Notering: Teckna Balco om du tror på bygg- och bostadsmarknaden

Publicerad 2017-09-27 06:27

Notering Teckna balkongbolaget om du tror på fortsatt bra bygg- och bostadsmarknad och har plats för ett tillväxtbolag i portföljen. Är du orolig för fortsatt press på aktier i bostadssektorn bör du däremot avvakta.

Balco gör debut på Stockholmsbörsen den 6 oktober. Det som talar för aktien är främst att vi för ovanlighetens skull har en i förväg fastställd teckningskurs på 56 kr. Det ger ett börsvärde på 1,2 miljarder kr.

Dessutom imponerar antalet ankarinvesterare med åtta stycken, bland annat Balders starke man Erik Selin och Swedbank Robur Fonder. Ankarinvesterarna har åtagit sig att teckna 34 procent av antalet aktier i Balco.

Huvudägaren som säljer är riskkapitalbolaget Segulah, som erbjuder 50 procent av aktierna i Balco. Erbjudandet kan utökas och om även övertilldelningsoptionen utnyttjas kan hela 69 procent av bolagets aktier vara till salu. Någon nyemission genomförs inte och ankarinvesterarna tecknar därmed mellan 50-69 procent av aktierna i erbjudandet. Det är en lovande stor andel.

Från 2014 till och med 2016 växte omsättningen med i snitt 19 procent årligen. Under årets första halvår är intäkterna upp med 34 procent till 499 miljoner kr. Samtidigt lyfter nettovinsten från 4,4 miljoner till 19,6 miljoner kr. Orderingången steg under halvåret med 45 procent till 615 miljoner kr. Värderingen är hög räknat på årets vinst då aktien prissätts till 25-30 gånger årsvinsten. Men resultatet lär bli högre nästa år då orderstock och orderingång ser bra ut och då kan värderingen bli mer attraktiv.

På risksidan märks beroendet av bostadsmarknaden. Finanserna ser dessutom svaga ut då soliditeten är endast 20 procent och den lite luftiga goodwilltillgången än mer än dubbelt så stor som det egna kapitalet. Å andra sidan är avkastningen på det egna kapitalet klart godkända 19 procent.

Rådet är att teckna om du tror på fortsatt bra bygg- och bostadsmarknad och har plats för ett tillväxtbolag i portföljen. Är du orolig för fortsatt press på aktier i bostadssektorn bör du däremot avvakta.

Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Öppning lätt uppåt
Asienbörserna
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Rekyl uppåt i New York
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj