Aktietips i Placeringsguiden steg 270 procent i sommar

Publicerad 2017-08-21 12:54

Kommentar I Placeringsguidens juninummer tipsade vi om blodanalysföretaget Hemcheck – noterat på First North. På cirka två och en halv månader har kursuppgången varit 270 procent efter en lyckad användarstudie på Karlstad universitet där aktiemarknaden nu fick bevis på att Hemchecks produkt verkligen fungerar i klinisk miljö.

Det var i en krönika av undertecknad vi tipsade om Hemcheck i Placeringsguiden i början av juni. Vi pekade på att bolaget kommit långt i sitt arbete med en produkt som kan upptäcka så kallad hemolys i blodprov som gör det oanvändbart. Testet kan användas direkt vid provtagningstillfället och därför spara både tid och pengar både för vården och patienten som inte ska behöva komma tillbaka för att ta ett nytt blodprov.

I slutet av juni presenterades resultatet av en studie vid centralsjukhuset i Karlstad av en prototyp av Hemchecks produkt där sjuksköterskor använt den i en klinisk miljö. Metoden ansågs användarvänlig och avslöjade att i ungefär i 10 procent av blodprovtagningarna kunde hemolys påträffas – och att Hemchecks produkt kunde sänka den frekvensen med cirka 75 procent. Med denna studie i ryggen kan vd Annelie Brolinson konstatera att bolaget nu kan gå vidare med utvecklingen och framöver söka godkännande i en rad olika länder.

Det som alltså skiljer Hemcheck från andra forskningsbolag inom läkemedelssektorn är att bolagets produkt är framme i slutskedet av sin utveckling och nu förbereds godkännanden och lansering av produkten. Det gör det mindre riskfyllt för investerarna – och det är också bakgrunden till den mycket starka kursvecklingen.

Aktien introducerades på 6 kr i mars i år och sjönk sedan snabbt tillbaka till runt 4 kr. Men därifrån blev uppgången snabb efter att Placeringsguiden tipsat om bolaget – och inte minst efter publiceringen av studieresultaten från Karlstad.

På måndagen står aktien i 15,70 kr, vilket innebär en kursökning med inte mindre än 270 procent sedan Placeringsguiden kom ut i juni. Och för dem som vågade satsa på den teckningsoption som också ingick vid introduktionen är kursuppgången ännu bättre – kursen har stigit mer än tio gånger.

Fortfarande är förstås Hemcheck en högriskaktie eftersom processer med godkännanden kan ta lång tid, problem kan komma upp i slutfasen vid framtagandet av den slutgiltiga produkten med mera. Kursuppgången hittills lovar dock gott – och att placerarna gärna vill satsa på ett bolag med en produkt med bevisad funktion som nästan är framme vid lansering och försäljning. Dessutom är förstås marknaden enormt stor med tanke på hur många blodprov det tas dagligen inom sjukvården. Därför kan kursen förstås fortsätta att stiga på spekulationer om ett genombrott för Hemchecks produkt inom en snar framtid.

Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsen
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i
Affär
Max Matthiessen får ny ägareKöps upp av private equity-jätten
Aktie
AFV sänker Fortnox"Värderingen för hög"
Aktie
DI: Dags att plocka hem vinsten i Clas OhlsonSätter sälj på pryljätten
Chatt
Hernhag: Utdelningsaktierna som klarat covid-19 bästTre prisvärda amerikanska utdelare
Foto: Shutterstock
Råvaror
Pictet: Guldpriset fortsätter öka"Når nivån 1.800 dollar om ett år"
Foto: Anders Wiklund/TT
Pandemin
"Sverige missar ekonomisk vinning på grund av coronastrategin"
Foto: Anders Good/TT
Bostad
Så tjänar du extra på att hyra ut ett sommarboendeVar noga med att kolla försäkringen
Analys
SEB: Små och medelstora spel räddar tillväxten i Embracer
22/5
Trading Direkt: Intressanta småbolagscase
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
Stor skillnad i hur Sverigefonder klarat turbulensen
Aktier
Grafgurun: Tre aktier positionerade för köpsignal"Stark marknad i upp till sex månader"
Bostad
Riksbanken: Osäkerheten på bostadsmarknaden har ökat
Bostad
SBAB: Boprisfallet i Stockholm har stannat avRejäl återhämtning i Skåne
Spara
Bratt: Så kan coronapandemin förändra vårt sparande
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbank boindex: Sämre köpkraft hos hushållen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie som inte kan bli billigare