Hernhag: Både bra och dåligt med uppköp

Publicerad 2017-06-19 12:07

Placera Som vanligt ska vi se chansen till uppköp mer som en bonus än orsak till aktieköp. För uppköpsbud eller rykten om ett sådant är endast bra på kort sikt, i alla fall om vi pratar om ett bra bolag, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Hexagon är till synes fantastiskt bolag med lovande framtid, men med en kanske inte jättelåg värdering. Bolagets mjukvaror och mätteknik används inom flera framtidsområden.

Förra veckans uppköpsspekulationer i Hexagon är trevliga på så vis att det är spännande och för oss som äger aktien kul att se den stiga. Däremot är det inte nödvändigtvis långsiktigt bra. Det är bättre att äga aktier i de bästa tillväxtbolagen i tio år än att casha hem en budpremie innan farten bedarrat.

Nu återstår det att se om det alls blir något bud och vad det i så fall handlar om för budkurs. Jag har blandade känslor, då jag helst äger aktien så länge bolaget har framgångar samtidigt som jag ändå inte skulle säga nej till en snabb vinst.

I H&M och Fingerprint håller det på att bli omvänt förhållande. Här skulle ett uppköpsbud komma som mer som en räddning efter längre tids kursnedgång. I H&M tror jag inte det blir något för bolaget är för stort för familjen Persson att plocka in själva och det kan inte vara lätt att hitta rätt partner att göra det tillsammans med.

Fingerprint kan det komma bud på om kursen ligger kvar på nuvarande nivåer samtidigt som bolaget får framgångar inom fler områden så försäljningen och vinsten vänder upp igen. Inte troligt att den kombinationen uppstår, men många stora teknikbolag följer säkert utvecklingen noga.

Som vanligt ska vi se chansen till uppköp mer som en bonus än orsak till aktieköp, även om det är tveksamt hur långsiktigt bra bonus det är för bolag som Hexagon.