Kommentar: Axfood klockrent val för den defensiva portföljen

Publicerad 2017-10-19 18:18

Kommentar Delårsrapporten från Axfood visar med all önskvärd tydlighet att matjätten står sig väl på börsen trots hög värdering. Torsdagens uppgång med över fem procent är ett kvitto på att bolaget behåller en hög lönsamhet samtidigt som man investerar stort för framtiden.

I Placeringsguidens septembernummer hade vi ett tema kring defensiva aktier för den som vill ha en stabilare portfölj i tider av en hög värdering – och när många bedömare tror att det kan komma ett börsfall inom en snar framtid.

En av de aktier som vi presenterade som defensiva var Axfood med varumärken som Willys, Hemköp och Dagab. Aktien har under senaste 12 månaderna utvecklat sig klart sämre än index, men innan dess var Axfood en stor vinnare under flera år.

Anledningen till en sämre utvecklingen sedan hösten 2016 är sannolikt dels en högre värdering, men också att bolaget investerar hårt för att lyfta Hemköps-kedjan med nya butiker och speciellt en större ombyggnad i Stockholm. Men också för att göra e-handeln till en naturlig del i bolaget där alltfler butiker ansluts till att handla över nätet.

Privata Affärer ser Axfood som ett bra val för den som vill satsa på en mer defensiv aktie som står bättre emot ett sämre börsklimat än de flesta mer konjunkturkänsliga aktier. För mat köps fortfarande även i sämre tider – och bolagets delårsrapport för årets tredje kvartal visar upp starkare siffror än väntat.

Rörelseresultatet blev 604 miljoner kronor, vilket var två procent bättre än analytikernas förväntningar med en något bättre marginal. Det är framför allt ,lågpriskedjan Willys som går bättre än väntat och totalt sett menar Axfood att man tar marknadsandelar trots att det funnits en oro för att Coop och Lidl börjar förbättra sina tidigare svagare positioner.

Nye vd:n Klas Balkow (tidigare Clas Ohlson) menar att bolagets egna varumärken som ofta har en högre lönsamhet ökar stadigt – nu uppgår andelen till strax under 30 procent mot drygt 27 procent förra året vid samma tid.

För aktieägarna väntar en kursresa som komma svänga betydligt mindre än börsens index, men det finns en intressant trigger i satsningen på e-handel som utan tvivel är en framtidssatsning som kommer bära frukt under många år framöver. Och Axfood ligger i framkant med köp av onlineaktörer som Mat.se – och som en av de största matbolagen i landet finns stora skalfördelar att vinna i slaget om matkunderna.

Ytterligare ett plus är bolagets starka finanser med ett bra kassaflöde och möjlighet till en bra direktavkastning. Årets höjning med 1 krona av den ordinarie utdelning bör följas av något liknande nästa vår, vilket innebär en direktavkastning på närmare fem procent vid kursen på 150 kronor. Det är en bra dämpande kudde i händelse av sämre börstider.

Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Börsen
Börsen strax under nollstrecket
Aktie
Vinstvarning från Catena MediaAktien rasade 18 procent efter börsöppningen
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic något under förväntan
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Svagare kvartal än väntat för Opus
Foto: Bertil Ericson/TT
Rapport
Bahnhof höjer utdelningenSpår rörelseresultat på 180 miljoner kr
Rapport
Något lägre vinst för GaroMen utdelningen höjs
Aktie
Coronaviruset tvingar Apple att vinstvarna
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT