Alfa Lavals vd Tom Erixon fyllde på aktieportföljen i augusti.

Positiva nyheter om Alfa Laval lyfter aktien till rekordnivåer

Publicerad 2017-10-04 12:56

Kommentar Verkstadsbolaget Alfa Laval noterar nya kursrekord var och varannan dag efter en stark nyhetsperiod sedan halvårsrapporten i juli. Värderingen är hög, men marknaden räknar med större vinstökningar än sektorn i övrigt kommande åren.

Alfa Laval är ett av verkstadsbolagen som trots sin storlek flyger lite under radarn jämfört med sina mer mediaexponerade kollegor som Atlas Copco, Sandvik, Volvo och SKF. Men bolaget med sin breda exponering mot sektorer som energi, miljö och livsmedel – och med en stor export till tillväxtmarknader i Asien är onekligen ett av de finaste bolagen på Large Cap med en bra historia av tillväxt och har skapat stora värden till aktieägarna över tid.

Privata Affärer skrev om Alfa Laval senast efter bokslutet 2016 – och vi menade då att runt kursen 130 kr var aktien definitivt intressant – inte minst för en långsiktig portfölj. Och de senaste 20 månaderna har varit en fin kursresa med en uppgång nära 60 procent.

Aktien var nere runt 180 i slutet av augusti, men har därefter lyft med 10 procent, vilket är klart bättre än indexlyftet på cirka 6 procent. Anledningen går att spåra tillbaka till halvårsrapporten där omsättning, rörelseresultat, marginaler och inte minst orderingången var klart bättre än väntat.

Aktien lyfte dock alltså inte omedelbart utan gick mest sidledes under sensommaren när övriga börsen tappade mark. Men bland analytikerna har rapporten inneburit en mängd uppjusterade rekommendationer och riktkurser, vilket alltså fått genomslag nu under september och början av denna månad när kursen stuckit iväg och noterat nya kursrekord över 200 kr.

Den senaste raden av höjda prognoser levererade Handelsbanken på tisdagen där rekommendationen höjdes till öka och riktkursen från 185 kr till 215.

Mest optimistisk är dock analyshuset Citi som i augusti höjde sin rekommendation från neutral till köp och riktkursen till 240 kr. Analysen pekar på att Alfa Laval genom en stark acceleration av tillväxten under kommande år kommer återigen att vara bäst i klassen när det gäller avkastning på sysselsatt kapital.

Citi menar också att Alfa Lavals exponering mot fartyg och transporter av olika slags vätskor och gaser ligger helt rätt i tiden, vilket innebär att affärsområdet Marin har stora möjligheter att slå marknaden. Citi har därför höjt sina vinstprognoser per aktie med 15 respektive 22 procent för åren 2018 och 2019.

Till detta kommer den positiva signalen av att vd Tom Erixon köpte 10 000 aktier för knappt 1,9 miljoner kr i augusti, vilka kan läggas till hans innehav av 40 000 aktier sedan tidigare.

Frågan nu är förstås om Alfa Laval kommer fortsätta att prestera såväl att kursuppgången kan fortsätta. Den som är försiktig avvaktar sannolikt delårsrapporten den 25 oktober – intresset lär också bli stort inför kapitalmarknadsdagen den 23 november.

Graf: Alfa Lavals kursutveckling i år

{Chart} 

Analys
Analyshus ser 30-procentig uppsida i Scandic
Foto: Janerik Henriksson/TT
Insider
Persson fortsätter att tanka H&M-aktierNytt köp för 420 miljoner
Analyser
Flera höjda rekar bland onsdagens analyser
Börsen
Slagig handel på börsen
Sektor
Citi köpstämplar flera nordiska bankerSer goda förutsättningar för återhämtning
Rapport
Lundin Energy något under förväntan
Analys
Bernstein: Fantasiscenarier räcker inte för Teslas värdering
Asien
Blandat i Asien med Kina i topp
Wall Street
Nasdaq i botten på Wall Street
Placera
Blackrock lyfter europeiska aktier till övervikt
Placera
Europeiska aktier kan gynnas av EU:s räddningspaket
28/7
Trading Direkt om "skräckindexet" VIX
Analys
SEB: Stigande silverpris tynger danska smyckesjättenSlopar köprek för Pandora
Sektor
ECB uppmanar banker att hålla inne utdelningar
Aktier
Aktiechefen: P/E-tal dåligt sätt att värdera börsen
Placera
Morningstar: Tillväxtmarknadsobligationer ger inte betalt för risken
Analys
Danske ser begränsad kurspotential i HexagonSlopar köprekommendation
Analys
SocGen: Swedish Match en icke-traditionell tobaksaktieInleder med köp
Analys
Carnegie ser köpläge i Loomis
Analys
AFV: Trelleborg intressant aktie på industrisidan
Insider
Många insideraffärer i sommar
200 000 svenskar id-kapadeVissa hemförsäkringar ger skydd mot id-kapningar
Rekommendationer
Behåll Mips
Börsen
Bankanalytiker tror på Nordea
Barns ekonomi
Privatekonom: Lär barnen ekonomi i sommar