Getinge faller tungt efter rapporten

Publicerad 2017-10-18 14:01

Rapport Getinges aktie faller efter att bolaget redovisat ett resultat klart under förväntan. Medicinteknikbolagets vd kallar dessutom resterande delen av året för ”utmananade”.

Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 659 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2017. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 903 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning.

Getinges omsättning för kvartalsperioden uppgick till 6.696 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig en nettoomsättning på 6.864 miljoner, enligt SME Direkt.

Orderingången uppgick till 7.334 miljoner kronor, förväntat var 7.199 miljoner.

Vd inte nöjd

Getinge hade en positiv utveckling i orderingången i det tredje kvartalet, men däremot är bolagets vd Mattias Perjos inte nöjd med resultatet, som pressades av både minskad nettoomsättning och ökade rörelsekostnader.

Nettoomsättningen påverkades negativt av lägre orderingång under det andra kvartalet och de högre kostnaderna är delvis relaterade till arbetet med att förbereda den föreslagna utdelningen av affärsområdet Patient & Post-Acute Care (PPAC), framgår det vidare.

Upprepar tillväxtprognos

Getinge bedömer att den organisk omsättningstillväxt under 2017 kommer att vara ”försiktig positiv”.  Det framgår av rapporten för det andra kvartalet och det är en upprepning från tidigare rapporter.

Enlig SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk försäljningstillväxt på +1,0 procent för helåret 2017. Utfallet under årets nio första månader är -0,2 procent.

”Resterande del av 2017 kommer att vara utmanande, dels för att det fjärde kvartalet är vårt viktigaste sett utifrån omsättning och lönsamhet, dels för att vi har stora projekt att slutföra innan vi går in i 2018″, skriver Getinges vd Mattias Perjos.

Valutatransaktionseffekter förväntas ha en positiv påverkan på koncernens resultat 2017 med cirka 250 miljoner kronor, upprepar Getinge.

Utmaning inte kopplat till resultat

Att Getinge i rapporten för det tredje kvartalet beskriver det fjärde kvartalet som ”utmanande” är inte kopplat till bolagets underliggande verksamhet eller resultat.

Det säger bolagets vd Mattias Perjos i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det är mer kopplat till alla aktiviteter vi behöver göra nu. Vi är i en otroligt kritisk fas kring utdelningen av Arjo”, säger vd:n och fortsätter:

”Det är ingen guidning på resultat eller något sådant utan det är bara otroligt intensivt”, säger vd:n och menar att bolagets helårsprognos är lika intakt som i samband med sommarens halvårsrapport.

”Resterande del av 2017 kommer att vara utmanande, dels för att det fjärde kvartalet är vårt viktigaste sett utifrån omsättning och lönsamhet, dels för att vi har stora projekt att slutföra innan vi går in i 2018”, skriver Getinges vd i onsdagens rapport.

Delning av bolaget innan årsskiftet

Arbetet med att förbereda en potentiell utdelning och börsnotering av affärsområdet Patient & Post-Acute Care, eller Arjo, fortlöpte väl under kvartalet, vilket innebär att Getinges ambition är att genomföra utdelning och börsnotering före årsskiftet, förutsatt att styrelsen och en extra bolagsstämma fattar beslut om detta.

Tidigare hade Getinge sagt att en börsnotering för Arjo skulle ske senaste första kvartalet 2018.

Getinge upprepar också uppskattning av kostnaderna relaterade till den potentiella utdelningen och börsnoteringen av Patient & Post-Acute Care under 2017 till mellan 400-500 miljoner kronor. Av detta beräknas cirka hälften vara engångskostnader.

Följ aktien här:

{Chart} 

Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
Börsen
Fortsatt nedåt på börsen
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
ECB
Översyn i fokus när ECB lämnar räntebesked
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Asien
Virusoro sänker Asiens börser
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: AP/TT
Wall Street
Avvaktande på Wall Street
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser