Därför sålde AP-fonden Castellum

Publicerad 2017-06-20 17:53

Sektor En vilja att minska exponeringen mot svenska fastigheter är orsaken till att andra AP-fonden sålt en stor post i Castellum.

STOCKHOLM (Direkt) Den andra AP-fonden minskar genom placeringen av Castellum-aktier innehavet i det svenska fastighetsbolaget till ungefär samma nivå som inför Norrporten-affären. Anledningen till försäljningen är att förvaltaren vill minska exponeringen mot svenska fastighetsinvesteringar till förmån för utländska fastighetsinvesteringar.

Det säger Ulrika Danielson, kommunikationschef på den andra AP-fonden, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi vill minska vår exponering mot den svenska fastighetsmarknaden och fördela fastighetsinnehaven mellan olika geografiska marknader”, säger hon.

Den andra AP-fonden sålde i den placering av Castellum-aktier, som meddelades efter måndagens börsstängning, 13,2 av 15,2 miljoner aktier i det svenska fastighetsbolaget. De omkring 2 miljonerna aktierna innebär ett ägande på runt 0,7 procent av kapitalet, mot cirka 0,6 procent av aktierna i Castellum inför Norrporten-affären.

När Castellum förvärvade Norrporten av den andra och sjätte AP-fonden betalades en del av köpeskillingen med aktier.

”Strategin att minska exponeringen mot svensk fastighetsmarknad och öka fastighetsinvesteringar i utlandet inleddes med försäljningen av Norrporten”, säger Ulrika Danielson.

Placeringen av Castellum-aktier skedde till kursen 126 kronor. Fastighetsaktien tappar drygt 4 procent på tisdagen till 127:60 kronor i spåren av utförsäljningen.