Emil Forsberg, Leipzig och Lotta Schelin, Rosengård, är viktiga spelar när spelbolagen går in i en ny "skördetid".

Het fotbollssommar väntar spelbolagen

Publicerad 2017-06-07 12:59

Kommentar Fredagens VM-kval startar sommaren för sportbetting och spelbolagen har full verksamhet med flera mästerskap de närmaste månaderna. Privata Affärers favorit i sektorn är Betsson som växer mycket via förvärv och där vd tror att bolaget står inför en skördetid.

Sporten tar aldrig ledigt och det gäller framför allt fotbollen som är en året-runt-sport helt och hållet. Knappt har alla ligor slutat i Europa och cupfinalerna avklarats i Champions och Europa League förrän VM-kvalspel är på tapeten med fredagens möte mellan Sverige och Frankrike som den STORA matchen.

Därefter kommer spelarnas intresse att rikta sig mot U23-EM i Polen under andra halvan av juni för att sedan fortsätta med dam-EM under juli. Och då startar också kvalspelet till nästa säsongs cuper i Europa med flera svenska lag inblandade.

Till detta kommer förstås all annan sport som spelbolagen tillhandahåller vadslagning på – och därför kommer vi även i sommar att få se den bombmatta av marknadsföring som sektorn spenderar framför allt på tv-reklam.

För aktiemarknaden har det senaste året varit omtumlande när det gäller spelbolagen med sjunkande kurser för framför allt Betsson – och där uppstickare som Cherry och Leo Vegas gått som tåget.

Privata Affärer tror dock att det är dags för revansch för Betsson det närmaste året. Bolaget har pressats hårt av fallet för valutan i Turkiet där bolaget har en stor verksamhet plus osäkerhet kring den svenska spelutredningen som nyligen lades fram.

Nu är resultatet av spelutredningen godkänt ur branschens synvinkel med ett förslag om 18 procents spelskatt. Det kommer visserligen slå direkt mot vinsten efter skatt, men en reglerad marknad har också många fördelar för de bolag som får licens.

Betsson ser sig också som en köpare i den konsolideringsvåg som bör komma efter att många nya bolag dykt under senare tid. Bolaget kommer också att hålla igen på utdelningen nästa år för att aktivt kunna delta med nya förvärv, vilket långsiktigt gör Betsson större och starkare.

Och fallet för den turkiska valutan 2016 innebär att Betsson under andra halvåret får lättare jämförelsetal, varför vinstkurvan borde ha alla möjligheter att vända tillbaka på ett bättre sätt.

Nu är andra kvartalet trots kval och mästerskap något svagare än övriga kvartal, men delårsrapporten senast talade om högre snittintäkter så långt i tremånadersperioden. Och vd Ulrik Bengtsson har spätt på optimismen genom att stort insiderköp på 30 000 aktier för över 2 miljoner kr.

Han har kommenterat köpet med att Betsson nu står inför en skördetid efter stora investeringar senaste tiden, både i produktutveckling och via förvärv. Och Privata Affärer tror också på lyft under resten av året. Låg värdering i kombination med spännande utsikter gör att vi ser en potential på över 30 procent till vår riktkurs på 105 kr.

Aktie
Mystiskt kursfall i Clas Ohlson
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Kommentar
Stora chanser till uppköpsbud
Börsen
Urstark tisdag på börsen
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Bud
Storägare lägger bud på AhlsellBudpremie på över 30 procent
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan
Aktietips
DI ser köpläge i en av börsens säkraste aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Allt svalare förväntningar på bopriserna
Aktiechatt
Hernhag: Ett härligt bolag men en "sjukt dyr" aktie
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M
Olja
Avtal om lägre Opec-produktion lyfter oljan
PPM
Dags för årets miljardregn över premiepensionsspararnaOrdinarie fondhandel fördröjs