Aktietips i Placeringsguiden steg 270 procent i sommar

Publicerad 2017-08-21 12:54

Kommentar I Placeringsguidens juninummer tipsade vi om blodanalysföretaget Hemcheck – noterat på First North. På cirka två och en halv månader har kursuppgången varit 270 procent efter en lyckad användarstudie på Karlstad universitet där aktiemarknaden nu fick bevis på att Hemchecks produkt verkligen fungerar i klinisk miljö.

Det var i en krönika av undertecknad vi tipsade om Hemcheck i Placeringsguiden i början av juni. Vi pekade på att bolaget kommit långt i sitt arbete med en produkt som kan upptäcka så kallad hemolys i blodprov som gör det oanvändbart. Testet kan användas direkt vid provtagningstillfället och därför spara både tid och pengar både för vården och patienten som inte ska behöva komma tillbaka för att ta ett nytt blodprov.

I slutet av juni presenterades resultatet av en studie vid centralsjukhuset i Karlstad av en prototyp av Hemchecks produkt där sjuksköterskor använt den i en klinisk miljö. Metoden ansågs användarvänlig och avslöjade att i ungefär i 10 procent av blodprovtagningarna kunde hemolys påträffas – och att Hemchecks produkt kunde sänka den frekvensen med cirka 75 procent. Med denna studie i ryggen kan vd Annelie Brolinson konstatera att bolaget nu kan gå vidare med utvecklingen och framöver söka godkännande i en rad olika länder.

Det som alltså skiljer Hemcheck från andra forskningsbolag inom läkemedelssektorn är att bolagets produkt är framme i slutskedet av sin utveckling och nu förbereds godkännanden och lansering av produkten. Det gör det mindre riskfyllt för investerarna – och det är också bakgrunden till den mycket starka kursvecklingen.

Aktien introducerades på 6 kr i mars i år och sjönk sedan snabbt tillbaka till runt 4 kr. Men därifrån blev uppgången snabb efter att Placeringsguiden tipsat om bolaget – och inte minst efter publiceringen av studieresultaten från Karlstad.

På måndagen står aktien i 15,70 kr, vilket innebär en kursökning med inte mindre än 270 procent sedan Placeringsguiden kom ut i juni. Och för dem som vågade satsa på den teckningsoption som också ingick vid introduktionen är kursuppgången ännu bättre – kursen har stigit mer än tio gånger.

Fortfarande är förstås Hemcheck en högriskaktie eftersom processer med godkännanden kan ta lång tid, problem kan komma upp i slutfasen vid framtagandet av den slutgiltiga produkten med mera. Kursuppgången hittills lovar dock gott – och att placerarna gärna vill satsa på ett bolag med en produkt med bevisad funktion som nästan är framme vid lansering och försäljning. Dessutom är förstås marknaden enormt stor med tanke på hur många blodprov det tas dagligen inom sjukvården. Därför kan kursen förstås fortsätta att stiga på spekulationer om ett genombrott för Hemchecks produkt inom en snar framtid.

Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Aktie
Starbreeze ska fokusera på kärnverksamhetenAktien rusar efter beskedet
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Affär
ABB handelsstoppades efter försäljningsuppgifterHitachi nära köp av kraftdivisionen
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Notering
Så går det för konsultbolaget i premiären
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan