Leten: Därför väljer jag Ericsson före Electrolux

Publicerad 2017-10-09 12:53

Aktie Den föränderliga telekombranschen lockar, och Electrolux är numera mer stabilt än tidigare. Så motiverar den nyligen avgångna Atlas Copco-vd:n Ronnie Leten sitt val att överge ordförandeklubban i vitvarubolaget efter fem år till förmån för Ericssons, där han är föreslagen som styrelseordförande inför vårens årsstämma.

”Jag tycker att det är en spännande miljö: vi vet alla att det pågår mycket teknisk och samhällsnyttig omvälvning (”disruption”) runt om i världen, som vi alla kommer att gynnas av. Ericsson befinner sig mitt i detta, och vad skulle kunna vara mer spännande att få en chans att vara en del av det? Det var vad som huvudsakligen attraherade mig med uppdraget”, sade belgaren vid en presskonferens på måndagen.

Electrolux, sade han apropå sina egna prioriteringar, befinner sig å sin sida i ett mindre dramatiskt läge än för ett par år sedan.

”Jag kände att jag varit på Electrolux fem år. De första 2-2,5 åren var ganska turbulenta, med GE-resan vi försökte med [ett strandat storförvärv, red anm.] och ledningsbyte, men nu känner jag att vi med nuvarande ledning och styrelse har en mycket dynamisk grupp av människor.”

Han fortsatte:

”Jag kände, givet att jag vill ha balans i livet och tillräckligt med tid för nästa uppdrag, att jag kunde lämna över Electrolux till någon annan med gott samvete.”

Att sitta kvar som Electrolux-ordförande parallellt med Ericssonuppdraget skulle bli alltför tidskrävande, anser han.

”Jag är förstås en människa, och vill ha balans i livet. När jag övervägde erbjudandet var jag angelägen om att se till att jag har tillräckligt med tid för både uppdraget och för mig själv, familjen och sådant jag gillar att göra.”

Ronnie Leten avböjde att uttala sig om eventuella planer för Ericsson eller ge sin syn på exempelvis 5G-marknaden framöver: först och främst handlar det för hans del om att lära känna bolaget från insidan, sade han och påpekade att han dessutom än så länge bara är föreslagen som ordförande.

Han medgav också att hans relativt bristande telekomerfarenheter är en nackdel – och hade han fått frågan om att bli ordförande i Ericsson för 2-3 månader sedan hade han skrattat åt den – men sade att det å andra sidan finns gott om extremt kunniga personer i Ericsson.

”Det vi alla försöker är förstås att få till ett blomstrande och konkurrenskraftigt företag, med en aktie som utvecklar sig i rätt riktning”, sade han allmänt, och tillade att hade han inte trott på Ericssons möjligheter att bli en stark spelare inom sådant som 5G hade han inte tackat ja till uppdraget.

Hur ersättningen till den nya ordföranden kommer att se ut är ännu inte färdigförhandlat med valberedningen, men nivån är inte avgörande för Ronnie Letens accept, lät han vidare förstå. Valberedningsordföranden Johan Forssell säger till Nyhetsbyrån Direkt att ersättningen kommer att framgå i stämmokallelsen.

Han kommer att fortsätta att bo i Belgien, och initialt räknar han med att behöva lägga ned mycket tid – oklart hur mycket – på uppdraget.

”Redan i dag är jag i stort sett varje vecka i Sverige 1-2 dagar per vecka”, sade han och avfärdade att Atlas Copco-sortin i våras skulle vara ett sätt att trappa ned: avsikten är att vara heltidsverksam under många år framöver.

Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar