Kommentar: Växande Kinnevik lockar med rabatt

Publicerad 2017-10-26 19:12

Kommentar Kinnevik är ett investmentbolag som borde locka alla som vill köpa en portfölj med tillväxtbolag inom sektorer som kommunikation, e-handel och media. Torsdagens rapport var stark och kursen fortsätter att gå upp - men substansrabatten gör fortfarande aktien lockande.

Kinnevik har haft en svängig kursresa senaste åren med all-time-high över 300 kr i början av 2014, men därefter blev det problem i flera av portföljföretagen och kursen bottnade strax under 200 kr förra sommaren.

Därefter har dock utvecklingen vänt – och framför allt är det e-handlaren Zalando som betyder mer och mer för Kinnevik genom sin framgångsrika tillväxt och förvandlingen till Europas jätte inom näthandel för kläder och skor.

Den senaste kvartalsrapporten för perioden juli-september visar en växande försäljning på knappt 30 procent. Det indikerar att bolaget är på spåret att nå sina tillväxtmål, vilket innebär en fördubblad försäljning om tre år. Och det i sin tur innebär också att vinsterna kommer fram genom de stora skalfördelar som finns i affärsmodellen. I rapporten meddelas också att Zalando kommer öppna en ny avdelning för skönhetsprodukter under första halvåret 2018, vilket ytterligare ska bidra till tillväxten.

Men även bolag som Millicom och Tele2 är viktiga för Kinnevik och har under andra halvåret spelat en stor roll för den positiva utvecklingen av substansvärdet. Vid kvartalsskiftet var substansvärdet per aktie cirka 311 kr, vilket innebär en substansrabatt på cirka 13 procent mot kursen vid det tillfället.

Privata Affärers bedömning är att rabatten sannolikt är högre just nu bland annat med tanke på den fina kursutvecklingen i Tele2 sedan den starka rapporten – och att 1 krona i Kinnevik därför går att köpa för högst 85 öre i dagsläget.

Det innebär att Kinneviks onoterade innehav för aktieägaren så att säga på köpet – och det är intressanta bolag med tillväxt och vissa har också en lönsamhet.

Det färskaste innehavet i den noterade portföljen är ComHem, vilket är en trigger i sammanhanget. Köpet sågs som dyrt från början, men en stark utveckling i bolaget har gjort att affären redan ligger med stort plus. Dessutom finns det spekulationer i marknaden om varför egentligen Kinnevik har gjort köpet – det kan mycket väl komma någon form av strukturaffär med till exempel Tele2, vilket ytterligare kan höja aktieägarvärdet I Kinnevik.

Placeringsguiden analyserade Kinnevik i augusti och fann aktien köpvärd redan vid nivåerna runt 250 kronor. Nu har aktien redan avancerat cirka 10 procent, men med den starka utvecklingen för flera av bolagets innehav bör det finnas mer att hämta både på kortare och lite längre sikt.

Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Börsen
Tillväxtaktier förlorare på fredagsbörsen
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: 2020 CQ-Roll Call, Inc.
Fed
Powell: Inflationen inte tillräcklig för räntehöjning
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsökning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka