Analytiker: Lika spännande som inför förra rapporten

Publicerad 2017-10-16 11:34

Rapport Spänningen är stor inför Atlas Copcos rapport på onsdagen. Bolaget är först ut bland de stora verkstadsbolagen och kan sätta tonen för hela rapportperioden.

Ett justerat rörelseresultat som steg nästan 30 procent i det andra kvartalet följdes av att Atlas Copco-aktien föll 7 procent – väntat var nämligen en ökning på hela 34 procent. Orderingångens ökning på 22 procent förslog inte heller mot de väntade 25 procenten.

Frågan inför onsdagens rapport, som serveras till lunch och genom att den är först ut bland de svenska stora verkstadsbolagen på nytt kan sätta tonen för hela rapportperioden, är därmed om förväntningarna denna gång är mer verklighetstrogna.

Enligt Inquiry Financial väntas Atlas Copcos underliggande rörelseresultat ha ökat med 17 procent till 6,1 miljarder kronor i det tredje kvartalet (då dollareffekten vänt till negativ), och orderingången med 11,5 procent till 29 miljarder. Organiskt väntas orderingången ha ökat med 10 procent, mot 11 procent i det andra kvartalet.

Aktien fortsatte handlas ned veckorna efter halvårsrapporten och bottnade i mitten av augusti, men har sedan dess stigit till nivåer klart högre än före den ödesdigra rapportdagen, och p/e-talet (på fjolårsresultatet) har de senaste veckorna krupit över 30 och är därmed högre än någonsin. Räknat på estimaten för nästkommande års vinst är p/e-talet nu uppe i 24, mot 22 inför halvårsrapporten.

”Det finns begränsat utrymme för positiva överraskningar givet höga förväntningar”, summerar Société Générale (rekommendation: köp med riktkurs 360 kronor) läget i en förhandskommentar. ”Givet aktiens rally nyligen och den överlag starka PMI-trenden verkar en hälsosam sekventiell trend redan inprisad”, skriver den franska banken.

Eftersom Atlas Copco är först ut att rapportera tittar marknaden extra noga på utsiktsutlåtandet. Konsensus spår en orderingång på 28,7 miljarder kronor under det fjärde kvartalet, det vill säga i princip sidledes om konsensus på 29,0 miljarder under det tredje kvartalet visar sig stämma.

”Vi väntar oss att utsikterna upprepas, efter att ha sänkts till ‘sidledes’ i halvårsrapporten”, skriver RBC om detta i sin förhandskommentar, och konstaterar att läget liknar det som rådde för tre månader sedan.

”Upplägget ser på förhand ut som inför förra rapporten”, skriver Kanadabanken och menar att rapporten bör slå förväntningarna och därtill gärna innehålla en utsiktshöjning för att aktierna ska tuffa vidare uppåt.

Atlas Copcos rapport publiceras klockan 12 onsdag 18 oktober, med telefonkonferens klockan 15 (tel 08-566 426 66).