Kommentar: KappAhl blir en högutdelare

Publicerad 2017-10-12 13:08

Kommentar När klädsektorn i allmänhet dras med stora problem med för låg lönsamhet går KappAhl åt motsatt håll. Dagens bokslut var överraskande starkt och aktien fortsätter resan norrut - nu som en av börsens högutdelare.

Att KappAhl var en riktig turn-aroundkandidat kunde man nästan förstå när Mellby Gård med finansmannen Rune Andersson gick in i bolaget och utökade sina positioner för två år sedan. Privata Affärer skrev efter bokslutet 2014/2015 – alltså för nästan precis två år sedan att här fanns en chans till en fin vändning och därmed chans för ett rejält ryck upp i aktien.

Och detta kom som på beställning och under de två åren som gått sedan dess har aktien i och för sig svängt, men den långsiktiga trenden har varit uppåt – och idag har den alltså stigit med som mest 17 procent efter ett bokslut som överraskade alla. Och totalt sett över två år har aktien stigit med mer än 150 procent.

Försäljningen var i och för sig densamma som fjärde kvartalet förra räkenskapsåret, men bolaget har jobbat hårt med prissättningen och med sin kostnadskontroll och därmed skapat betydligt bättre marginalen där rörelsemarginalen ökat från 7,9 till 11,1 det fjärde kvartalet, dvs perioden juni-augusti.

Och för helåret har rörelsemarginalen ökat från 7,4 procent till 9,1, vilket visar att marginalförbättringen accelererat under året. Det ger onekligen en bra signal till aktiemarknaden om att ännu bättre tider väntar under 2017/2018, vilket också haussen i aktien idag visar.

Marginalen i det fjärde kvartalet var till och med bättre än KappAhls finansiella mål på 10 procents rörelsemarginal, vilket onekligen ger spännande framtidsutsikter. Lagernivåerna låg på 726 miljoner, vilket var 11 procent lägre än motsvarande period förra året, vilket innebär att KappAhl klarat sig bra den period av stora reor under sommaren som till exempel pressat kollegan Hennes & Mauritz.

Att kursreaktionen blir så pass häftig idag beror inte bara på den överraskande stora ökningen av resultatet utan också på det aktieägarvärde som KappAhls styrelse bjuder på i och med den kraftiga höjningen av utdelningen till 2,00 kr (1,25) – och inte minst extrautdelningen på 6,50 kr per aktie genom ett inlösenförfarande.

Extrautdelningar är vardagsmat på börsen, men storleken på denna är ovanlig i förhållande till den ordinarie utdelningen. I år innebär det en direktavkastning på 14 procent vid en kurs på drygt 60 kr, men det ger också indikationer om att KappAhl även i framtiden kommer att bli en utdelningsaktie som platsar bland högutdelarna på börsen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
TV4-affären
Ministern: Sista ordet inte sagt om TV4-affären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Affären klar: Telia köper Bonniers tv-verksamhet"Unik affär i Norden."
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Skanska: Nedskrivningar tynger aktien
Rapport
SSAB: Klart bättre resultat jämfört med 2017
Rapport
Stora Enso klart sämre – aktien rasar 10 procent på förmiddagen
Börsen
Minusöppning på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telia klarade förväntningarna
Rapport
Klart sämre för Boliden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Capio nådde inte upp till förväntningarna
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Klart sämre för Saab
Asien
Asien: Överlag nedåt
Foto: AP/TT
Börsen
Wall Street: Börserna vände nedåt
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson höjde intäkterna 28 procent – aktien upp 15 procent
Rapport
Swedish Match slog förväntningarna – aktien upp 10 procent
Rapport
Klart över förväntan av Epiroc
Foto: Jessica Gow/TT
Analys
"Wallenstam för högt värderad""Aktien ansträngt värderad efter 14 procents kursuppgång."
Foto: Pontus Lundahl/TT
Analys
Analytikern: Köp byggbolaget efter den dåliga rapporten"Efter åtgärder finns en rejäl uppsida."
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Stor resultathöjning för SKF
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Stark rapport från Volvo
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Storförlust för Fingerprint
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Något sämre för Essity
Foto: Vilhelm Stokstad /TT
Rapport
Nordea sänkte kostnaderna – aktien stiger på börsen
Foto: Ennio Leanza/Keystone/AP/TT
Rapport
ABB klarade förväntningarna
AnalyserUPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analytiker om Electrolux: Låg värdering inget skäl för köp
Foto: istockphoto
Analys
Oro över Getinges vinstutveckling och kassaflöde
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Rapport
Tele2-rusning på börsen efter stark rapport"Bättre än väntat för tolfte kvartalet i rad."