Ökade förluster för Tobii

Publicerad 2017-07-25 08:15

Rapport Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat på -69,6 miljoner kr för det andra kvartalet 2017 (-29,2). Det framgår av rapporten. Nettoomsättningen uppgick till 266 miljoner kr (241).

Resultatet före skatt blev -88 miljoner kr (-17,5) och efter skatt uppgick resultatet till -71,4 miljoner kr (-16,3). Resultatet per aktie uppgick till -0,73 kronor (-0,18).

Tobii uppger att intresset för eyetracking inom VR, virtual reality, ökade ytterligare under andra kvartalet och uppfattningen är att det sannolikt kommer att bli en viktig nyckelkomponent i framtida generationer av VR-headsets.

”Vi anser oss väl positionerade att bli en ledande leverantör av eyetracking-teknologi inom VR och flera dialoger med potentiella kunder och samarbetspartner intensifierades”, skriver vd Henrik Eskilsson i rapporten.

Under kvartalet lanserade Tobii Tech ett utvecklingskit där eyetracking är fullt integrerat och bolaget fortsatte också att öka sina investeringar och växa organisationen i Tobii Tech för att kunna hantera fler parallella projekt och kunder inom VR.

Tobii Tech ökade nettoomsättningen med 60 procent till 29,4 miljoner kr under andra kvartalet. Justerat för valutaeffekter var ökningen 49 procent.

Ökningen utgjordes primärt av externförsäljning, vilken uppgick till 14 miljoner kr, uppger bolaget i rapporten.

Rörelseresultatet för Tobii Tech uppgick till -87,1 miljoner kr (-51,9) och påverkades främst av ökade investeringar i FoU, sälj och marknadsföring.

”En del av detta var ovanligt stora externa engångskostnader relaterade till utveckling av nästa generations eyetracking-plattform för datorintegration”, skriver Tobii.

Inom speldatormarknaden har Tobii Tech ett fortgående samarbete med kunderna kring marknadsbearbetning och under kvartalet fortsatte bolaget också att investera i samarbeten med spelstudior. Ett 15-tal nya spel lanserades och i dagsläget finns ett 80-tal spel med stöd för Tobii eyetracking, heter det i rapporten.