Banker skeptiska till utpekade Hexagon-köpare

Publicerad 2017-06-15 10:15

Aktie Både Barclays och Wall Street Journal reser frågetecken kring vilka som skulle kunna tänkas vara lämpliga köpare, åtminstone i industrin, till Hexagon.

Det framgår av dels en kommentar från bankens verkstadsanalytiker, publicerad på torsdagsmorgonen, dels en Wall Street Journal-krönika som publicerades på onsdagskvällen.

Barclays säger sig ha fått många frågor från investerare kring om Siemens, ABB eller Schneider skulle kunna tänkas som potentiella köpare, och går igenom bolagen ett i sänder.

* Siemens har köpt mjukvarubolag för 10 miljarder dollar sedan 2007, och uppges nu vara inne i processen med att integrera det senaste köpet.

* ABB indikerade till Barclays på en konferens med dess nya ”chief digital officer” att det kan bli fråga om fler tilläggsförvärv efter det nyligen köpta B&R, och att bolaget kommer att fortsätta utveckla partnerskap med bolag som Microsoft, Dassault Systèmes och PTC. Barclays påpekar också att ABB som en händelse köpte ett 3D-inspektionsföretag i februari, spanska NUB3D – ”så vi skulle bli överraskade av ett 20-miljarderdollarsaffär i det här stadiet”.

* Schneider har köpt bolag för 19 miljarder euro sedan 2002 och är nu i en konsolideringsfas. Bolaget är visserligen intresserat av att expandera sina mjukvaruaktiviteter – understruket av två försök att slå ihop sina egna sådana med Avevas – men Barclays skulle bli överraskade om Schneiderledningen skulle sätta i gång en process för ett så stort förvärv som Hexagon skulle innebära, och sammanfattar kring eventuella köpare av det svenska mätteknikbolaget:

”För att generera en skälig avkastning på en investering på 20 miljarder dollar skulle en köpare behöva öka Hexagons rörelseresultat (ebitda) betydligt från den nuvarande nivån på 1,1 miljarder dollar (31 procent av omsättningen 2016).”

Wall Street Journal nämner GE, Honeywell, Siemens och ABB bland möjliga köpare, och beskriver Hexagon som visserligen framgångsrikt med sina många förvärv, men därmed inte nödvändigtvis själv lockande som förvärvsobjekt. Bolagsportföljen i Hexagon betecknas som en mix av hård- och mjukvara, där synergier mellan mjukvaran och ”legacy”-verkstadsdelar kan vara svårfunna.

”Framför allt är den underliggande utvecklingen hos företag som byggts genom förvärv notoriskt svåra att skönja”, skriver tidningen och nämner att mjukvarubolag är ökända för redovisningstveksamheter kring när intäkter bokas. Insideråtalet mot Ola Rollén ”adderar en nivå av oförutsägbarhet”, heter det vidare, varpå ett resonemang liknande Barclays om köpare som fokuserar på att slimma och fokusera vidtar – detta gör det mindre sannolikt att de vill gå in på riskabla förvärv.

Siemens vd Joe Kaeser sägs vara angelägen att bevisa för investerare att bolaget är mer fokuserat och tillräkneligt än vad som varit fallet historiskt, och att köpa Hexagon skulle enligt WSJ riskera Siemens med hårda ansträngningar förvärvade renommé om finansiell disciplin.

ABB betecknas sedan som Hexagons kanske mest sannolika köpare, och det lyfts fram att industri- och automationskoncernen förra året utsåg en före detta Ciscochef till sin första ”chief digital officer” för att närma sig industrin på ett teknologiskt mer avancerat ”tech-savvy”, vis.

”Men”, skriver Wall Street Journal, ”den näst största ägaren – och styrelseledamot sedan februari – är Cevian Capital, en aktivist som föredrar fokus framför konglomerat.”

Slutsatsen blir att en otippad köpare (”dark horse”) kanske är Hexagons främsta hopp.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum