Starkt år väntar SSAB

Publicerad 2017-06-21 13:11

Kommentar Kapitalmarknadsdagen från SSAB gav mer kött på benen åt det långsiktiga tillväxtcaset. Men vd Martin Lindqvist indikerar också förbättringar framöver under 2017 och det kan vara tillräckligt för att den uppåtriktade trenden fortsätter för kursen.

Privata Affärer uppmärksammade SSAB senast i höstas och påpekade då att bolaget skulle stå inför starka år. Uppgången sedan dess är också kraftig eller nästan 40 procent. Bolaget har dock mycket att ta igen långsiktigt eftersom kursen föll kraftigt efter finanskrisen 2008 och den värsta lågkonjunkturen i modern tid.

Vändningen kom dock redan tidigare under 2016 efter att i början av året handlats till bottennivåer under 20 kr. Men en nyemission på fem miljarder förra våren blev startskottet på en kursrusning som dubblade kursen, men som ska ses i kombination med både förvärv och stora neddragningar i bolaget.

Men förra året ändrades också marknadsförutsättningarna och i år har Martin Lindqvist varit mer positiv för SSAB:s del än på länge. Det är framför allt överkapaciteten i Kina som dragits ned, vilket minskat prispressen samtidigt som handelshinder i Europa och inte minst i USA verkat till SSAB:s fördel.

SSAB har ju produktion av grovplåt i USA och skyddas alltså av handelshinder samtidigt som president Trumps löften om stora satsningar på infrastruktur kommer gynna SSAB:s verksamhet eftersom grovplåt är viktigt vid just byggandet av infrastruktur.

Första kvartalet blev också betydligt bättre än väntat eller nästan en halv miljard. Aktien steg samma dag i april med åtta procent och nu är det flera analytiker som tror på en stark rapport i sommar som ytterligare kan lyfta aktien.

Men kapitalmarknadsdagen på tisdagen fokuserade framför allt på SSAB:s utveckling fram till 2020. Där var Martin Lindqvists viktigaste mål att öka försäljningen av höghållfasta stålprodukter med 35 procent på fyra år, vilket skulle generera betydande vinster eftersom detta är en verksamhet med högre marginaler än genomsnittligt.

Lindqvist verkar ha skaffat sig ett starkt förtroende både hos marknad och storägare – och lyckas han och företaget infria eller komma i närheten av sina långsiktiga mål kommer aktien att värderas upp ytterligare förr eller senare.

Men lyftet kan alltså komma tidigare än väntat om SSAB fortsätter sin starka utveckling från första kvartalet. Halvårsrapporten väntas den 20 juli och den är inte osannolikt att SSAB:s A-aktie ånyo kan närma sig 40 kr igen under andra halvåret.

Graf: SSAB A:s utveckling det senaste året

{Chart} 

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal