Så mycket stiger Boozt i börspremiären

Publicerad 2017-05-31 08:08

Notering (uppdaterad) Modenäthandlaren Boozts aktie steg rejält i premiärhandeln på onsdagen.

Några minuter efter börsöppning handlades aktien för 72,50 kr vilket motsvarar en uppgång på närmare 17 procent jämfört med teckningskursen på 62 kr per aktie.

Det ursprungliga teckningsintervallet var 54 till 63 kr och den fastställda teckningskursen på 62 kr gav ett bolagsvärde på närmare 3,5 miljarder kr.

Enligt bolaget var intresset mycket stort och erbjudandet blev kraftigt övertecknat.

– Vi är mycket glada över allmänhetens och institutionella investerares stora intresse som visats för Boozt under listningsprocessen. Den starka efterfrågan i börsintroduktionen från både nordiska och internationella investerare bekräftar vår tro på vår strategi, vårt erbjudande samt vår potential. Detta är en viktig milstolpe för oss, och vi välkomnar alla nya ägare till fortsättningen på Boozts resa mot att bli den ledande onlineaktören för mode i Norden, säger Boozts vd Hermann Haraldsson.

Nordisk hemmamarknad i fokus

När  Boozt går till Stockholmsbörsen på onsdagen är det med fokus på den nordiska hemmamarknaden där det ännu finns mycket tillväxtutrymme.

Det säger Boozts ir-chef Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt dagen före börsnoteringen.

Boozts börsintroduceras med ett teckningsintervall på 54-63 kr per aktie, motsvarande ett börsvärde på cirka 3,1-3,5 miljarder kr. Det kan ställas i relation till att nettoresultatet var 12,9 miljoner kr 2016.

Den klart större och redan helt etablerade konkurrenten Zalando handlas på p/e 87 för fjolårsvinsten och 60 för nästa år (Factset-estimat), medan tillväxt- och lönsamhetsmålen liknar varandra: 25-30 procents försäljningstillväxt och mer än 6 procents ebit-marginal på 3-5 års sikt för Boozt, och 20-25 procents lönsam försäljningstillväxt 2017 för Zalando.

– Den nordiska marknaden är inte alls särskilt penetrerad än, där finns massor kvar att göra, säger Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Boozt har inte gått ut med något om vad man strävar efter att nuvarande femårshorisont har passerat.

Bland skillnader mellan Boozt och Zalando – där den för utomstående kanske mest påtagliga är att Boozts omsättning 2016 var 1,4 miljarder kr mot Zalandos 3,6 miljarder euro – nämner Johan Holmqvist att Boozt har färre märken, 500 mot 2.000, men ”djupare kollektioner”, och att Boozt vill hjälpa kunden att välja. Han jämför Boozt med NK i Sverige och Magasin du Nord i Köpenhamn.

Inriktningen på Boozt är vidare, uppger Johan Holmqvist, plagg i något högre prislägen, vilket ger högre ordervärde per köp – gynnsamt för e-handel med fri frakt och returer.

– Vi har 7-8 procent av vår omsättning från något billigare varumärken: vi tror att medium- och premiumvarumärken är en bättre modell när man har fri frakt och fria returer, säger han.

Bland konsumentfördelar med Boozt nämner Johan Holmqvist ”väldigt snabba” leveranser (max två dagar), tack vare bolagets lager i Ängelholm.

Zalando ska bygga ett lager utanför Stockholm på 30.000 kvadratmeter i år. Tror du det kullkastar den fördelen med Boozt?

– Nej, det tror jag inte. Har man så många varumärken som de har så har jag svårt att tro att de kan rymmas på 30.000 kvadratmeter. Det kommer säkert att påskynda vissa leveranser, men inte i det stora hela.

Noterbart är att domänen Boozt.se ägs för närvarande av affärsutvecklingskonsulten Helène Smith i skånska Oxie utanför Malmö, där nätmodehandlaren Boozts huvudkontor ligger. Hon säger till Nyhetsbyrån Direkt att hon startade sin verksamhet 2009 – samma år som bolaget Boozt AB registrerades, men ett par år innan namnen lanserades som nätmodehandlare.

Boozt har, säger Helène Smith, hört av sig via en advokat för att få köpa domänen, men någon affär är åtminstone i nuläget inte nära förestående.

Aktien börjar handlas på onsdagen, och huvudägare inför liksom efter noteringen är riskkapitalbolaget Sunstone, Verdane, Ecco, Friheden Invest och Sampension.

Följ Boozts aktie här:

{Chart} 

Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Aktie
Vinstvarning och sänkt prognos från ElektaAktien faller tungt på börsen
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Börsen
Stängning nära nollstrecket
Analyser
Här är fredagens analyser
Penningtvätt
ING: SEB är välpositionerad mot eventuella kostnader
Aktie
SEB-aktien faller efter uppgifter om penningtvätt i Uppdrag granskning
15/11
Trading Direkt: SBB, Elekta och SEB i fokus
Sektor
Norska laxbolag pressas av amerikanska stämningarSjömatsindex faller nästan 5 procent i Oslo
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Bud
SBB lägger bud på Hemfosa
Rapport
Förlust för Fingerprint
Aktie
Försäljningen minskade i oktober
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten
Riksbanken
"Reviderad arbetslöshetsstatistik en ljusglimt för Riksbanken"Ökar sannolikheten för räntehöjning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Mildare väder och lägre vinterelpriser
Aktie
MQ byter namn - gör om till konceptbutiker
Placera
Även Ålandsbanken ökar aktievikten"Negativ styrränta kvar om tre år"
Aktietips
Fyra färska aktieråd
Aktier
Spararnas amerikanska aktiefavoriter
Analys
Nordea: Ståljättens aktiekurs kan fördubblas