Alfa Lavals vd Tom Erixon fyllde på aktieportföljen i augusti.

Positiva nyheter om Alfa Laval lyfter aktien till rekordnivåer

Publicerad 2017-10-04 12:56

Kommentar Verkstadsbolaget Alfa Laval noterar nya kursrekord var och varannan dag efter en stark nyhetsperiod sedan halvårsrapporten i juli. Värderingen är hög, men marknaden räknar med större vinstökningar än sektorn i övrigt kommande åren.

Alfa Laval är ett av verkstadsbolagen som trots sin storlek flyger lite under radarn jämfört med sina mer mediaexponerade kollegor som Atlas Copco, Sandvik, Volvo och SKF. Men bolaget med sin breda exponering mot sektorer som energi, miljö och livsmedel – och med en stor export till tillväxtmarknader i Asien är onekligen ett av de finaste bolagen på Large Cap med en bra historia av tillväxt och har skapat stora värden till aktieägarna över tid.

Privata Affärer skrev om Alfa Laval senast efter bokslutet 2016 – och vi menade då att runt kursen 130 kr var aktien definitivt intressant – inte minst för en långsiktig portfölj. Och de senaste 20 månaderna har varit en fin kursresa med en uppgång nära 60 procent.

Aktien var nere runt 180 i slutet av augusti, men har därefter lyft med 10 procent, vilket är klart bättre än indexlyftet på cirka 6 procent. Anledningen går att spåra tillbaka till halvårsrapporten där omsättning, rörelseresultat, marginaler och inte minst orderingången var klart bättre än väntat.

Aktien lyfte dock alltså inte omedelbart utan gick mest sidledes under sensommaren när övriga börsen tappade mark. Men bland analytikerna har rapporten inneburit en mängd uppjusterade rekommendationer och riktkurser, vilket alltså fått genomslag nu under september och början av denna månad när kursen stuckit iväg och noterat nya kursrekord över 200 kr.

Den senaste raden av höjda prognoser levererade Handelsbanken på tisdagen där rekommendationen höjdes till öka och riktkursen från 185 kr till 215.

Mest optimistisk är dock analyshuset Citi som i augusti höjde sin rekommendation från neutral till köp och riktkursen till 240 kr. Analysen pekar på att Alfa Laval genom en stark acceleration av tillväxten under kommande år kommer återigen att vara bäst i klassen när det gäller avkastning på sysselsatt kapital.

Citi menar också att Alfa Lavals exponering mot fartyg och transporter av olika slags vätskor och gaser ligger helt rätt i tiden, vilket innebär att affärsområdet Marin har stora möjligheter att slå marknaden. Citi har därför höjt sina vinstprognoser per aktie med 15 respektive 22 procent för åren 2018 och 2019.

Till detta kommer den positiva signalen av att vd Tom Erixon köpte 10 000 aktier för knappt 1,9 miljoner kr i augusti, vilka kan läggas till hans innehav av 40 000 aktier sedan tidigare.

Frågan nu är förstås om Alfa Laval kommer fortsätta att prestera såväl att kursuppgången kan fortsätta. Den som är försiktig avvaktar sannolikt delårsrapporten den 25 oktober – intresset lär också bli stort inför kapitalmarknadsdagen den 23 november.

Graf: Alfa Lavals kursutveckling i år

{Chart} 

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning