Ericsson är inte bara ett av börsens stora problembarn utan också föremål för en maktkamp mellan riskkapitalbolaget Cevian och Investor där huvudägandet har växlat under året. När Investor idag redovisar sin delårsrapport för det tredje kvartalet visar det sig att man storköpt aktier i Ericsson för över miljarden under perioden och därmed blivit störste ägare i telekombolaget.
Att Investor blivit utmanad av Cevian genom deras aggressiva köp i Ericsson tidigare i år är ingen tvekan om – och Investors motdrag kan inte tolkas som något annat än en maktdemonstration att det är Wallenbergbolaget som vill visa vem som bestämmer och har taktpinnen i Ericsson.
Frågan för övriga aktiemarknaden är dock om inte Investor återigen låtit maktambitioner ta över verksamheten istället för att fundamentala faktorer låta styra investeringarna. Detta har varit ett argument mot att köpa Investor under lång tid – men bolaget har också jobbat hårt för att ta bort den stämpeln från bolaget över tid.
Ett exempel på detta är bolagets nya policy att redovisa ett justerat substansvärde som den 30 september uppgick till 497 kr per aktie. Det innebär att de onoterade innehaven i till exempel Mölnlycke är redovisade enligt bedömda marknadsvärden.
Eftersom kursen då låg på strax över 400 kr innebär det att investmentbolagsrabatten då låg på cirka 20 procent, vilket ungefär överensstämmer med situationen idag. Detta skulle alltså tala för att ett köp i Investor fortfarande är intressant ur perspektivet att man får 1 krona för 80 öre.
Men nu har börsen fått nya argument för varför Investor ska ha en rabatt om det visar sig att Ericsson är mer illa ute. Delårsrapporten från bolaget kommer på fredag och blankarna har kraftigt ökat sina positioner efter sommaren. Enligt Investor har man köpt aktier i Ericsson vid ”attraktiva kursnivåer”, men blankarna har på kort sikt uppenbarligen uppfattningen att Ericsson-aktien kan tappa ytterligare jämfört med tidigare i år.
I vilket fall som helst har Investor ökat osäkerheten och risken i portföljen även om Ericsson fortfarande värdemässigt tillhör de mindre av kärninvesteringarna i portföljen.