Leten: Därför väljer jag Ericsson före Electrolux

Publicerad 2017-10-09 12:53

Aktie Den föränderliga telekombranschen lockar, och Electrolux är numera mer stabilt än tidigare. Så motiverar den nyligen avgångna Atlas Copco-vd:n Ronnie Leten sitt val att överge ordförandeklubban i vitvarubolaget efter fem år till förmån för Ericssons, där han är föreslagen som styrelseordförande inför vårens årsstämma.

”Jag tycker att det är en spännande miljö: vi vet alla att det pågår mycket teknisk och samhällsnyttig omvälvning (”disruption”) runt om i världen, som vi alla kommer att gynnas av. Ericsson befinner sig mitt i detta, och vad skulle kunna vara mer spännande att få en chans att vara en del av det? Det var vad som huvudsakligen attraherade mig med uppdraget”, sade belgaren vid en presskonferens på måndagen.

Electrolux, sade han apropå sina egna prioriteringar, befinner sig å sin sida i ett mindre dramatiskt läge än för ett par år sedan.

”Jag kände att jag varit på Electrolux fem år. De första 2-2,5 åren var ganska turbulenta, med GE-resan vi försökte med [ett strandat storförvärv, red anm.] och ledningsbyte, men nu känner jag att vi med nuvarande ledning och styrelse har en mycket dynamisk grupp av människor.”

Han fortsatte:

”Jag kände, givet att jag vill ha balans i livet och tillräckligt med tid för nästa uppdrag, att jag kunde lämna över Electrolux till någon annan med gott samvete.”

Att sitta kvar som Electrolux-ordförande parallellt med Ericssonuppdraget skulle bli alltför tidskrävande, anser han.

”Jag är förstås en människa, och vill ha balans i livet. När jag övervägde erbjudandet var jag angelägen om att se till att jag har tillräckligt med tid för både uppdraget och för mig själv, familjen och sådant jag gillar att göra.”

Ronnie Leten avböjde att uttala sig om eventuella planer för Ericsson eller ge sin syn på exempelvis 5G-marknaden framöver: först och främst handlar det för hans del om att lära känna bolaget från insidan, sade han och påpekade att han dessutom än så länge bara är föreslagen som ordförande.

Han medgav också att hans relativt bristande telekomerfarenheter är en nackdel – och hade han fått frågan om att bli ordförande i Ericsson för 2-3 månader sedan hade han skrattat åt den – men sade att det å andra sidan finns gott om extremt kunniga personer i Ericsson.

”Det vi alla försöker är förstås att få till ett blomstrande och konkurrenskraftigt företag, med en aktie som utvecklar sig i rätt riktning”, sade han allmänt, och tillade att hade han inte trott på Ericssons möjligheter att bli en stark spelare inom sådant som 5G hade han inte tackat ja till uppdraget.

Hur ersättningen till den nya ordföranden kommer att se ut är ännu inte färdigförhandlat med valberedningen, men nivån är inte avgörande för Ronnie Letens accept, lät han vidare förstå. Valberedningsordföranden Johan Forssell säger till Nyhetsbyrån Direkt att ersättningen kommer att framgå i stämmokallelsen.

Han kommer att fortsätta att bo i Belgien, och initialt räknar han med att behöva lägga ned mycket tid – oklart hur mycket – på uppdraget.

”Redan i dag är jag i stort sett varje vecka i Sverige 1-2 dagar per vecka”, sade han och avfärdade att Atlas Copco-sortin i våras skulle vara ett sätt att trappa ned: avsikten är att vara heltidsverksam under många år framöver.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas