Banker skeptiska till utpekade Hexagon-köpare

Publicerad 2017-06-15 10:15

Aktie Både Barclays och Wall Street Journal reser frågetecken kring vilka som skulle kunna tänkas vara lämpliga köpare, åtminstone i industrin, till Hexagon.

Det framgår av dels en kommentar från bankens verkstadsanalytiker, publicerad på torsdagsmorgonen, dels en Wall Street Journal-krönika som publicerades på onsdagskvällen.

Barclays säger sig ha fått många frågor från investerare kring om Siemens, ABB eller Schneider skulle kunna tänkas som potentiella köpare, och går igenom bolagen ett i sänder.

* Siemens har köpt mjukvarubolag för 10 miljarder dollar sedan 2007, och uppges nu vara inne i processen med att integrera det senaste köpet.

* ABB indikerade till Barclays på en konferens med dess nya ”chief digital officer” att det kan bli fråga om fler tilläggsförvärv efter det nyligen köpta B&R, och att bolaget kommer att fortsätta utveckla partnerskap med bolag som Microsoft, Dassault Systèmes och PTC. Barclays påpekar också att ABB som en händelse köpte ett 3D-inspektionsföretag i februari, spanska NUB3D – ”så vi skulle bli överraskade av ett 20-miljarderdollarsaffär i det här stadiet”.

* Schneider har köpt bolag för 19 miljarder euro sedan 2002 och är nu i en konsolideringsfas. Bolaget är visserligen intresserat av att expandera sina mjukvaruaktiviteter – understruket av två försök att slå ihop sina egna sådana med Avevas – men Barclays skulle bli överraskade om Schneiderledningen skulle sätta i gång en process för ett så stort förvärv som Hexagon skulle innebära, och sammanfattar kring eventuella köpare av det svenska mätteknikbolaget:

”För att generera en skälig avkastning på en investering på 20 miljarder dollar skulle en köpare behöva öka Hexagons rörelseresultat (ebitda) betydligt från den nuvarande nivån på 1,1 miljarder dollar (31 procent av omsättningen 2016).”

Wall Street Journal nämner GE, Honeywell, Siemens och ABB bland möjliga köpare, och beskriver Hexagon som visserligen framgångsrikt med sina många förvärv, men därmed inte nödvändigtvis själv lockande som förvärvsobjekt. Bolagsportföljen i Hexagon betecknas som en mix av hård- och mjukvara, där synergier mellan mjukvaran och ”legacy”-verkstadsdelar kan vara svårfunna.

”Framför allt är den underliggande utvecklingen hos företag som byggts genom förvärv notoriskt svåra att skönja”, skriver tidningen och nämner att mjukvarubolag är ökända för redovisningstveksamheter kring när intäkter bokas. Insideråtalet mot Ola Rollén ”adderar en nivå av oförutsägbarhet”, heter det vidare, varpå ett resonemang liknande Barclays om köpare som fokuserar på att slimma och fokusera vidtar – detta gör det mindre sannolikt att de vill gå in på riskabla förvärv.

Siemens vd Joe Kaeser sägs vara angelägen att bevisa för investerare att bolaget är mer fokuserat och tillräkneligt än vad som varit fallet historiskt, och att köpa Hexagon skulle enligt WSJ riskera Siemens med hårda ansträngningar förvärvade renommé om finansiell disciplin.

ABB betecknas sedan som Hexagons kanske mest sannolika köpare, och det lyfts fram att industri- och automationskoncernen förra året utsåg en före detta Ciscochef till sin första ”chief digital officer” för att närma sig industrin på ett teknologiskt mer avancerat ”tech-savvy”, vis.

”Men”, skriver Wall Street Journal, ”den näst största ägaren – och styrelseledamot sedan februari – är Cevian Capital, en aktivist som föredrar fokus framför konglomerat.”

Slutsatsen blir att en otippad köpare (”dark horse”) kanske är Hexagons främsta hopp.

Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Börsen
Stark tisdagsbörs
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandad öppning i New York
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"
Foto: Shutterstock
Konjunktur
Snabb ökning av tyskarnas framtidstro
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Storytells vd: Tillväxten utanför Norden försvann i juliAktien backar på börsen
11/8
Trading Direkt med rapporter och grundkurs i teknisk analys
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Tingsrätten avvisar Oscar Properties stämning mot Stockholm stad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mäklarstatistik
Villapriserna har stigit 7 procent"Hög aktivitet på bostadsmarknaden"
Rapport
Zalandos försäljningstillväxt nästan 27 procent
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel: Höjd omsättning och ökade streamingintäkter
Foto: Paradox
Rapport
Starkt resultat från spelutvecklaren
Analys
Danske tror på extrautdelning för Boliden
Rapport
Vestas nådde inte förväntningarna
Asien
Asien: Mest uppåt efter minskad konfliktoro
Foto: Shutterstock
Fonder
Robur: Sverige och Norden gemensam nämnare för bästa fondernaNy teknik och småbolag i topp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M-familjen minskar stort i Hexagon
Aktie
Munters får stororder inom litiumsegmentetOrdervärde på 12 miljoner dollar
Analyser
Här är måndagens köprekar
Krönika
Hernhag: Världen går inte under den här gången heller
Foto: istockphoto
Analyser
Blandade analyser av Outokumpu
Foto: Shutterstock
Placera
Brasilianskt valutaras drabbar sydkoreanska privatsparare
Foto: Shutterstock
Pandemin
SCB: Fortsatt minskad konsumtion i juni
Foto: istockphoto
Boprisindikatorn: Allt fler tror på stigande priserStark återhämtning efter vårens ras