Getinge faller tungt efter rapporten

Publicerad 2017-10-18 14:01

Rapport Getinges aktie faller efter att bolaget redovisat ett resultat klart under förväntan. Medicinteknikbolagets vd kallar dessutom resterande delen av året för ”utmananade”.

Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 659 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2017. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 903 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.696 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på 6.864 miljoner, enligt SME Direkt.

Orderingången uppgick till 7.334 miljoner kronor, förväntat var 7.199 miljoner.

Vd inte nöjd

Getinge hade en positiv utveckling i orderingången i det tredje kvartalet, men däremot är bolagets vd Mattias Perjos inte nöjd med resultatet, som pressades av både minskad nettoomsättning och ökade rörelsekostnader.

Nettoomsättningen påverkades negativt av lägre orderingång under det andra kvartalet och de högre kostnaderna är delvis relaterade till arbetet med att förbereda den föreslagna utdelningen av affärsområdet Patient & Post-Acute Care (PPAC), framgår det vidare.

Upprepar tillväxtprognos

Getinge bedömer att den organisk omsättningstillväxt under 2017 kommer att vara ”försiktig positiv”.  Det framgår av rapporten för det andra kvartalet och det är en upprepning från tidigare rapporter.

Enlig SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt på +1,0 procent för helåret 2017. Utfallet under årets nio första månader är -0,2 procent.

”Resterande del av 2017 kommer att vara utmanande, dels för att det fjärde kvartalet är vårt viktigaste sett utifrån omsättning och lönsamhet, dels för att vi har stora projekt att slutföra innan vi går in i 2018″, skriver Getinges vd Mattias Perjos.

Valutatransaktionseffekter förväntas ha en positiv påverkan på koncernens resultat 2017 med cirka 250 miljoner kronor, upprepar Getinge.

Utmaning inte kopplat till resultat

Att Getinge i rapporten för det tredje kvartalet beskriver det fjärde kvartalet som ”utmanande” är inte kopplat till bolagets underliggande verksamhet eller resultat.

Det säger bolagets vd Mattias Perjos i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det är mer kopplat till alla aktiviteter vi behöver göra nu. Vi är i en otroligt kritisk fas kring utdelningen av Arjo”, säger vd:n och fortsätter:

”Det är ingen guidning på resultat eller något sådant utan det är bara otroligt intensivt”, säger vd:n och menar att bolagets helårsprognos är lika intakt som i samband med sommarens halvårsrapport.

”Resterande del av 2017 kommer att vara utmanande, dels för att det fjärde kvartalet är vårt viktigaste sett utifrån omsättning och lönsamhet, dels för att vi har stora projekt att slutföra innan vi går in i 2018”, skriver Getinges vd i onsdagens rapport.

Delning av bolaget innan årsskiftet

Arbetet med att förbereda en potentiell utdelning och börsnotering av affärsområdet Patient & Post-Acute Care, eller Arjo, fortlöpte väl under kvartalet, vilket innebär att Getinges ambition är att genomföra utdelning och börsnotering före årsskiftet, förutsatt att styrelsen och en extra bolagsstämma fattar beslut om detta.

Tidigare hade Getinge sagt att en börsnotering för Arjo skulle ske senaste första kvartalet 2018.

Getinge upprepar också uppskattning av kostnaderna relaterade till den potentiella utdelningen och börsnoteringen av Patient & Post-Acute Care under 2017 till mellan 400-500 miljoner kronor. Av detta beräknas cirka hälften vara engångskostnader.

Följ aktien här:

{Chart} 

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval