Alfa Lavals vd Tom Erixon fyllde på aktieportföljen i augusti.

Positiva nyheter om Alfa Laval lyfter aktien till rekordnivåer

Publicerad 2017-10-04 12:56

Kommentar Verkstadsbolaget Alfa Laval noterar nya kursrekord var och varannan dag efter en stark nyhetsperiod sedan halvårsrapporten i juli. Värderingen är hög, men marknaden räknar med större vinstökningar än sektorn i övrigt kommande åren.

Alfa Laval är ett av verkstadsbolagen som trots sin storlek flyger lite under radarn jämfört med sina mer mediaexponerade kollegor som Atlas Copco, Sandvik, Volvo och SKF. Men bolaget med sin breda exponering mot sektorer som energi, miljö och livsmedel – och med en stor export till tillväxtmarknader i Asien är onekligen ett av de finaste bolagen på Large Cap med en bra historia av tillväxt och har skapat stora värden till aktieägarna över tid.

Privata Affärer skrev om Alfa Laval senast efter bokslutet 2016 – och vi menade då att runt kursen 130 kr var aktien definitivt intressant – inte minst för en långsiktig portfölj. Och de senaste 20 månaderna har varit en fin kursresa med en uppgång nära 60 procent.

Aktien var nere runt 180 i slutet av augusti, men har därefter lyft med 10 procent, vilket är klart bättre än indexlyftet på cirka 6 procent. Anledningen går att spåra tillbaka till halvårsrapporten där omsättning, rörelseresultat, marginaler och inte minst orderingången var klart bättre än väntat.

Aktien lyfte dock alltså inte omedelbart utan gick mest sidledes under sensommaren när övriga börsen tappade mark. Men bland analytikerna har rapporten inneburit en mängd uppjusterade rekommendationer och riktkurser, vilket alltså fått genomslag nu under september och början av denna månad när kursen stuckit iväg och noterat nya kursrekord över 200 kr.

Den senaste raden av höjda prognoser levererade Handelsbanken på tisdagen där rekommendationen höjdes till öka och riktkursen från 185 kr till 215.

Mest optimistisk är dock analyshuset Citi som i augusti höjde sin rekommendation från neutral till köp och riktkursen till 240 kr. Analysen pekar på att Alfa Laval genom en stark acceleration av tillväxten under kommande år kommer återigen att vara bäst i klassen när det gäller avkastning på sysselsatt kapital.

Citi menar också att Alfa Lavals exponering mot fartyg och transporter av olika slags vätskor och gaser ligger helt rätt i tiden, vilket innebär att affärsområdet Marin har stora möjligheter att slå marknaden. Citi har därför höjt sina vinstprognoser per aktie med 15 respektive 22 procent för åren 2018 och 2019.

Till detta kommer den positiva signalen av att vd Tom Erixon köpte 10 000 aktier för knappt 1,9 miljoner kr i augusti, vilka kan läggas till hans innehav av 40 000 aktier sedan tidigare.

Frågan nu är förstås om Alfa Laval kommer fortsätta att prestera såväl att kursuppgången kan fortsätta. Den som är försiktig avvaktar sannolikt delårsrapporten den 25 oktober – intresset lär också bli stort inför kapitalmarknadsdagen den 23 november.

Graf: Alfa Lavals kursutveckling i år

{Chart} 

Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Börsen
Bred uppgång på optimistisk börs
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Sektor
Ryanair släpper SkavstaSAS och Norwegian stiger på nyheten
Betting
Rapport: Färre svenskar spelar om pengar
IPO
Saudi Aramcos notering i intervalltopp
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Tre av tio osäkra på vad som ingår i försäkringenMånga unga vet inte vilket försäkringsbolag de har
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Rapport
Clas Ohlson ökar vinsten
Aktie
Stor omorganisation av TrelleborgÄndrar inte utdelningen
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum
Foto: Shutterstock
Placera
Swedbank: Aktier har mer att ge inför 2020
Aktier
Norwegian novembers mest köpta aktie i Norge
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Julrally – eller rekyl?Landeborns helgardering inför frihandelsavtalet
3/12
Trading Direkt: Teknisk analys av börsens oljebolag
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Analys
SEB: Marknaden underskattar H&M:s marginalprognoser
Handelskriget
Trump: Handelsavtal kan dröja till efter valet
Analys
DNB: Hög finansiell risk i SBBSätter säljrekommendation för aktien
Foto: Shutterstock
Analys
"Potential för Sinch med stark position i växande marknad"