Investor, med vd Johan Forssell i spetsen, är nu åter största ägaren i Ericsson.

Kommentar: Maktkampen om Ericsson ökar risken i Investor

Publicerad 2017-10-17 13:11

Kommentar Stora aktieköp i Ericsson under det tredje kvartalet har gjort Investor till störste ägare i bolaget igen. Men därmed ökar också risken i Investor när stora delar av marknaden tror att det kommer bli värre för Ericsson innan det möjligtvis kan bli bättre.

Ericsson är inte bara ett av börsens stora problembarn utan också föremål för en maktkamp mellan riskkapitalbolaget Cevian och Investor där huvudägandet har växlat under året. När Investor idag redovisar sin delårsrapport för det tredje kvartalet visar det sig att man storköpt aktier i Ericsson för över miljarden under perioden och därmed blivit störste ägare i telekombolaget.

Att Investor blivit utmanad av Cevian genom deras aggressiva köp i Ericsson tidigare i år är ingen tvekan om – och Investors motdrag kan inte tolkas som något annat än en maktdemonstration att det är Wallenbergbolaget som vill visa vem som bestämmer och har taktpinnen i Ericsson.

Frågan för övriga aktiemarknaden är dock om inte Investor återigen låtit maktambitioner ta över verksamheten istället för att fundamentala faktorer låta styra investeringarna. Detta har varit ett argument mot att köpa Investor under lång tid – men bolaget har också jobbat hårt för att ta bort den stämpeln från bolaget över tid.

Ett exempel på detta är bolagets nya policy att redovisa ett justerat substansvärde som den 30 september uppgick till 497 kr per aktie. Det innebär att de onoterade innehaven i till exempel Mölnlycke är redovisade enligt bedömda marknadsvärden.

Eftersom kursen då låg på strax över 400 kr innebär det att investmentbolagsrabatten då låg på cirka 20 procent, vilket ungefär överensstämmer med situationen idag. Detta skulle alltså tala för att ett köp i Investor fortfarande är intressant ur perspektivet att man får 1 krona för 80 öre.

Men nu har börsen fått nya argument för varför Investor ska ha en rabatt om det visar sig att Ericsson är mer illa ute. Delårsrapporten från bolaget kommer på fredag och blankarna har kraftigt ökat sina positioner efter sommaren. Enligt Investor har man köpt aktier i Ericsson vid ”attraktiva kursnivåer”, men blankarna har på kort sikt uppenbarligen uppfattningen att Ericsson-aktien kan tappa ytterligare jämfört med tidigare i år.

I vilket fall som helst har Investor ökat osäkerheten och risken i portföljen även om Ericsson fortfarande värdemässigt tillhör de mindre av kärninvesteringarna i portföljen.

Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris Johnson
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Asien
Optimism i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred uppgång på Wall Street
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning