Hernhag: Se upp när trender krockar

Publicerad 2017-10-09 12:32

Krönika Att preferensaktier stiger samtidigt som inflationen också gör det är ologiskt och gör att vissa preffar nu ser dyra ut, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag ser med förundran på när inflationen stiger samtidigt som preferensaktier som Akelius Pref också stiger. Normalt äter inflationen av avkastningen då preferensaktier i regel inte höjer utdelningen. Därför brukar aktiekurserna handlas ned när inflation och räntor stiger markant, eftersom lägre kurs innebär högre direktavkastning.

Denna högre avkastning är en kompensation som marknaden inte alls verkar efterfråga längre. Akelius Pref har stigit 11 procent i år, vilket motsvarar all utdelning från preffen under nästan två års tid. Efter detta kursrally ger Akelius Pref relativt låga 5,9 procent i direktavkastning.

Inflationen i Sverige mätt som KPIF är 2,3 procent just nu. Alltså får du endast 3,6 procent i real direktavkastning. Det är riktigt lite, beaktat att det är före skatt. En privatsparare som har sina aktier i ISK och KF skattar under 2018 därmed netto säg 0,5 procent, lite beroende på skatteändringar och vad det blir för statslåneränta.

Då är vi nere på 3,1 procent i real nettoavkastning. Det är ingen snabb förräntningstakt på ditt kapital och jag tycker Akelius Pref är dyr. Själva bolaget känns förvisso tryggt även om jag inte tror Akelius kreditrisk blivit så mycket bättre i år att kursuppgången kan förklaras av det. En annan förklaring är placerarna mot förmodan hoppas på inlösen till kursen 375 kr.

Det verkar istället som om aktien och flera andra preffar stigit för att de stora placerarna på börsen är säkra på att inflationen kommer att rasa och ge lägre långräntor än vad som tidigare förväntats. Den tioåriga statsobligationsräntan har i år gått från 0,53 procent till 0,93 procent så räntemarknaden gör inte alls den bedömningen.

Låt oss hoppas preffarna har stigit på goda grunder, för lägre inflation och fallande marknadsräntor skulle upprätthålla den långa stigande trenden för börsindex. Räntemarknaden är tyvärr i runda slängar tio gånger större än aktiemarknaden och är oftare den som får rätt i slutändan. Med bra konjunktur kan börsen fortsätta upp ändå, men relativt dyra preffar har fallhöjd.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader