Tre spännande aktiefynd

Publicerad 2017-11-16 11:22

Aktietips ODIN Sveriges förvaltare Vegard Søraunet har varit synnerligen aktiv den senaste tiden. Inte mindre än tre nya bolag har fått ta plats i portföljen.

Oktober blev ytterligare en bra månad avkastningsmässigt. ODIN Sverige steg med 2,6 procent i oktober och har gått upp med 16,4 procent hittills i år. Samtidigt har det gjorts en hel del förändringar i innehaven.

– Under månaden arbetade vi aktivt med portföljen. Assa Abloy, AQ Group och Ahlstrom-Munksjö är samtliga nya bolag i portföljen, säger Vegard Søraunet.

Assa Abloy är som bekant marknadsledande inom intelligenta lås-och säkerhetslösningar. Starka konkurrensfördelar genom varumärkesarbete och produktutveckling, kombinerat med en lyckad förvärvsstrategi, har resulterat i att bolaget presterat god lönsam tillväxt under lång tid.

Idag är Europa och Nordamerika fortsatt starka marknader för bolaget medan man haft det tuffare i Kina på grund av en försvagad bostadsmarknad och interna verksamhetsproblem. Assa Abloy har emellertid vidtagit åtgärder för att stärka den kinesiska grenen och uppvisade överraskande positiva siffror för tredje kvartalet.

– Framöver tror vi att bolaget fortsatt kommer att leverera långsiktigt lönsam tillväxt främst genom sin försäljning av elektromekaniska låssystem som ersätter mekaniska lås. Rapporten för tredje kvartalet ger vid handen att företaget fortsätter att växa organiskt, säger Vegard Søraunet.

Han spår en ljus framtid för bolaget och är övertygad om att ledningen kommer att uppnå sitt mål på medellång sikt.

– Mot bakgrund av bolagets gedigna historik, goda framtidsutsikter och långsiktiga värdeskapande genom ytterligare lönsam tillväxt har vi valt att lyfta in aktien i ODIN Sverige trots nyheten om att vd Johan Molin tänker avgå 2018.

Vinst 92 kvartal i rad

AQ Group grundades 1994 av Per-Olof Andersson (ordförande) och Claes Mellgren (vd) och har idag 5 000 anställda. Företaget är en industriell nischaktör som producerar komponenter, maskiner och system för industriella kunder med högt ställda krav.

– Vi gillar företagets decentraliserade affärsmodell med de två huvudsakliga affärsområdena System och Component som drivs av 20 operativa dotterbolag med eget resultatansvar. Bolaget har en solid och imponerande historia och hade per tredje kvartalet gått med vinst under 92 kvartal på raken. Vi bedömer den finansiella risken som låg med tanke på att bolaget i princip är skuldfritt, säger Vegard Søraunet.

AQ Group redovisade för tredje kvartalet en total försäljningsökning på hela 27,6 procent, dels genom förvärv (13,1 procent), dels genom organisk tillväxt (14,5 procent).

– Vi anser att företaget är väl positionerat för ytterligare lönsam tillväxt på både medellång och lång sikt, särskilt tack vare nya energiinjektioner i form av förvärv. Vi sätter också värde på bolagets mycket kompetenta ledning som har lång erfarenhet, säger Søraunet.

Faktum är att ODIN köpt hela 7,4 procent av bolaget av de båda grundarna. Men ägarbilden domineras fortsatt av styrelseordförande och vd som är de största aktieägarna i bolaget.

– Med detta som bakgrund anser vi att en värdering på 14x 2018 års resultat är ett attraktivt pris för aktien och den utgör nu drygt 3 procent av ODIN Sverige, säger Vegard Søraunet.

Nischat fiberproduktsbolag

Ahlstrom-Munksjö bildades formellt i april 2017 till följd av sammanslagningen av finska Ahlstrom Corporation och svenska Munksjö. Bolagen hade delvis samma ägarbas efter en transaktion från 2013 då Munksjö köpte ”Labelling”-delen från Ahlstrom.

Sedan 2013 har båda genomgått stora förändringar i syfte att stärka såväl lönsamheten som balansräkningarna. Moderbolaget är finskt men huvudkontoret är förlagt till Stockholm.

Gemensamt för de båda bolagen är att de erbjuder produkter av fiberbaserade material till en rad utvalda nischer, där produktutvecklingen i nära samarbete med kunderna skapar inträdeshinder.

– Bolaget har goda tillväxtutsikter och vi ser möjligheter till förbättrade marginaler tack vare synergieffekterna av sammanslagningen. På grund av den stora mängden nischprodukter är det svårt att följa den underliggande prisutvecklingen för bolagets egna produkter. Samtidigt är det mycket lätt att följa prisutvecklingen för vissa av de viktigaste insatsfaktorerna, nämligen pappersmassa och energi. Bolagets konkurrensfördelar och starka ledning har legat till grund för vårt investeringsbeslut. Prislappen på aktien är också attraktiv, säger Vegard Søraunet.

Av: ODIN Fonder

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
SEB och Getinge vinnare på rapportdriven börs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Svanberg dumpar hela innehavet i Hexagon
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Gunnebo handlas igen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Jessica Gow /TT
Aktie
Telia: Samtal med Bonnier pågår fortfarande
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Asien
Asien: Nedgångar i Kina
Rapport
HiQ sänkte rörelseresultatet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringar
Blackrock: Dags att stabilisera portföljenFöredrar amerikanska aktier.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta