Lindorff-affär bakom minskad blankning

Publicerad 2017-08-22 12:02

Aktie Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har under sommaren halkat ned på listan över mest blankade börsbolag, sett som andel av totalt aktiekapital. Men i absoluta tal har det inte skett någon större nettoförändring.

I fredags rapporterade CPMG, som tidigare varit kort omkring 6 procent av kapitalet i Intrum Justitia, att deras blankningsposition nu endast är -3,3 procent av kapitalet.

”Värt att tänka på är att antalet aktier ökat kraftigt till följd av Lindorff-affären. En stor del av det som ser ut som täckningar beror enbart på att blankningspositionerna blivit mindre som andel av totalt antal aktier men inte förändrats i någon större utsträckning i absoluta tal”, säger Petter Hedborg, vd för Modular Finance som driver ägardatatjänsten Holdings, till Nyhetsbyrån Direkt.

I absoluta tal ökade i själva verket CPMG sin korta position i Intrum Justitia med 0,2 miljoner aktier från mitten av april fram till slutet av förra veckan. Det var vidare CPMG:s första ökning av den korta positionen sedan slutet av januari upp till knappa 4,4 miljoner aktier. CPMG hade dessförinnan succesivt gjort mindre täckningar i den korta positionen, från 5,2 miljoner aktier i januari.

Däremot har exempelvis Hound Partners fortsatt att minska på sin korta position i Intrum Justitia. På måndagen flaggade den aktören för ytterligare minskning ned till runt 0,8 miljoner blankade aktier, eller 0,6 procent av kapitalet. Hedgefondaktören har succesivt gjort täckningar från nära -1,9 miljoner aktier som mest under förra hösten.

Sex aktörer har rapporterat in korta positioner i Intrum Justitia till Finansinspektionen och CPMG är den enskilt största nettokorta aktören. Sammantaget uppgår de sex blankningspositionerna till knappa 10 miljoner aktier, eller runt 7,5 procent av kapitalet.

Som andel av kapital innebär det att Intrum Justitia nu är fjärde mest blankade aktie på Stockholmsbörsen. Det efter Elekta och Mycronic med omkring 10 procent samt ettan Fingerprint Cards där åtta aktörer sammantaget har blankat 16,5 procent av kapitalet i biometribolaget, enligt Holdings.

Intrum Justitia låg innan Lindorff-ägaren Nordic Capital fått 45 procent av kapitalet efter sammanslagningen med Intrum Justitia, som skedde i slutet av juni, i blankningsligatoppen tillsammans med Fingerprint Cards.

Till skillnad från Fingerprint Cards, som många dagar toppar omsättningslistan på Stockholmsbörsen, är aktieomsättningen klart lägre i Intrum Justitia-aktien vilket finansmarknadsaktörer pekat på är något som försvårar eventuella täckningar av korta positioner.

Av de knappa 60 miljoner aktier (totalt drygt 130 miljoner aktier i Intrum Justitia) som Nordic Capital erhållit så är två tredjedelar förenade med en inlåsningsperiod fram till slutet av december. Således har potentiell free float ökat redan direkt efter samgåendet med Lindorff.

Handelsbanken påpekade i en analys i juli att den sammantaget substantiella korta positionen som byggts upp i Intrum Justitia kan komma att medföra en ”rejäl short squeeze” och i sin tur ge stöd åt aktien om kredithanteringsbolaget fortsätter att visa på vinsttillväxt.

”Aktien ser dyr ut i förhållande till internationella sektorkollegor men vi ser inte framför oss att kollapsen i aktiekurser (omkring en halvering på ett år) bland globala sektorskollegor som PRA och Encore har någon verklig relevans för Intrum. Vi bedömer att de bolagens problem är marknadsspecifika (valuta och USA-regleringar) samt bolagsspecifika (aggressiv expansion)”, skrev Handelsbanken, som har rekommendationen köp med en riktkurs på 335 kronor, i en analys i början av juli.

Utöver Handelsbanken har ytterligare tre analytiker rekommendationen köp eller övervikt. Två analytiker har säljråd, enligt SME Direkts sammanställning efter halvårsrapporten. Dessutom har Macquarie en neutral rekommendation.

Intrum Justitia har från kursrekordet om 360:20 kronor i början på maj tappat ned till 240-kronorsstrecket, den lägsta nivån på drygt två år. Bolaget meddelade i mitten av maj att det krävs större eftergifter än förväntat för att blidka EU-kommissionen på konkurrensfronten och få godkännande för Lindorff-sammanslagningen. Bolaget behöver före utgången av 2017 få till avtal om försäljning av fem enheter.

”I nuläget är sentimentet kring Intrum Justitia svagt och vi förväntar oss inte att det förändras i närtid. Vi räknar med att nästa trigger kommer att bli avyttringen av de enheter som ligger ute till försäljning och att det kan förväntas ske under hösten. Om försäljningspriset hamnar runt de 10-15 gånger ebitda som Intrum har indikerat bedömer vi att det skulle vara starkt positivt för sentimentet och hjälpa till att leda till en omvärdering av aktien”, skrev Handelsbanken i en analys efter halvårsrapporten i slutet av juli.

 

Graf: Intrum Justitias kursutveckling på tre år

image

Källa: Infront

Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Sämre än väntat för Atlas CopcoMen utdelningen höjs mer än väntat
Rapport
Autoliv slog förväntningarnaSpår "utmanande" inledning på 2020
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: istockphoto
Analyser
En färsk köprek bland analyserna
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax föreslår utdelning
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst