Notering: Teckna Handicare som gynnas av megatrenden

Publicerad 2017-09-28 19:34

Notering Med en demografisk trend som pekar mot allt fler äldre globalt är Handicare ett företag med en ljus framtid. Noteringen på Stockholmsbörsen bör bli en framgång eftersom många lär vara intresserade av ett bolag som gjort för tillväxt under lång tid.

Ett strategiskt val för aktieplaceringar är att söka efter bolag som gynnas av megatrender, det vill säga förhållanden i samhället där tillväxten är stark globalt och som kan anses gälla under överskådlig tid.

En sådan megatrend är givetvis en åldrande befolkning genom att allt fler blir äldre och lever längre. Men det innebär också ett ökat behov att hjälpmedel – både för att kunna bo längre tid hemma i bostaden eller att få bästa möjliga hjälp på sjukhus.

Handicare är ett bolag som är inriktad på så kallade förflyttningslösningar både i hemmet och på institution. I bostaden är den mest kända produkten trapphissar som innebär att funktionshindrade kan förflytta sig mellan olika våningar på ett säkert och bekvämt sätt.

Detta affärsområde kallas Acessibility och är störst i Handicare med över 60 procent av omsättningen. Det andra stora affärsområdet är Patient Handling och är precis vad det stor för, nämligen förflyttning av patienter via olika lyftanordningar som innebär en bekväm och säker lösning för patienten plus en bättre arbetsmiljö för personalen som slipper tunga lyft.

Det är inte svårt att förstå att dessa två affärsområden ligger väl i tiden när fokus alltmer kommit på äldres livsmiljö och även på hur vi ska få tillräckligt många som vill arbeta i vården. Dessutom innebär en bättre arbetssituation i vården mindre sjukdagar, vilket innebär kostnadsbesparingar i längden.

För Handicare har detta inneburit en genomsnittlig tillväxt på nio procent under perioden 2014-2016, vilket överstiger den totala tillväxten på bolagets huvudmarknader med cirka fem procent. Lönsamheten har också stigit med ökande marginaler från 4,3 procent till 7,2 procent 2016.

Den finansiella informationen kring bolaget är dock ”stökig” som nästan alltid när ett bolag förbereds för notering av ett riskkapitalbolag – i det här fallet Nordic Capital. Avyttringar och förvärv gör jämförelser svårare för investerare. Den nyemission som görs i och med introduktionen kommer bland annat i alla fall att användas för att minska skuldsättningen, vilket innebär att finansnettot kommer förbättras avsevärt inför nästa år.

Nordic Capital kommer kvarstå som en av storägarna även efter noteringen och kommer få sällskap av flera ankarinvesterare där Fjärde AP-fonden och Danica Pension med cirka 5 procent av det totala kapitalet i bolaget blir störst.

För småsparare är detta en trygghet – en misslyckad introduktion försvårar för Nordic Capital att kunna sälja av sina återstående aktier – och ankarinvesterarnas stora investering i bolaget är förtroendeskapande. Ett stort plus är också det fasta introduktionspriset. Privata Affärer rekommenderar därför teckning i Handicare.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader