UBS sänker Nordea: Underskattade reaktionerna på flytten

Publicerad 2017-10-12 12:05

Aktie Investmentbanken UBS anser att det finns begränsad uppsida i Nordea-aktien till dess att olika osäkerhetsfaktorer kring banken minskar. Det framgår av en analys där UBS sänker sin rekommendation från köp till neutral, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare under torsdagen.

UBS pekar på att Nordea hittills i år har flaggat för högre kostnader i närtid, upplevt en kraftig försämring av kundnöjdheten, särskilt i Sverige, samt sett en dramatisk inbromsning i inflödena inom förmögenhetsförvaltningen.

”Tills Nordea kan visa att banken är tillbaka på spåret tror vi att uppsidan är begränsad”, heter det i analysen.

UBS anser vidare att Nordea underskattade reaktionerna på planen att flytta huvudkontoret från Sverige. En långsiktig negativ effekt på varumärket kan inte uteslutas, enligt UBS.

Nordea är halvvägs igenom ett stort, ambitiöst it-projekt där bankens kärnsystem ska bytas ut.

”De potentiella fördelarna är betydande, men de ligger främst i framtiden. Upprevideringar av kostnadsprognoser har medfört oro för att fördyringar är oundvikliga”, uppger UBS.

Investmentbanken sänker sin riktkurs på Nordea från 117 till 110 kronor, vilket är ungefär i linje med Nordeas nuvarande aktiekurs. På torsdagen har aktien sjunkit 0,2 procent till 110:10 kronor.