Kommentar: En uppgång för Balco viktig för höstens introduktioner

Publicerad 2017-10-05 18:21

Notering Höstens första större introduktion på Stockholmsbörsen blir Balco som noteras på fredagen. Uppgifter om nedsatt pris och en vd som pratar om den stora potentialen höjer intresset och en eventuell uppgång från teckningskursen 56 kronor blir viktig för att börshöstens större introduktioner ska få en bra start.

Att Balco är ett intressant företag med en speciell nisch i byggsektorn är alldeles uppenbart. Bolaget glasar in balkonger som ofta börjat falla i spillror – och kan på det sättet förlänga livstiden från 10-15 år med upp till 50 år.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt menar vd Kenneth Lundahl att bolaget tjänar på den stora inriktningen på renoveringsarbeten där Balco bara möter konkurrens i cirka 20 procent av projekten. En tiondel av omsättningen kommer från nybyggnation och där finns det konkurrens mer eller mindre i alla projekt.

En annan fördel med att främst vara inriktad på renovering är att den delen är betydligt mindre konjunkturkänslig än nybyggnation. Och det är i Sverige där den stora potentialen finns där bara 11 procent av balkongerna är inglasade jämfört med till exempel Finland där samma siffra är 46 procent.

Företagets mål är att växa med minst 10 procent per år och lönsamheten ska vara en rörelsemarginal på 13 procent. Sett till det första halvåret i år växte bolagets intäkter med 34 procent och marginalen var nästan 12 procent.

Kenneth Lundahl menar också att tillväxten är möjlig eftersom totalmarknaden för renoveringsarbeten på balkonger och uppgår till närmare 30 miljarder.

Uppgifter i Dagens Industri har dock gjort gällande av huvudägaren riskkapitalbolaget Segulah har fått sänka sitt pris för att få ankarinvesterarna att nappa på kroken. Det är inget som bekräftas från bolaget, men Cecilia Lannebo, chef för investor relations menar att företagets har fått uppfattningen att intresset varit stort från kvalitativa investerare.

Dessa innefattar bland andra Swedbank Robur och huvudägaren i Balder – Erik Selin – som blivit mångmiljardär på fastigheter och får anses som en minst sagt kvalitativ investerare. Frågan är nu om resten av aktiemarknaden vill ta rygg på Selin när Balco nu börjar noteras – det lär vara många företag som vill börsintroducera sig i höst plus deras rådgivare som med spänning väntar på marknadens mottagande.