Investor, med vd Johan Forssell i spetsen, är nu åter största ägaren i Ericsson.

Kommentar: Maktkampen om Ericsson ökar risken i Investor

Publicerad 2017-10-17 13:11

Kommentar Stora aktieköp i Ericsson under det tredje kvartalet har gjort Investor till störste ägare i bolaget igen. Men därmed ökar också risken i Investor när stora delar av marknaden tror att det kommer bli värre för Ericsson innan det möjligtvis kan bli bättre.

Ericsson är inte bara ett av börsens stora problembarn utan också föremål för en maktkamp mellan riskkapitalbolaget Cevian och Investor där huvudägandet har växlat under året. När Investor idag redovisar sin delårsrapport för det tredje kvartalet visar det sig att man storköpt aktier i Ericsson för över miljarden under perioden och därmed blivit störste ägare i telekombolaget.

Att Investor blivit utmanad av Cevian genom deras aggressiva köp i Ericsson tidigare i år är ingen tvekan om – och Investors motdrag kan inte tolkas som något annat än en maktdemonstration att det är Wallenbergbolaget som vill visa vem som bestämmer och har taktpinnen i Ericsson.

Frågan för övriga aktiemarknaden är dock om inte Investor återigen låtit maktambitioner ta över verksamheten istället för att fundamentala faktorer låta styra investeringarna. Detta har varit ett argument mot att köpa Investor under lång tid – men bolaget har också jobbat hårt för att ta bort den stämpeln från bolaget över tid.

Ett exempel på detta är bolagets nya policy att redovisa ett justerat substansvärde som den 30 september uppgick till 497 kr per aktie. Det innebär att de onoterade innehaven i till exempel Mölnlycke är redovisade enligt bedömda marknadsvärden.

Eftersom kursen då låg på strax över 400 kr innebär det att investmentbolagsrabatten då låg på cirka 20 procent, vilket ungefär överensstämmer med situationen idag. Detta skulle alltså tala för att ett köp i Investor fortfarande är intressant ur perspektivet att man får 1 krona för 80 öre.

Men nu har börsen fått nya argument för varför Investor ska ha en rabatt om det visar sig att Ericsson är mer illa ute. Delårsrapporten från bolaget kommer på fredag och blankarna har kraftigt ökat sina positioner efter sommaren. Enligt Investor har man köpt aktier i Ericsson vid ”attraktiva kursnivåer”, men blankarna har på kort sikt uppenbarligen uppfattningen att Ericsson-aktien kan tappa ytterligare jämfört med tidigare i år.

I vilket fall som helst har Investor ökat osäkerheten och risken i portföljen även om Ericsson fortfarande värdemässigt tillhör de mindre av kärninvesteringarna i portföljen.

Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Börsen
Avslutning nära nollstrecket
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Aktietips
Sex heta köptips
Aktietips
DI: Köp Stillfront innan nya mål prisas in
Aktie
Då noteras Electrolux avknoppning
Aktie
Finländska FI utreder utebliven vinstvarning från Nokia
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så rörde sig bostadspriserna i december
Foto: Jessica Gow/TT
Insider
Vice ordförande miljonsäljer i MQ
Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential