Investor, med vd Johan Forssell i spetsen, är nu åter största ägaren i Ericsson.

Kommentar: Maktkampen om Ericsson ökar risken i Investor

Publicerad 2017-10-17 13:11

Kommentar Stora aktieköp i Ericsson under det tredje kvartalet har gjort Investor till störste ägare i bolaget igen. Men därmed ökar också risken i Investor när stora delar av marknaden tror att det kommer bli värre för Ericsson innan det möjligtvis kan bli bättre.

Ericsson är inte bara ett av börsens stora problembarn utan också föremål för en maktkamp mellan riskkapitalbolaget Cevian och Investor där huvudägandet har växlat under året. När Investor idag redovisar sin delårsrapport för det tredje kvartalet visar det sig att man storköpt aktier i Ericsson för över miljarden under perioden och därmed blivit störste ägare i telekombolaget.

Att Investor blivit utmanad av Cevian genom deras aggressiva köp i Ericsson tidigare i år är ingen tvekan om – och Investors motdrag kan inte tolkas som något annat än en maktdemonstration att det är Wallenbergbolaget som vill visa vem som bestämmer och har taktpinnen i Ericsson.

Frågan för övriga aktiemarknaden är dock om inte Investor återigen låtit maktambitioner ta över verksamheten istället för att fundamentala faktorer låta styra investeringarna. Detta har varit ett argument mot att köpa Investor under lång tid – men bolaget har också jobbat hårt för att ta bort den stämpeln från bolaget över tid.

Ett exempel på detta är bolagets nya policy att redovisa ett justerat substansvärde som den 30 september uppgick till 497 kr per aktie. Det innebär att de onoterade innehaven i till exempel Mölnlycke är redovisade enligt bedömda marknadsvärden.

Eftersom kursen då låg på strax över 400 kr innebär det att investmentbolagsrabatten då låg på cirka 20 procent, vilket ungefär överensstämmer med situationen idag. Detta skulle alltså tala för att ett köp i Investor fortfarande är intressant ur perspektivet att man får 1 krona för 80 öre.

Men nu har börsen fått nya argument för varför Investor ska ha en rabatt om det visar sig att Ericsson är mer illa ute. Delårsrapporten från bolaget kommer på fredag och blankarna har kraftigt ökat sina positioner efter sommaren. Enligt Investor har man köpt aktier i Ericsson vid ”attraktiva kursnivåer”, men blankarna har på kort sikt uppenbarligen uppfattningen att Ericsson-aktien kan tappa ytterligare jämfört med tidigare i år.

I vilket fall som helst har Investor ökat osäkerheten och risken i portföljen även om Ericsson fortfarande värdemässigt tillhör de mindre av kärninvesteringarna i portföljen.

Aktie
Actic stänger i TysklandFörlorar 8 miljoner kr per månad
Börsen
Dyster dag på börsenHexagon mot strömmen
Aktier
SEB: Fem aktier som gynnas av hemmatrenden"Saker är viktiga, upplevelser är oviktiga"
Placera
Affärsvärlden: Ett medicinteknikbolag att köpa
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar i New York
Foto: istockphoto
Bluffbolag
35 nya bluffbolag i oktober på FI:s varningslista
KI-barometern
Oväntat stark konjunktur i oktober
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Rapport
Hexagon: Bästa kvartalet hittills"Tillväxten i Kina 18 procent"
Rapport
Starkt resultat från Boliden
Foto: Gorm Kallestad/TT
Rapport
Full fart på Bilia
Rapport
Arjo höjde både tillväxt och marginal"Akuta behov kopplade till pandemin"
Rapport
Ahlstrom-Munksjö slog förväntningarna
Aktie
Omvänd vinstvarning från Danske Bank
Foto: istockphoto
Asien
Åt olika håll i Asien
Rapport
Klart bättre för Eniro
Foto: Shutterstock
USA-valet
Omvärldsstrategen: Se över portföljen inför USA-valet"Många investerare ser positivt på storseger för Biden"
Notering
Då börjar CDON handlas på First North
Placera
Affärsvärlden: En aktie att köpa"...men det är ingen brådska"
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Resultatkross från SKF
Aktie
Ingen utdelning från Industrivärden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
27/10
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys av valutor
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Starbreeze vd avgårAktien faller på börsen