Kommentar: Växande Kinnevik lockar med rabatt

Publicerad 2017-10-26 19:12

Kommentar Kinnevik är ett investmentbolag som borde locka alla som vill köpa en portfölj med tillväxtbolag inom sektorer som kommunikation, e-handel och media. Torsdagens rapport var stark och kursen fortsätter att gå upp - men substansrabatten gör fortfarande aktien lockande.

Kinnevik har haft en svängig kursresa senaste åren med all-time-high över 300 kr i början av 2014, men därefter blev det problem i flera av portföljföretagen och kursen bottnade strax under 200 kr förra sommaren.

Därefter har dock utvecklingen vänt – och framför allt är det e-handlaren Zalando som betyder mer och mer för Kinnevik genom sin framgångsrika tillväxt och förvandlingen till Europas jätte inom näthandel för kläder och skor.

Den senaste kvartalsrapporten för perioden juli-september visar en växande försäljning på knappt 30 procent. Det indikerar att bolaget är på spåret att nå sina tillväxtmål, vilket innebär en fördubblad försäljning om tre år. Och det i sin tur innebär också att vinsterna kommer fram genom de stora skalfördelar som finns i affärsmodellen. I rapporten meddelas också att Zalando kommer öppna en ny avdelning för skönhetsprodukter under första halvåret 2018, vilket ytterligare ska bidra till tillväxten.

Men även bolag som Millicom och Tele2 är viktiga för Kinnevik och har under andra halvåret spelat en stor roll för den positiva utvecklingen av substansvärdet. Vid kvartalsskiftet var substansvärdet per aktie cirka 311 kr, vilket innebär en substansrabatt på cirka 13 procent mot kursen vid det tillfället.

Privata Affärers bedömning är att rabatten sannolikt är högre just nu bland annat med tanke på den fina kursutvecklingen i Tele2 sedan den starka rapporten – och att 1 krona i Kinnevik därför går att köpa för högst 85 öre i dagsläget.

Det innebär att Kinneviks onoterade innehav för aktieägaren så att säga på köpet – och det är intressanta bolag med tillväxt och vissa har också en lönsamhet.

Det färskaste innehavet i den noterade portföljen är ComHem, vilket är en trigger i sammanhanget. Köpet sågs som dyrt från början, men en stark utveckling i bolaget har gjort att affären redan ligger med stort plus. Dessutom finns det spekulationer i marknaden om varför egentligen Kinnevik har gjort köpet – det kan mycket väl komma någon form av strukturaffär med till exempel Tele2, vilket ytterligare kan höja aktieägarvärdet I Kinnevik.

Placeringsguiden analyserade Kinnevik i augusti och fann aktien köpvärd redan vid nivåerna runt 250 kronor. Nu har aktien redan avancerat cirka 10 procent, men med den starka utvecklingen för flera av bolagets innehav bör det finnas mer att hämta både på kortare och lite längre sikt.

Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat