AI styr nya fondens investeringsbeslut

Publicerad 2017-11-16 16:24

Fonder Från och med nu kan du placera i en fond vars investeringsbeslut styrs av artificiell intelligens, AI. Det är det finländska fondbolaget FIM som efter ett långt utvecklingsarbete nu öppnar fonden för institutionella och privata investerare.

Den artificiella intelligensen kombineras med maskininlärning och FIM eftersträvar att AI-fonden ska ge en årlig avkastning som överstiger MSCI World-indexet med 3 procentenheter.

– Det är naturligt och förnuftigt att använda artificiell intelligens inom placering och jag tror att detta fortfarande ligger i sin linda i investeringsvärlden, säger Johan Wahlman, vd för FIM Kapitalförvaltning i Sverige.

De riktiga investeringsproffsen plöjer kanske flera tusentals årsberättelser under hela sin karriär, men en självlärande maskin kan gå igenom alla världens årsberättelser under några få dagar.

Den nya fonden FIM Artificiell Intelligens investerar globalt i aktier och den artificiella intelligensen kombinerat med maskininlärningen upptäcker samband på marknaden som förblir osynliga för människor. Investeringsuniversum omfattar 4 000 likvida och stora bolag i utvecklade marknader över hela världen. Ändringar i portföljen görs halvårsvis.

Fondens artificiella intelligensteknologi baserar sig på djupinlärning, som är ett delområde inom maskininlärning. Det innebär i praktiken att det är frågan om ett neuronnät som lär sig självständigt och som hela tiden utvecklar sig till ”en bättre beslutsfattare”. Neuronnätet härmar på sätt och vis människans sätt att lära sig.

Trots det är det inte maskinen som genomför affärerna. Själva handeln utförs av en portföljförvaltare. Resultatet av AI-processerna blir en fond bestående av 50 aktier och sammansättningen har riskoptimerats. Maskinen kan alltså inte agera självständigt.

– Förr eller senare kommer många uppgifter som i dag sköts av människor att utföras med hjälp av artificiell intelligens. Vi tror att artificiell intelligens kommer att användas allt mer inom bland annat portföljförvaltning, säger FIM:s finländske vd Teri Heilala.

Den teknologiska modellen arbetar med en företagsdatabas innehållande uppgifter om bolagens balansräkningar och bokslut. Uppgifterna sträcker sig cirka 20 år tillbaka i tiden och bedöms utifrån cirka 700 olika variabler. 

Teknologin som fonden använder sig av har utvecklats av det tyska bolaget Acatis tillsammans med det schweiziska teknologiföretaget Nnaisense. Acatis verksamhet bygger på långsiktig och aktiv placering, där man strävar efter att hitta undervärderade börsbolag. Enligt Johan Wahlman var det därför naturligt att inleda samarbete med just Acatis.

– Då en erfaren analytiker går igenom tiotusentals årsberättelser under hela sin karriär, kan maskinen gå igenom företagens alla befintliga årsberättelser på några dagar och samtidigt ge en placeringssyn om alla företag den analyserat, säger Johan Wahlman.

Fonden har byggts upp med hänsyn tagen till de nordiska placerarnas etiska värderingar.

Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Oljebolag mot strömmen på sur börs
Aktie
Kinnevik vill sälja storpost i Zalando
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
TA-skolan
Tisdag kl 19: Börslegendaren ger dig koll på börslägetMissa inte onlinegenomgången med Carlsson
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
Sektor
Oljebolagens aktier rusar efter attacken
IPO
IPO: Nyemissionen i Lipidor tecknades till 540 procent
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Reavinsten
Uppgifter: Tak för uppskov vid reavinst återinförs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M:s försäljning något bättre än väntat"Väl mottagna sommarkollektioner"
Bil
Dyrare bensin efter attackerna mot Saudiarabien
Olja
Oljepriset rusar efter attacken mot saudiska anläggningarEnskilt största plötsliga störningen någonsin
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Asien
Blandat i Asien efter oljeattackerna
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Notering
Uppgifter: EQT:s notering redan övertecknad"Oerhört stort intresse"
13/9
Trading Direkt om handelskrig, EQT och makroläget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Notering
EQT:s notering kostar en kvarts miljard
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas
Bostad
Hemnet: Allt mer budgivning på bostadsrätter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Budgeten
Höstbudgeten: Sänkt skatt och höjt grundskydd för pensionärer
Räntan
"ECB:s räntesänkning ökar pressen på Riksbanken"
Spara
Så får du marknadens högsta sparränta