Kommentar: Clas Ohlson närmar sig kursrekord

Publicerad 2017-06-08 20:20

Kommentar Fjärde kvartalet och därmed bokslutet blev en positiv överraskning från Clas Ohlson och aktien stack med över fem procent på torsdagen. Med högre vinster och stärkt lönsamhet närmar sig aktien kursrekordet från i fjol.  

Efter en fin försäljningssiffra för mars skrev Privata Affärer för ungefär två månader sedan att aktien såg ut att ha en fin framtid på kort sikt. Anledningen var inte minst att Clas Ohlson historiskt visat sig gå mycket starkt just under vår och ibland sommarmånaderna jämfört med andra tider på året.

Och det har stämt på pricken i år också! Aktien noterades i 164,50 kr på torsdagen efter sitt starka fjärde kvartal och därmed summerar uppgången till tolv procent sedan vi kommenterade aktien i våras.

Stigande försäljning och stärkt lönsamhet är två huvudskäl till torsdagens starka uppgång med hela 8,50 kr. Just lönsamheten har en underliggande trend mot förbättring genom att andelen varor under Clas Ohlsons eget varumärke ökar – nu är det 35 procent at försäljningen som handlas under eget varumärke och för ett år sedan var det 30 procent.

Det egna varumärket har en klart bättre lönsamhet och tillförordnade vd:n Peter Jelkeby menar att bolagets ambition är att fortsätta att utöka andelen av försäljningen. Men han poängterar också att andra välkända varumärken också är en viktig del av Clas Ohlsons utbud.

Nu är det viktigt att inte bli alldeles till sig av glädje över Clas Ohlsons fjärde kvartal som är årets svagaste. Huvuddelen av resultatet skapas under resten av året, men rörelseresultatet på 17,5 miljoner jämfört med analytikernas prognoser om en förlust på 10 miljoner är onekligen imponerande.

Clas Ohlson fortsätter också att ge aktieägarvärde genom att infria Privata Affärers prognos om en utdelningshöjning med nästan tio procent till 6,25. Det innebär en direktavkastning på 3,80 procent även efter det senaste rallyt, vilket gör att aktien fortfarande kan vara intressant för utdelningsjägare.

Frågan är förstås om kursrusningen markerar ett slut på årets uppgång. Vi påpekade för två månader sedan att aktien de tre senaste åren toppat vid allt högre nivåer – och att kurstoppen från i maj förra året landade på ca 172 kr. Därför kan det mycket väl vara så att aktien kan gå vidare från dagens nivåer – 180 kr i sommar känns inte som någon omöjlighet.

Graf: Clas Ohlsons kursutveckling det senaste året.

{Chart} 

Foto: Shutterstock
Kraftförsörjning
Priset på el allt mer oförutsägbart
Foto: AP/TT
Wall Street
Press på teknikaktier i New York
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Här är småspararnas amerikanska favoritaktierSPAC-bolag in på topplistan
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningar på ny rekordnivå
Marknad
"USA går mot starkaste tillväxten sedan 1984""Inflationen stiger till nära 3 procent"
Börsen
Plusstängning efter slagig börsdag
Podd
Börspanelen: Så här köper experten under en dag... och det här köper han aldrig
Börsen
Bolag i kö för notering i HongkongHongkongbörsen gynnas av nya amerikanska lagar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Uppgifter: Opec överväger fortsatta produktionsminskningar
Analys
DNB: Lundin Energy har överpresterat relativt oljepriset
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier
Blankning
Nygammal blankare in i Eolus Vind
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Konsumtion
Swedbank: Svag konsumtion i slutet av februari
Börsen
Minskad ränteoro lyfter Asiens börser
Placera
Skandia: Här är marknaderna med högst avkastningspotential"Sverige fortfarande en attraktiv börsmarknad"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
Aktiechefen: Räntefokuset på börsen lär beståMen långsiktiga positiva trenden är intakt
Aktie
DNB: Analytikerkåren missförstår SBB:s kapitalstruktur"Ger för höga estimat"
Foto: istock
Spara
Undersökning: Pandemin får unga att börja buffertspara9 procent av svenskarna har mindre än en månadslön på kontot
2/3
Trading Direkt: Om ränterörelserna i USA
Placera
Förvaltaren: Vändningen är nu"Marknaden upptäcker en ny era under våren"
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB varnar för bakslag på bostadsmarknadenBopriserna fortsatte uppåt i februari
Kina
Kina varnar för bubbeltendenser på internationella marknader
Index
Avanza och Kindred in i Stoxx Europe 600Nokia kastas ut från Stoxx 50