CD Project, med spel som The Witcher (bilden), är ett av de spelbolag som ingår i Swedbank Robur Ny Tekniks porfölj tillsammans med flera läkemedelsbolag.

Toppar fondlistan med ”dataspel och piller”

Publicerad 2017-06-01 11:01

Fonder Teknologi och hälsovård ligger i topp bland årets bästa fonder efter fem månader. Bästa av alla är Swedbank Robur Ny Teknik.

Avkastningen hittills i år för toppfonden är 27,8 procent, vilket ska jämföras med snittet 6,71 procent. Kurserna är tagna hos fondutvärderaren Morningstar den 31 maj och jämförs med ingångskursen vid årsskiftet.

– Det är jätteroligt, naturligtvis, men ännu roligare är att vi varit den bästa fonden i Norden alla kategorier över tre och fem år. Bäst sedan årsskiftet är en mycket kort period för oss, för vi behåller blicken framåt, säger Erik Sprinchorn som förvaltar fonden tillsammans med Carl Armfelt.

Swedbank Robur Ny Teknik investerar huvudsakligen i nordiska bolag i innovativa branscher inom teknik och hälsovård, men kan även investera globalt i upp till 30 procent, enligt Erik Sprinchorn.

Fonden innehåller väldigt få förhoppningsbolag, påpekar han. I stället väljer förvaltarna redan lönsamma bolag, och investeringsmandatet är brett.

– På så sätt blir tiden vår vän. Omsättningshastigheten i portföljen är låg och våra innehav behålls i mellan fem och tio år.

Av det skälet är korta mätperioder inte Sprinchorns favoritperspektiv, eller som han själv uttrycker det, ”year to date är inte mycket att tala om”.

Det kan också vara värt att notera, anser han, att portföljen kan vara en av de största i världen när det gäller förekomsten av dataspel, möjligen undantaget USA.

– Sannolikt en av få portföljer som innehåller både piller och dataspel, säger han.

Avkastningen sedan nyåret har varit 27,8 procent fram till den 31 maj då jämförelsen gjordes hos fondutvärderaren Morningstar.

Under perioden kom de största positiva bidragen till avkastningen i Swedbank Robur Ny Teknik från innehaven i Gaming Innovation, CD Projekt Red och Raysearch Labs.

Av de 15 bästa fonderna i år är fyra svenska. Närmaste svenska fond efter Swedbank Robur Ny Teknik är Peab-fonden, upp 23,5 procent, Lannebo Europa Småbolag, upp 23,2 procent samt Rhenman Healthcare Equity som ökat 22,2 procent. Se hela listan nedan.

i år %
Snitt: 6,7
Swedbank Robur Ny Teknik 27,8
Danske Invest Europe Small Cap A 25,1
UBS (Lux) EF Gbl Multi Tech (USD) P 24,9
MS INVF Asia Opportunity A 24,9
HSBC GIF Turkey Equity AC 24,1
Peab-fonden 23,5
Amundi Fds Eq India Infrastructure AU-C 23,4
Lannebo Europa Småbolag A 23,2
Danske Invest Germany A SEK 22,7
Fondita European Small Cap B 22,4
Aktia Nordic Micro Cap B 22,4
Danske Invest Mustameri K 22,3
Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK 22,2
GS India Equity Portfolio Base Acc 21,8
BGF World Technology A2 21,8
Källa: Morningstar 1/6 -17