Slagig börspremiär för säkerhetsbolaget

Publicerad 2017-12-06 11:30

Notering (uppdaterad) Det blev en minst sagt slagig premiär för Tempest Security som i dag började handlas på First North. Efter ett kort besök ovanför teckningskursen föll aktien rejält nedåt.

Som mest handlades aktien för 23,60 kr under de första minuterna. Det motsvarade en uppgång på 7,3 procent jämfört med teckningskursen på 22 kr.

Men lyckan blev kortvarig och 20 minuter efter börsöppning handlades aktien för som minst 17,10 kr vilket motsvarar en nedgång på över 22 procent.

Runt klockan 11.15 hade kursen återhämtat sig något och aktien handlades då för 20,20 kr vilket motsvarar en nedgång på drygt 8 procent jämfört med teckningskursen.

Ska nå en halv miljard i omsättning inom fem år

Tempest Security, med verksamhet inom främst Stockholmsområdet, är sedan 2009 ett auktoriserat bevakningsbolag som har vuxit med runt 50 procent de senaste fem åren. Inom fem år är siktet inställt att nå en halv miljard i omsättning och minst 10 procents ebitda-marginal att jämföra med förra årets 134 miljoner och knappa 6-procentiga marginal.

Det säger grundarna Andrew Spry och Thomas Löfving, vd respektive finanschef, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför stundande notering på First North under onsdagen.

”Vi har visat på alla sätt att vi klarar av att hantera tillväxt men nu vill vi satsa ytterligare på marginalhöjande verksamhet utanför traditionell bevakning. Skälet att vi tar in kapital är att vi behöver pengar där hälften väntas gå till förvärv och resterande två fjärdedelar ska förstärka rörelsekapital samt vidareutveckla larmcentralen som vi köpt”, förklarar Andrew Spry emissionstanken.

Fyra verksamhetsgrenar

Bolaget är baserat på fyra verksamhetsgrenar. Traditionell bevakning, särskilda tjänster (personskydd, konsultation och bakgrundskontroll), teknikverksamhet samt övervakning (larmtjänster och kameraövervakning).

”Jag tror att alla verksamhetsgrenarna har tämligen ljusa utsikter vad gäller tillväxt. Visst det har pratats mycket om att säkerhetssektorn går från manuell bevakning till teknikorienterad men jag tror även att behovet av så kallad traditionell bevakning ökar, som vid stora evenemang och hotell exempelvis. Men alla de här affärsområdena går in i varandra väldigt mycket och vi erbjuder dem i form av en paketlösning”, fortsätter vd.

Har köpt Falk larmcentral

Tidigare i år köpte Tempest Falck larmcentral för 9 miljoner kronor. Verksamheten börjar nu närmar sig ett nollresultat även om uppbyggnadsåren dragits med förluster.

Tempest-ledningen hänvisar till Lövestad larmcentral som en av få fristående larmcentralbolag och som har en rörelsemarginal på över 40 procent.

”Vi tror att vi kan förbättra vår marginal rejält inom larmcentralsverksamhet från nuvarande förluster. Dock kan man fråga sig om 40 procent är en uthållig marginal. Men när man väl får fart på verksamheten kan den bli riktigt lönsam”, säger finanschefen.

Fler förvärv att vänta

På förvärvsfronten vill säkerhetsledningen inte riktigt avslöja om den föredrar mindre och fler förvärv eller om man kan vänta sig något större köp.

”Man bör nog vänta sig att vi köper något 2018. Vi har en önskelista. Dels med bolag som vi redan diskuterar med och andra som vi är intresserade av men som vi inte inlett någon diskussion med. Det sträcker sig från ägarledda bolag som bara har 4-5 anställda till mycket större än så. Jag törs inte säga om det bli några mindre köp eller något större eller både och nästa år”, resonerar Andrew Spry.

Tempest har för avsikt att röra sig från traditionell bevakning till mer kvalitativa säkerhetstjänster och tekniska lösningar där det alltså finns en större lönsamhet.

”Särskilda tjänster och teknikverksamheten är intressanta att förstärka genom förvärv. Här ligger marginalerna kring 15 procent. Och skulle vi köpa något utomlands rör det sig i så fall om särskilda tjänster men vårt fokus är väldigt mycket Sverige”, förklarar medgrundarna förvärvsläget och lönsamheten i de bägge verksamhetsgrenarna.

Litet bolag i konkurrens med jättarna

De tre säkerhetsjättarna Securitas, norska Nokas (här ingår Svensk bevakningstjänst) och Avarn (tidigare G4S Sverige och nu ägt av norska Sector Alarm) dominerar den svenska bevakningsmarknaden.

”Det finns så mycket att göra för oss i Sverige. Vi talar om ett omsättningsmål på en halv miljard kronor på sikt och förra året omsatte den svenska säkerhetsmarknaden 35 miljarder. Vi är extremt små jämfört dessa men efter den trion tillhör vi ändå de största i Sverige”, inflikar Tempest-duon.

Risken att bolaget skulle råka på en riktig avtalssmäll i form av att någon av bolagets storkunder plötsligt säger upp eller inte förlänger avtal tonar bolagsledningen ned.

”Vi har ingen större riskexponering mot någon enskild kund som vi står och faller med utan vi har fler och mindre avtal. Vi har heller inte så många offentligt upphandlade avtal utan vi riktar vår försäljning mot kunder som inte enbart tittar på pris eller är beroende av lagen om offentlig upphandling”, förklarar Tempest-ledningen sin diversifieringsstrategi.

Följ aktien här:

{Chart} 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Börsen
ECB drog upp börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Virginia Mayo /AP-TT
Tullar
EU överens om omedelbar vedergällning mot USA
Aktiechatt
Säsongsavslutning för aktiechattenMarcus svarar på fredag mellan klockan 10-11.
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Magnolia Bostad flyttar till Stockholmsbörsen
Foto: Michael Probst/AP/TT
ECB rör inte räntan
Foto: Chris Raezer
Aktie
Norwegian-affär fortfarande öppen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Börsen
Skandia: Börsen in i ny fas med ökad osäkerhetNu krävs nya triggers för att börsen ska kunna stiga.
Aktietips
DI ser köpläge i sminkjätten"Första kvartalets resultat var bara ett hack i kurvan"
Aktietips
Ett köpvärt investmentbolagMen sälj fettillverkaren och vänta med skogsindustrijätten.
FED
Fed höjer räntanPrognoserna pekar nu på totalt fyra höjningar i år.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Obligation
En grön men riskabel obligation för soldyrkareSoltechs obligation ger en ränta på 8,75 procent vilket indikerar att risken är hög.
Bosparande
Allt fler vill ha skattegynnat bosparande
Aktie
Epiroc missar OMXS30-indexet
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Aktie
Ytterligare en chef lämnar Collector
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Fonder
”Sydafrika ett intressant investeringscase”Carnegie tror att en rejäl börsuppgång ligger i korten.
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet
Aktiechatt
Hernhag: Börsens tryggaste och tråkigaste aktie