Kommentar: Axfood klockrent val för den defensiva portföljen

Publicerad 2017-10-19 18:18

Kommentar Delårsrapporten från Axfood visar med all önskvärd tydlighet att matjätten står sig väl på börsen trots hög värdering. Torsdagens uppgång med över fem procent är ett kvitto på att bolaget behåller en hög lönsamhet samtidigt som man investerar stort för framtiden.

I Placeringsguidens septembernummer hade vi ett tema kring defensiva aktier för den som vill ha en stabilare portfölj i tider av en hög värdering – och när många bedömare tror att det kan komma ett börsfall inom en snar framtid.

En av de aktier som vi presenterade som defensiva var Axfood med varumärken som Willys, Hemköp och Dagab. Aktien har under senaste 12 månaderna utvecklat sig klart sämre än index, men innan dess var Axfood en stor vinnare under flera år.

Anledningen till en sämre utvecklingen sedan hösten 2016 är sannolikt dels en högre värdering, men också att bolaget investerar hårt för att lyfta Hemköps-kedjan med nya butiker och speciellt en större ombyggnad i Stockholm. Men också för att göra e-handeln till en naturlig del i bolaget där alltfler butiker ansluts till att handla över nätet.

Privata Affärer ser Axfood som ett bra val för den som vill satsa på en mer defensiv aktie som står bättre emot ett sämre börsklimat än de flesta mer konjunkturkänsliga aktier. För mat köps fortfarande även i sämre tider – och bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal visar upp starkare siffror än väntat.

Rörelseresultatet blev 604 miljoner kronor, vilket var två procent bättre än analytikernas förväntningar med en något bättre marginal. Det är framför allt ,lågpriskedjan Willys som går bättre än väntat och totalt sett menar Axfood att man tar marknadsandelar trots att det funnits en oro för att Coop och Lidl börjar förbättra sina tidigare svagare positioner.

Nye vd:n Klas Balkow (tidigare Clas Ohlson) menar att bolagets egna varumärken som ofta har en högre lönsamhet ökar stadigt – nu uppgår andelen till strax under 30 procent mot drygt 27 procent förra året vid samma tid.

För aktieägarna väntar en kursresa som komma svänga betydligt mindre än börsens index, men det finns en intressant trigger i satsningen på e-handel som utan tvivel är en framtidssatsning som kommer bära frukt under många år framöver. Och Axfood ligger i framkant med köp av onlineaktörer som Mat.se – och som en av de största matbolagen i landet finns stora skalfördelar att vinna i slaget om matkunderna.

Ytterligare ett plus är bolagets starka finanser med ett bra kassaflöde och möjlighet till en bra direktavkastning. Årets höjning med 1 krona av den ordinarie utdelning bör följas av något liknande nästa vår, vilket innebär en direktavkastning på närmare fem procent vid kursen på 150 kronor. Det är en bra dämpande kudde i händelse av sämre börstider.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
Få byter bolånebank”Många förlorar flera tusen kr varje år”
Analyser
Här är måndagens analyser
Foto: Andy Wong/AP/TT
Pension
Pensionsjättar investerar miljarder i Volvo Cars
Börsen
Uppåt på börsen - men Electolux och Hexagon pressas
Bostad
Hemnet spår stigande bopriser 2020Men förändringarna blir små
Pension
Många förbereder inte ekonomin inför pensionen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kepler: Köpläge i Electrolux efter vinstvarningenAktien rasar på börsen
Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köp högriskaktien Smart Eye
Aktie
Tre fjärdedelar av emissionen tecknades
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Asien
Blandad utveckling i Asien
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år