Hernhag: Två aktier att plocka in i portföljen

Publicerad 2017-06-16 11:06

Chatt I säsongens sista aktiechatt avslöjade Marcus Hernhag vilka två bolag han skulle plocka bort ur en portfölj, och vilka två han skulle ersätta dem med. Han berättade också om en strategi att möta ett eventuellt börsfall.

Gustav: Tjena Mackan, kan du dra bort två aktier, och lägga till två nya till följande portfölj: Investor, Intrum Justitia, Ratos, Kinnevik, Astra Zeneca, Industrivärden, Tomra Systems, Boliden, SCA, Lockheed Martin, Latour och Nordea? På lång sikt. Tack och trevlig sommar!
Marcus: Hej! Då plockar jag bort Boliden och Ratos. Lägger till Castellum och Hexpol.

Bo: Nu hopar sig molnen. Seriösa media varnar för ett logiskt börsfall på 20-45 procent inom några månader. Jag har haft några fina börsår och skräms av att få se större delen bortraderat som jag sparat till mina vuxna barn. Att sälja av delar skulle utlösa reaskatt i maj nästa år. Vilket alternativ väljer du? Tack för dina böcker och alla råd. /Bo
Marcus: Ingen kan förutsäga ett börsfall på det viset. Inget att bry sig om. Värderingarna är höga så riskerna finns i marknaden nu. Är du orolig, sälj en liten del och tänk på att skatt blir det ändå om kapitalet ska användas någon gång framöver. Att ha en del i en räntefond, etc utifall det går ned har ju en lugnande effekt, även om aktier lönar sig över tiden börsras till trots.

Edvard: Vilket pris skulle du köpa H&M för nu?150, 200?
Marcus: Om H&M:s investeringsfas bedarrar samtidigt som börsen och konjunkturen vänder upp efter en liten krasch vore det läge igen. Just nu undviker jag H&M även av strategiska skäl. Återförsäljare med butiker pressas allt mer av ehandel.

Martin 36: Hej Marcus! Hur tror du det kommer gå med H&M, kommer de lämna börsen? Vad förväntas budpremien ligga på? Tack för trevlig chatt! /Martin
Marcus: Hej! Jag tror H&M blir kvar på börsen. Stort bolag med fallande marginaler, köps nog inte upp av någon annan i alla fall. Familjen Persson har knappast råd.

JH: Hej, verkar svårt att komma fram, men om så vore: har du förslag på några prisvärda bankaktier med hyfsad utdelningsprofil för långsiktigt innehav? Trevlig sommar!
Marcus: Hej! Både storbanker och nischbanker har sina styrkor. Ingen jag vill lyfta fram mer än någon annan just nu.

Joloko: Hej Om H&M skulle lämna börsen, hur påverkas aktieägarna? Kan du förklara fördelarna för företaget? Trevlig sommar!
Marcus: Hej! Bolagsledningen skulle slippa träffa en massa olika investerare och kunna fokusera helt på verksamheten. H&M utanför börsen förutsätter att alla andra aktieägare blir utköpta.

Nermin: Hej Marcus! Både du och jag äger Hemfosa. De gjorde en nyemission för att kunna vara mer offensiva på förvärvssidan. Det har inte hänt mycket. De har sålt några fastigheter och köpt några nya i Finland. Skuldsättning väldigt hög, bland de högsta inom fastighetsaktierna. I kvartalsrapport 1 ser jag inte de miljarder de tog i nyemission. Hur står det till med Hemfosa egentligen? Ser du de pengarna nånstans i rapporten?
Marcus: Hej! Det var väl för över ett år sedan det var nyemission i Hemfosa? Soliditeten är uppe på goda 42,7 procent nu, klart högre än för ett år sedan. Kapitalet är i bolaget och arbetar.

Benke: Hej! Hur ska det gå nu med mina aktier när aktiechatten med dig gör sommaruppehåll? Tack för alla tips och råd hela våren, det är inte bara mina utan alla andra som du ger råd. Vad tror du om hur det går för SCA och B&B Tools avknoppningar, vilka kommer att gå bäst, ska man sälja av någon? Ha en skön sommar önskar jag dig.
Marcus: Hej! Det går nog bra med dina aktier. SCA är ett stabilt skogsbolag medan B&B steg en hel del innan avknoppningen av Momentum. Essity är ett riktgit bra bolag, men Momentum kan bli uppköpta av Ahlsells eller något under de kommande åren. Annars kan jag inte deras verksamhet så bra.

Jonte: Latour ska göra en split 1:4. Är det bättre att köpa fler aktier före eller efter spliten?
Marcus: Aktiesplitten innebär att du får fyra gånger så många aktier och de blir värda en fjärdedel. Ett nollsummespel. Vill du köpa aktier finns det med andra ord ingen anledning att vänta.

fabio: Hej Marcus, tack för dina super-intressanta böcker. Kan du hjälpa mig att förstå varför är det bättre att investera i bolag som ger utdelning i stället för att investera i billiga indexfonder? Vad säger du om en portfoljo med bara dividend aristocrats? Tack! Fabio/Josefin
Marcus: Hej! Kul du gillar mina böcker. Ett index fungerar oftast som så att ju mer en aktie stiger desto tyngre väger aktien i index. Hur smart är det? Ibland funkar det bra, men att indexfonderna ökar i de mest uppspekulerade aktierna är inte nödvändigtvis det smartaste. Att hela tiden få utdelningar in på kontot att leva för eller återinvestera, det ger en helt annan börspsykologi än prisbaserade strategier. USA:s dividend artistocrats är mycket dyra nu så enbart dem avråder jag från.

Ztigge: Har cash att göra en insats på 30 procent så amorteringen blir 1 procent, eller så lägger jag 20 procent och får 250 000 kr extra ledigt att sätta i preffar och dylikt men ska då amortera 2 procent… Hur bör man tänka?
Marcus: Amortera mindre, köp preffar som ger dig 6-8 procent i direktavkastnin per år vilket är högre än låneräntorna. Är du högt belånad eller lågriskinvesterare låter du alla utdelningar gå till amortering på lånet.

Johan: Hej, tack för allt ditt goda arbete, du har ökat mitt aktieintresse avsevärt. Funderar på att placera i finska Sampo som alternativ till svenska banker. Finns det något som säger att Sampo skulle tåla en generell börsnedgång bättre än de svenska bankerna?
Marcus: Hej! Sampo är försäkringsbolag till stor del och skulle antagligen falla något mindre än börsindex vid nedgång. I alla fall om det är en nedgång orsakad av lågkonjunktur, cykliskt som Boliden faller mer.

Fredrik: Hej! Det spekuleras i att bostadspriserna är på väg att sjunka. Om så sker, vilka fastighetsbolag tror du då kan ses som vinnare och förlorare?
Marcus: Hej! Faller bostadspriserna påverkar det knappt fastighetsbolagen på börsen. Balder har mycket bostäder, men det är hyresrätter. Det är snarare konsumtionsbolag som drabbas om folk känner sig fattigare på grund av fallande bostadspriser. Bolagen som bygger nya bostäder skulle förstås inte må helt bra om bostadspriserna faller långsiktigt. Inte bolånebanker som Swedbank heller.

Joakim: Hej Marcus! Tyvärr är jag aktieägare i Eniro och är egentligen inte intresserad av att pytsa in mer pengar i bolaget. Av 150 000 kr är det 6 000 kr kvar (på ISK!). Vad skulle du ha gjort? Sälja nu? Vara kvar utan att sätta in mer pengar? Vara kvar och satsa ytterligare? Tacksam för tips från coachen,
Marcus: Hej! Undvik aktien är mitt stående råd. Sälj.

Kgbson: Hej Marcus! Har en del i Skanska sen längre tillbaka och har tankat efterhand i tron på företaget och förutsättningarna. Men vad? Det händer ju inget! Upplever det som att den gått i stå! Har du någon rimlig förklaring? Ha en skön sommar!
Marcus: Hej! Skanska är upp 22 procent i kurs på ett år och utdelningar tillkommer. Bolaget går bra, så tålamod är det som jag gissar behövs här som aktieägare.

Utan skägg: Hej! Vad tror du om en portfölj med Troax, Garo, Nibe, Hexpol och Absolent på fem års sikt? Något jag bör lägga till eller ta bort?
Marcus: Hej! Det är en spännande industriportfölj det där. Ska du ha andra aktier, sikta mot helt andra branscher.

Roger: Hej Marcus. Vad tänker du om att låna 500 000 kr och sätta i bolag som Realty Income, Main Street Capital Ius7 (en ränte-etf i Tyskland ) mfl och betala av lånet med hjälp av utdelningarna?Mvh
Marcus: Hej! En bra utdelningsportfölj som finansieras av ett bolån från en relativt lågt belånad bostad lönar sig sannolikt över tid.

Arne: Hej Marcus, jag köpte under förra rejäla nedgången Kinnevik på drygt 70 kr. Blev ju en riktigt bra affär men kunde då tyvärr inte köpa fler än 100. Nu vill jag öka i bolaget men höjer då mitt GAV rejält. Hur ska man tänka här?
Marcus: Hej! Köp de aktier du vill ha och titta inte så mycket på GAV.

Pelle: Vilken är skillnaden mellan Kinneviks A- och B-aktie? A-aktien går 5 procent när B-aktien handlas ner ett par procent.
Marcus: A-aktien handlas i mindre omfattning och är därför slagigare i kursen. Just nu är priset på Kinnevik A galet högt. Rena aktiebubblan. Substansvärdet var 289 kr per aktie den 31 mars så att kursen plötsligt rusat till 319,80 kr för Kinnevik A är en rejäl överprissättning. Jag gillar däremot fortsatt B-aktien.

Gunilla: Hej Marcus! Var kan jag hitta de nya ingångsvärdena på SCA och Essity? Min nätbank visar inga uppgifter och då jag sålde SCA-aktierna första handelsdagen ser jag bara en brakförlust! Kommer detta att rättas till så småningom? Tacksam för lite guidning Trevlig sommar!!
Marcus: Hej! Troligen, annars kommer det info från Skatteverkat om hur mycket ingångsvärden som följde med. Sannolikt handlar det om att 79 procent av ingångsvärdet i SCA följde med till Essity.

Edvard: Vilket pris skulle du köpa H&M för nu?150, 200?
Marcus: Om H&M:s investeringsfas bedarrar samtidigt som börsen och konjunkturen vänder upp efter en liten krasch vore det läge igen. Just nu undviker jag H&M även av strategiska skäl. Återförsäljare med butiker pressas allt mer av ehandel.

Gugge: Hej! Såg ett inslag från Feminvest om Lendify där projektledaren (intervjuaren) hade investerat i dem och verkade väldigt nöjd, Vad anser du om Lendify, ger cirka 6 procent i ränta. Bra alternativ till obligationsfond el dyl? Verkar vara låg risk?
Marcus: Hej! Det behöver inte vara fel, men storbanker och preferensaktier ger ungefär den direktavkastningen men till lägre risker (förmodar jag).

Takstolen: Hej! Är det läge i Cellavision nu eller vänta till hösten?
Marcus: Hej! Jag skulle nog fortsatt vänta med Cellavision, efter insidersäljet vill jag se större rekyl.

Per: Hej. Vad anser du om Byggpartner till dagens kurs med hänsyn till: insiderköp på 38.2, rekordstor orderbok, bra direktavkastning. Övriga stockpickingaktier i portföljen är: Resurs, Betsson, Intrum, H&M och Mycronic. Ligger i år plus 13 procent med denna portfölj. Anser att den har bra chans att stiga ytterligare i år. Tack för en intressant chat. Hälsningar Per
Marcus: Hej! Det finns hyggliga chanser till kursuppgång för din portfölj, men jag kan inte Byggpartner så bra. H&M har dessutom sina problem.

Tobias: Hej Marcus, tack för bra böcker, har läst alla. Har redan nu en hel del investerat på börsen och har fått loss ytterligare kapital som skulle innebära att jag köper lika mycket till som jag redan har och lite mer därtill. Tajmingen känns sådär, samtidigt är det långa pengar som ska in i utdelningsportföljen och aldrig säljas (precis som i din senaste bok), så jag behöver egetligen inte fundera så mycket på ingångsvärdet. Samtidigt skulle det kännas snopet att putta in allt på toppen, även om det långsiktigt har mindre betydelse med min strategi. Hur ska jag tänka här? Om vi säger att jag har 2 miljoner i portföljen idag och ska in med 3 miljoner till, ska jag putta in 1 miljon direkt och resterande 2 miljoner utspritt per månad fram till årsskiftet? Eller ska jag in med 1 miljon nu och resten utpritt fram till årskiftet? Eller ska jag ta alltihop och sprida ut det som ett månadssparande över 2-3 år? Tycker detta med att komma in på ett ansvarsfullt sätt är väldigt svårt.
Marcus: Hej! Ja, det är svårt. Köp för minst cirka 1 miljon nu och putta in resten i rekyler, etc, framöver. Jag har svårt att säga exakt när. Trenden på börsen är upp så det är ju lika bra att köpa på, men ha riskerna i åtanke.

Sven: Hej! Vilken är det läge att öka i? Långsiktigt. Kinnevik, Castellum, Hemfosa, I.A.R Systems, Astra Zeneca, Nobina? Trevlig sommar!
Marcus: Hej! Jag gillar de flesta av de där aktierna, även om till exempel Astra är svårvärderad.

Ingvald Johnsson: Hur ställer man sig till Eniros Preferensaktieerbjudande?
Marcus: Undvik Eniro och sälj aktierna så slipper du växla in dem mot nya stamaktier. Annars bör du ta stamaktierna så bolaget kan överleva.

Moderator: Det var allt vi hann med för denna gång, och denna säsong. Marcus Hernhag är tillbaka i chatten fredagen den 4 augusti kl 10. Trevlig sommar!

Krönika
Hernhag: Stor risk följa storbolagsindexBättre att fokusera på små och medelstora bolag.
Börsen
Blytung torsdag på börsen
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser     H&M och Essity med i dagens analysskörd.
Bolån
Finansministern: Rätt beslut att införa amorteringskravet
Analys
Analytiker: Det värsta ligger bakom H&MKepler Cheuvreux ser köpläge.
Notering
Strålande start för solcellsbolagetAktien lyfter rejält över teckningskursen.
Aktietips
Tre heta aktietips
Aktie
Electrolux avsätter halv miljard inför konkurrensutredningKommer att belasta resultatet andra kvartalet.
Aktietips
"Ett spännande tillväxtcase"Förutsättningarna för en ny uppgångsfas för Bredband2 finns där.
Bolån
Enklas låga ränta höjsRäntan kan stiga kraftigt efter tre år.
Pengar
Efterlyses: 3,8 miljarder kronor i gamla sedlarBanker tar emot ogiltiga sedlar fram till 30 juni.
Analys
Investmentbanken ser köplägeSandvik handlas med rekordhög rabatt i sektorn.
Räntan
Konjunkturinstitutet: Då höjer Riksbanken räntan
Placera
Alfredsson: Är du beredd på börsfall i sommar?Privata Affärer ger dig råd som vill minska risken.
Aktietips
Aktietips: Här är storbankens nya småbolagsfavoriterTre nya småbolagsaktier in på Handelsbankens favoritlista.
Bostad
Rejält ökat utbud av villor i StockholmKommer stålbadet för villor nu?
Aktie
Här är analytikernas syn på Epiroc
Bolån
Korta boräntor fortsätter att domineraLåntagarna inte särskilt oroade för stigande räntor.
Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde