Microsoft öppnar för samarbete med Tobii

Publicerad 2017-08-02 08:51

Aktie Microsoft offentliggjorde på tisdagen funktionen Eye Control för Windows 10. Funktionen ska möjliggöra ögonstyrning med hjälp av Tobii Eye Tracker 4C.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Att Windows lägger till inbyggt stöd för ögonstyrning är en avgörande milstolpe i vårt långsiktiga mål att göra eyetracking till en integrerad del i en stor del av den konsumentelektronik vi använder i vår vardag”, sade Henrik Eskilsson, vd för Tobii, enligt pressmeddelanet.

Med integrationen i Microsofts operativsystem blir det enligt Henrik Eskilsson möjligt att lägga till vad han kallar många ”värdeskapande” användarupplevelser. I pressmeddelandet lyfter Tobii fram områden som datorspel och ”produktivitet”.

”Samarbetet visar tydligt på värdet av ögonstyrning och är ett stort steg framåt i vårt långsiktiga arbete mot höga volymer, fortsätter Tobii:s vd i pressmeddelandet.

Tobii och Microsoft har samarbetat för att få till en stabil integration av tekniken och för att definiera vilka funktioner som ska ingå i Windows 10. Initialt kommer ögonstyrning att användas i ett antal funktioner som möjliggör för personer med funktionshinder att skriva och flytta muspekaren med ögonen, enligt pressmeddelandet.

”Att Windows får stöd för ögonstyrning har potentialen att skapa ett helt nytt paradigm av användarupplevelser som i grunden förändrar hur vi interagerar med våra enheter”, säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, i pressmeddelandet.