Carnegie: Därför slopar vi köprekommendationen för Bilia

Publicerad 2017-10-11 15:50

Analyser Carnegie delar några, men inte alla, av marknadens negativa åsikter om Bilia. Vissa osäkerhetsmoment lär bestå och fortsätta tynga värderingsmultiplarna för bilkedjan på medellång sikt. Det skriver mäklarfirman i en analys daterad 10 oktober, där rekommendationen sänks från köp till behåll och riktkursen behålls oförändrad på 95 kronor.

Rekommendationssänkningen, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade kortfattat om på onsdagsmorgonen, sker delvis mot bakgrund av de senaste månadernas återhämtning för aktiekursen.

”Enligt vår syn råder fortfarande negativt investerarsentiment mot bolaget baserat på både cyklisk och strukturell oro”, skriver Carnegie också, och konstaterar att man delar de förstnämnda medan de sistnämnda är överdrivna.

Den cykliska oron bottnar i att försäljningen av nya bilar lär bromsa efter tre mycket starka år. Bilförsäljningsdelen av Bilia åsätts därför en låg multipel, 6x ev/ebit på 12-månadersprognosbasis.

Den klart mer lönsamma serviceverksamheten (12 mot 2 procents rörelsemarginal), som står för mer än sju tiondelar av Bilias rörelseresultat, anses ha solida utsikter och får som en jämförelse multipeln 13,5, vilket gör att den är värd drygt fyra gånger så mycket som bilförsäljningsverksamheten i Carnegies värdering.

De strukturella oroselementen, det Carnegie anser överdrivet, anses utgöras av risken för framtida miljökrav på diesel- och bensinbilar, och att den nordiska bilflottan snabbt elektrifieras.

Detta, liksom Bilias av vissa bedömare oroande exponering mot garanterade restvärden i sina leasingavtal, tror Carnegie att bolaget kommer att försöka spela ned på sin kapitalmarknadsdag den 12 november – men inte desto mindre tros osäkerhetsmomenten alltså, tillsammans med den sannolika cykliska nedgången, ”fortsätta tynga värderingsmultiplarna för Bilia på medellång sikt”.

Inför Q3-rapporten den 27 oktober tror Carnegie på en organisk försäljningsökning i kvartalet på 4 procent, med något negativa kalendereffekter. Bilförsäljningsstatistiken har indikerat solid nybilsförsäljning i Sverige, och efterfrågan på service är enligt Carnegie stark.

Strax före klockan 15 på onsdagen var Biliaaktien ned 6 procent till 87 kronor. Nedgången var den näst största (efter den av SEB likaledes rekommendationssänkta Scandic Hotels-aktien) på Stockholmsbörsen.

 

Diagram: Bilia 2017

image

Källa: Infront