En man går förbi en skylt med reklam för olika kinesiska appar som blir ett allt viktigare inslag i det kinesiska samhället.

Högtryck i Asien lyfter fonderna

Publicerad 2017-10-27 10:39

Fonder Asien är tillbaka i fondtopplistorna. Under årets tio första månader ligger de asiatiska fonderna i topp. Bäst går de nordasiatiska länderna, trots raset i Sydkorea under sensommarens koreaoro. En något svagare dollar och bra egen export är en ”gyllene kombo för Asien”.

En bred Asienfond är nu upp mer än 20 procent i år, tack vare att Kina går som tåget och flera andra länder också gått bra, förklarar Carnegie Fonders förvaltare Gunnar Påhlson, som förvaltar både Carnegie Asia och Carnegie Indienfond. Carnegie Asia har till exempel stigit i värde med 27 procent i år.

– Rena Kinafonder har ökat 25 procent i år och de har slagit index, säger han.

Förutom Kina är även Indien upp, i lokal valuta cirka 30 procent, i svenska kronor cirka 23 procent. Kronan har sedan årsskiftet stärkts mot den indiska rupien med 6 procent, samtidigt som den amerikanska dollarn sjunkit med 10 procent mot kronan.

Cykliskt går bäst

De asiatiska länder som varit bäst under året är geografiskt koncentrerade norrut. Sydkorea gick starkt fram till att hotsituationen kring Koreahalvön eskalerade i augusti, men är trots det upp hela 18 procent i år. Även i Taiwan har det gått bra, upp 17 procent.

– Generellt cykliska branscher har gått bäst. I de nordliga asiatiska länderna finns tung cyklisk industri med produktion av framför allt komponenter till mobiler och datorer samt bilar, stål och kemi, säger Gunnar Påhlson.

Betydligt sämre har det gått i Sydostasien som bara orkat med en ökning på 10 procent, vilket är precis den nivå Thailand hamnar på. Regionen har dragits ned av de två länderna som är sämst i klassen, Indonesien och Filippinerna som båda bara orkat med 3 procent sedan den 1 januari.

Uppgångarna i Asien förklaras av den starka tron på global tillväxt, vilket bygger på att USA:s ekonomi går så bra, påpekar han.

– Det startade före Donald Trumps valseger för snart ett år sedan. Initialt trodde börserna på Trumps löften om stora infrastrukturreformer och sänkta skatter vilket ledde till att marknaden var villig att betala mer för amerikanska aktier.

Gyllene kombo

Börserna har gått på löften som inte infriats, vilket är skälet till att dollarn varit svag. Förtroendet för USA har därför varit svagare i år även om ekonomin gått bra.

– Det här är en gyllene kombo för Asien; bra export och en svagare dollar. Asien gynnas av en av svag dollar, för då kan man se att kapital lämnar USA för att ta risk på andra marknader. Har vi en stark dollar lämnar kapitalet Asien och återvänder till USA. Då dräneras Asien på pengar, säger Gunnar Påhlson.

De senaste nio åren sedan 2008, har det gått bra i västvärlden med USA i täten. Även Sverige har gått bra sedan 2009 och 2010. Tillväxtmarknaderna däremot förlorade fem år och började lyfta först 2014.

– I snitt värderas asiatiska aktier till p/e 14-15. Fokus är på teknologi och internet som gått allra bäst. Drivkrafterna är ökad e-handel och nya smarta mobiler, vilket gynnar hela underleverantörskedjan till Apple och dess asiatiska konkurrenter.

Upp 250 procent på två år

De nordasiatiska länderna är även fortsatt bra positionerade, med dess industrier kring halvledare och kamerakomponenter, menar Gunnar Påhlson och framhåller det kinesiska bolaget Sunny Optical, noterat i Hongkong, som ett bra exempel.

– Jag investerade i bolaget för cirka två år sedan, i november 2015. Då kostade aktien 18 Hongkong-dollar. Nu står de i 112, en uppgång på 250 procent på ett par år. Bolaget tillverkar kamerakomponenter till bland annat Huawei.

Just kamerakomponenter tror han mycket på även framåt. Hela temat kring elbilar och självkörande bilar ökar efterfrågan på allt ifrån GPS:er, kameror, wifi och annan kommunikationsutrustning. Självkörande bilar kräver till exempel 25 olika kameror per bil för att känna av sina positioner. Här har till exempel Huawei tagit marknadsandelar när behovet av backkameror ökat.

När det inte finns kvar några bilar med förbränningsmotorer kring 2030, måste även tillverkningskapaciteten för batterier öka mycket starkt. Även här är länderna i norra Asien ledande, med bolag som Panasonic, Samsung och LG.

– Dagens kapacitet när det gäller batterier ligger på cirka 3 terawattimmar, men måste öka till 200 terawattimmar när det finns 25 miljoner elbilar bara i Europa, säger Gunnar Påhlson.

Sociala medier driver utvecklingen

Utvecklingen på sociala medier driver vad en smartphone ska kunna göra och får stort genomslag i ekonomin i framtiden. Tre faktorer är väsentliga, nämligen skryt, skvaller och shopping.

– Instagram svarar för skrytet, twitter far med skvallret och e-handeln tar hand om shoppingen, säger han med glimten i ögat.

Även här ligger de nordasiatiska länderna väl positionerade med egna applösningar.

Här är de bästa 20 bästa Asienfonderna sedan årsskiftet, enligt fondutvärderaren Morningstar:

Fond: i år, %
Snitt: 20,32
MS INVF Asia Opportunity A 47,6
UBS (Lux) EF China Oppo (USD) P 38,3
Invesco PRC Equity A USD AD 37,7
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD 36,4
C WorldWide Asia 1A 36,3
JPM China A (dist) USD 35,6
GAM Multistock China Evolution Eq USD B 34,8
Baring Asia Growth A USD Inc 34,8
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P 34,5
JPM Greater China A (dist) USD 34,2
Threadneedle (Lux) Greater China Eqs AU 33,5
ChinaAMC China Opportunities A USD 32,9
Handelsbanken Kinafond 32,5
Schroder ISF Asian Opps A Acc USD 32,2
UBS (Lux) KSS Asian Eqs $ P 31,8
Threadneedle China Opps Rtl Acc USD 31,6
Pictet-Greater China R USD 31,5
Parvest Equity China C C 31,4
HSBC GIF Chinese Equity AC 31,4
Fidelity China Consumer A-Acc-EUR 31,1
Källa: Morningstar 27/10-17.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet