Kommentar: Tobii är en klockren uppköpskandidat

Publicerad 2017-09-26 11:23

Kommentar Den senaste haussen i Tobii är svårförklarlig, men ägarförändringar och ögonstyrningsteknikens framsteg gör att bolaget ter sig öppet för ett uppköp. En pressad kurs lär också varit en attraktiv faktor bakom den senaste tidens kurslyft.

Att utveckla och sälja sensorer som kan följa ögonrörelser kan naturligtvis bli hur stort som helst i framtiden. Tänkbara användningsområden är många och Tobii är verksamt inom tre affärsområden där två redan är lönsamma.

Det är Dynavox inom kommunikationshjälpmedel och Pro inom beteendestudier, vilka ligger bakom att Tobii växt kraftigt. Dessa områden är också lönsamma och bidrar till att delvis finansiera företagets stora satsning på FoU.

Men det är det tredje affärsområdet Tobii Tech – där den riktigt stora potentialen finns. Här ligger produkterna delvis fortfarande i en utvecklingsfas, men det är framför allt inom spelsektorn Tech har börjar få fotfäste på marknaden.

Kursen har dock rekylerat kraftigt sedan kursrekordet på 81 kr i oktober 2016 – och det samtidigt som den tidigare huvudägaren Investor i omgångar sålt ut sitt stora innehav som nu ligger på bara några procent.

Men sedan knappt två månader har det blivit en kraftig uppstuds där måndagens uppgång med nästan 20 procent var en överraskning för de flesta – företaget självt kan inte förklara lyftet. Visserligen faller aktien i dag med några procent på vinsthemtagningar, men faktum är att aktien nu stigit med 38 procent sedan bottennivån på 36 kr i slutet av juli.

Detta är givetvis en spekulation, men faktum är att bolaget är att betrakta som en klar uppköpskandidat. Det finns flera faktorer som talar för detta.

* Genom Investors ägarminskningar finns inte längre någon huvudägare – det är olika fonder som äger de största huvudposterna jämte vd Hans Eskilsson – och de lär sälja om budet har en tillräcklig premie.

* Svenska högteknologiska bolag är högvilt internationellt – speciellt sådana med en färdig världsledande teknik som Tobii.

* Det samarbete som Tobii och Microsoft presenterade i början av augusti är ett kvitto på att Tobiis teknik duger åt de allra bästa – och Apples nya Iphone som låses upp med ansiktsigenkänning är också ett steg på vägen att ögonscanning kan bli mycket stort i en framtid.

Utöver detta har vi sett att blankare i bolaget börjat täcka sina positioner, vilket är ett gott tecken på att trenden i aktien har vänt uppåt.