Kommentar: Clas Ohlson närmar sig kursrekord

Publicerad 2017-06-08 20:20

Kommentar Fjärde kvartalet och därmed bokslutet blev en positiv överraskning från Clas Ohlson och aktien stack med över fem procent på torsdagen. Med högre vinster och stärkt lönsamhet närmar sig aktien kursrekordet från i fjol.  

Efter en fin försäljningssiffra för mars skrev Privata Affärer för ungefär två månader sedan att aktien såg ut att ha en fin framtid på kort sikt. Anledningen var inte minst att Clas Ohlson historiskt visat sig gå mycket starkt just under vår och ibland sommarmånaderna jämfört med andra tider på året.

Och det har stämt på pricken i år också! Aktien noterades i 164,50 kr på torsdagen efter sitt starka fjärde kvartal och därmed summerar uppgången till tolv procent sedan vi kommenterade aktien i våras.

Stigande försäljning och stärkt lönsamhet är två huvudskäl till torsdagens starka uppgång med hela 8,50 kr. Just lönsamheten har en underliggande trend mot förbättring genom att andelen varor under Clas Ohlsons eget varumärke ökar – nu är det 35 procent at försäljningen som handlas under eget varumärke och för ett år sedan var det 30 procent.

Det egna varumärket har en klart bättre lönsamhet och tillförordnade vd:n Peter Jelkeby menar att bolagets ambition är att fortsätta att utöka andelen av försäljningen. Men han poängterar också att andra välkända varumärken också är en viktig del av Clas Ohlsons utbud.

Nu är det viktigt att inte bli alldeles till sig av glädje över Clas Ohlsons fjärde kvartal som är årets svagaste. Huvuddelen av resultatet skapas under resten av året, men rörelseresultatet på 17,5 miljoner jämfört med analytikernas prognoser om en förlust på 10 miljoner är onekligen imponerande.

Clas Ohlson fortsätter också att ge aktieägarvärde genom att infria Privata Affärers prognos om en utdelningshöjning med nästan tio procent till 6,25. Det innebär en direktavkastning på 3,80 procent även efter det senaste rallyt, vilket gör att aktien fortfarande kan vara intressant för utdelningsjägare.

Frågan är förstås om kursrusningen markerar ett slut på årets uppgång. Vi påpekade för två månader sedan att aktien de tre senaste åren toppat vid allt högre nivåer – och att kurstoppen från i maj förra året landade på ca 172 kr. Därför kan det mycket väl vara så att aktien kan gå vidare från dagens nivåer – 180 kr i sommar känns inte som någon omöjlighet.

Graf: Clas Ohlsons kursutveckling det senaste året.

{Chart} 

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
DNB: Storytels höga tillväxt fortsätter
Foto: Shutterstock
Inflationen
Hyrbilar drog upp inflationen i juli
Börsen
Börsen vände uppåt
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Covid-19
Moderna i coronavaccinavtal värt över 1,5 miljarder dollar
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Emission
Emissionsvillkoren fastställda i Starbreeze
Rapport
Stillfront slog förväntningarna
Rapport
Covid-19 tynger Lundin Gold
IPO
Uppgifter: Airbnb på väg mot börsnotering
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Minusstängning i New York
Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"
Foto: Shutterstock
Konjunktur
Snabb ökning av tyskarnas framtidstro
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Storytells vd: Tillväxten utanför Norden försvann i juliAktien backar på börsen
11/8
Trading Direkt med rapporter och grundkurs i teknisk analys
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Tingsrätten avvisar Oscar Properties stämning mot Stockholm stad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mäklarstatistik
Villapriserna har stigit 7 procent"Hög aktivitet på bostadsmarknaden"
Rapport
Zalandos försäljningstillväxt nästan 27 procent
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel: Höjd omsättning och ökade streamingintäkter
Foto: Paradox
Rapport
Starkt resultat från spelutvecklaren
Analys
Danske tror på extrautdelning för Boliden