Kommentar: Växande Kinnevik lockar med rabatt

Publicerad 2017-10-26 19:12

Kommentar Kinnevik är ett investmentbolag som borde locka alla som vill köpa en portfölj med tillväxtbolag inom sektorer som kommunikation, e-handel och media. Torsdagens rapport var stark och kursen fortsätter att gå upp - men substansrabatten gör fortfarande aktien lockande.

Kinnevik har haft en svängig kursresa senaste åren med all-time-high över 300 kr i början av 2014, men därefter blev det problem i flera av portföljföretagen och kursen bottnade strax under 200 kr förra sommaren.

Därefter har dock utvecklingen vänt – och framför allt är det e-handlaren Zalando som betyder mer och mer för Kinnevik genom sin framgångsrika tillväxt och förvandlingen till Europas jätte inom näthandel för kläder och skor.

Den senaste kvartalsrapporten för perioden juli-september visar en växande försäljning på knappt 30 procent. Det indikerar att bolaget är på spåret att nå sina tillväxtmål, vilket innebär en fördubblad försäljning om tre år. Och det i sin tur innebär också att vinsterna kommer fram genom de stora skalfördelar som finns i affärsmodellen. I rapporten meddelas också att Zalando kommer öppna en ny avdelning för skönhetsprodukter under första halvåret 2018, vilket ytterligare ska bidra till tillväxten.

Men även bolag som Millicom och Tele2 är viktiga för Kinnevik och har under andra halvåret spelat en stor roll för den positiva utvecklingen av substansvärdet. Vid kvartalsskiftet var substansvärdet per aktie cirka 311 kr, vilket innebär en substansrabatt på cirka 13 procent mot kursen vid det tillfället.

Privata Affärers bedömning är att rabatten sannolikt är högre just nu bland annat med tanke på den fina kursutvecklingen i Tele2 sedan den starka rapporten – och att 1 krona i Kinnevik därför går att köpa för högst 85 öre i dagsläget.

Det innebär att Kinneviks onoterade innehav för aktieägaren så att säga på köpet – och det är intressanta bolag med tillväxt och vissa har också en lönsamhet.

Det färskaste innehavet i den noterade portföljen är ComHem, vilket är en trigger i sammanhanget. Köpet sågs som dyrt från början, men en stark utveckling i bolaget har gjort att affären redan ligger med stort plus. Dessutom finns det spekulationer i marknaden om varför egentligen Kinnevik har gjort köpet – det kan mycket väl komma någon form av strukturaffär med till exempel Tele2, vilket ytterligare kan höja aktieägarvärdet I Kinnevik.

Placeringsguiden analyserade Kinnevik i augusti och fann aktien köpvärd redan vid nivåerna runt 250 kronor. Nu har aktien redan avancerat cirka 10 procent, men med den starka utvecklingen för flera av bolagets innehav bör det finnas mer att hämta både på kortare och lite längre sikt.

Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Fonder
Sverigefonder i topp igen i septemberTeknikfrossan rör inte privatspararna
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New YorkInvesterarna inväntar nattens presidentvalsdebatt
Placera
Så bygger du en egen hållbar portföljJoel Bladh – aktuell med ”Bli en miljönär”
Pension
Sparekonomen: Se upp för fällorna vid löneväxling”Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig”
Börsen
Avslutning över nollstrecket
29/9
Trading Direkt: Så påverkas guldpriset av USA-dollarn
Sektor
Finanskändisar storsatsar i batteriutveckling
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln i SAS återupptogs kl 13.20
Placera
Kepler: Köp kycklingbolaget
Foto: Fredrik Persson/TT
Sektor
Ny nordisk spritjätte noteras i Helsingfors
Aktie
Essity återupptar utdelning
Aktie
Vd-byte i Bonava
Asien
Mest uppåt i Asien
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt
Bank
SKI: Sparbankerna bäst på kundnöjdhet  Och Handelsbanken har bästa appen
Analys
Carnegie höjer Hexagon till köp
Analys
Nordea: Köpläge i lastbilsjättenSpår direktavkastning på närmare 10 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
AFV: Minskad risk i Amasten ger köpläge
Analys
Nordea slopar köprek"Rättfärdigt värde för SCA:s aktie"
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du ska sälja eller strunta i