hyresintäkter?! Mvh/Shj
Marcus: Hej! Jag kan inte Brinova så bra, men de verkar ha en bra inriktning men minns jag rätt är de resultatet av en del omstruktureringar de senaste åren. Det tar ibland ett tag för ett ”nytt” fastighetsbolag att komma igång.

Mattias: Hej Marcus. Om man bygger upp en utdelningsportfölj vilken genomsnittlig utdelningsnivå kan man räkna på då? /Mattias
Marcus: Hej! Sikta mot ett genomsnitt på 4-5 procent om du har med en del preffar, annars 3-4 procent i direktavkastning.

Glad amatör: Hej Marcus, Tack för ett bra forum, jag har inte läst någon av dina böcker men är nyfiken och ska nog prova en. Vad tror du om Dedicare som företag ? Utdelningen lockar ju iaf. med nästan 9 procent, jag är bara en glad amatör, men vad jag kan se är det också hyfsade siffor i företaget, har du någon kommentar ? Mvh. Arne
Marcus: Hej! Dedicare är ett bra bolag, men ibland rasar deras rörelsemarginal. Nu är aktien i en svacka av den anledningen. Räknat på ordinarie utdelningen är direktavkastningen ca 5 procent. Det var en bonusutdelning i våras.

Tryckarn: Marcus! Att hålla koll på den långsiktiga trenden är glidande medelvärdet 200 dgr viktigt. Vet var man kan finna detta värde grattis på nätet ? Hur mycket håller du koll på detta ? Tack för tre bra böcker. // Ulf
Marcus: Hej! Gratis är inte alltid bästa lösningen. Kolla på Avanza (när graferna visar kursutv. på ett år funkar det!), Börsdata och TradingView. Jag tittar på MA200 som ett råd bland andra, men använder det allt mer.

Utdelningsjägaren: Hej! Försöker köra en utdelningsstrategi med fokus på investmentbolag. Tycker du Investor, Kinnevik, Öresund och Latour räcker för detta ändamål? Eller bör jag överväga att även ta in Creades t.ex.? Mvh
Marcus: Hej! Det räcker i princip med de fyra investmentbolagen, men behöver inte vara fel att ha Creades också.

OG: Hej! Hur ser du på insynshandel och flaggningsmeddelanden generellt? Hur mycket styr det dina investeringsbeslut?
Marcus: Hej! Stora eller många insideraffärer kan ge en del att titta på, men oftast är det rätt liten handel som inte säger så mycket. Tittar därför inte så mkt på det.

Niklas: Hej Marcus, Jag har, efter rekommendation från Privata Affärer, tecknat såväl Awardit som Devport och Colabitoil. Efter lyckad premiärhandel för Awardit och Devport funderar jag nu på huruvida jag ska stå fast vid dessa aktier eller inte. Bör jag behålla eller sälja? Dessutom, vad tror du om Colabitoil på kort och medellång sikt? Stort tack! Hälsningar, Niklas
Marcus: Hej! Jag lutar åt att du ska ta hem vinsterna, men det beror lite på din strategi och på vilken tidshorisont du köpte. Colabitoil har för hög risk för de flesta, där ska du ha lite kapital då det är mer en lottsedel.

Peter: Hej Marcus. Funderar på Hexagon. Vilken nivå är det rimligt att kliva in på? Ska man avvakta en rekyl vid en eventuellt fällande dom på Rollén?
Marcus: Hej! Läs vad min kollega Magnus Alfredsson skrev. Jag gillar Hexagon långsiktigt, men osäkrare kortsiktigt.

Rådvill: Hur placerar du likvida medel för att ha dom lätt tillgängliga tex vid en stor börsnedgång? Räknar du till exempel preffar till likvida medel?
Marcus: Preffar räknar jag inte som likvida medel, utan cash is king. Likvider placerar jag inte alls, men en kort räntefond vore det säkraste alternativet till konton.

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet