Kommentar: E-handelsjätten Qliro mot vinstrika år

Publicerad 2017-10-18 12:47

Kommentar E-handeln växer och Qliro är ett av de bolag som tjänar på detta. Rapporten visar att bolaget är på rätt väg - och att de röda siffrorna i resultaträkningen nu är utbytta mot vinster. Aktien är fortfarande hög risk, men utvecklingen stödjer den långsiktiga planen mot vinster och en värdering som är fundamentalt rimlig.

En av de mest allmänna råden på aktiemarknaden är att placera enligt de så kallade megatrender som finns, det vill säga globala trender som verkar i både låg- som högkonjunktur och som alltså ger tillväxt i mer eller mindre alla väder.

Att en av dessa trender är e-handeln är det inget tvivel om. Tillväxten har i och för sig växlat ner från höga tvåsiffriga tal till ensiffriga i vissa segment, men riktningen är klar – vi handlar alltmer över nätet.

Anledningen är förstås de alltmer förbättrade butikerna på nätet, betalningslösningarna plus att de ungdomar som idag växer upp till konsumenter har handel på nätet som det mest naturliga som finns.

Qliro som är namnändrat från CDON har under senare år genomgått en stor förändring med stora avyttringar – och inriktningen är nu konsumentvaror, livsstilsprodukter och finansiella tjänster.

Det sistnämnda är en spännande nyhet i bolaget som grundades för tre år sedan. Det erbjuder betallösningar till e-handlare i Norden plus finansiella tjänster till konsumenter. En nyhet som lanserades i september är privatlån till hushållen – och det kan bli en extra tillväxtfaktor där nischbanker som Nordax och Resurs idag tjänar grova pengar.

Siffrorna i delårsrapporten är uppmuntrande med stigande intäkter, resultat och marginaler. Rörelseresultatet årets första nio månader ökade till 13 miljoner kronor (-61), vilket både speglar att bolaget gjort sig av med olönsamma delar, men också marginalförbättringarna i kvarvarande verksamheter.

Aktien har mer än dubblats i år, men analyser på marknaden ser fortsatt positivt på utvecklingen även om dagens rekyl nog får anses som väntad efter den kraftiga uppgången tidigare i år.

Danske Bank höjde till exempel riktkursen till 23 kronor i somras och SEB är ännu mer optimistisk och tror på en riktkurs på 25,50. Banken har höjt estimaten för åren 2017-2019 för både intäkter och marginaler – speciellt för modesajten Nelly.

SEB pekar också ut de finansiella tjänsterna i Qliro Financial services som ”den gömda juvelen” i Qliro och tror på den fördubbling av låneboken till 2019.

Qliro analyserades också i oktobernumret av Placeringsguiden och lyftes där fram bland annat för bolaget satsning på finansiella tjänster.

Nu är vi inne i det fjärde kvartalet när e-handeln når en av sina toppar under året. Det bör innebära att fokus återigen kan riktas mot Qliro-aktien, vilket kan innebära att den nuvarande rekylen från toppnivåerna runt 20,60 kronor snart är ett minne blott.