Så mycket stiger Boozt i börspremiären

Publicerad 2017-05-31 08:08

Notering (uppdaterad) Modenäthandlaren Boozts aktie steg rejält i premiärhandeln på onsdagen.

Några minuter efter börsöppning handlades aktien för 72,50 kr vilket motsvarar en uppgång på närmare 17 procent jämfört med teckningskursen på 62 kr per aktie.

Det ursprungliga teckningsintervallet var 54 till 63 kr och den fastställda teckningskursen på 62 kr gav ett bolagsvärde på närmare 3,5 miljarder kr.

Enligt bolaget var intresset mycket stort och erbjudandet blev kraftigt övertecknat.

– Vi är mycket glada över allmänhetens och institutionella investerares stora intresse som visats för Boozt under listningsprocessen. Den starka efterfrågan i börsintroduktionen från både nordiska och internationella investerare bekräftar vår tro på vår strategi, vårt erbjudande samt vår potential. Detta är en viktig milstolpe för oss, och vi välkomnar alla nya ägare till fortsättningen på Boozts resa mot att bli den ledande onlineaktören för mode i Norden, säger Boozts vd Hermann Haraldsson.

Nordisk hemmamarknad i fokus

När  Boozt går till Stockholmsbörsen på onsdagen är det med fokus på den nordiska hemmamarknaden där det ännu finns mycket tillväxtutrymme.

Det säger Boozts ir-chef Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt dagen före börsnoteringen.

Boozts börsintroduceras med ett teckningsintervall på 54-63 kr per aktie, motsvarande ett börsvärde på cirka 3,1-3,5 miljarder kr. Det kan ställas i relation till att nettoresultatet var 12,9 miljoner kr 2016.

Den klart större och redan helt etablerade konkurrenten Zalando handlas på p/e 87 för fjolårsvinsten och 60 för nästa år (Factset-estimat), medan tillväxt- och lönsamhetsmålen liknar varandra: 25-30 procents försäljningstillväxt och mer än 6 procents ebit-marginal på 3-5 års sikt för Boozt, och 20-25 procents lönsam försäljningstillväxt 2017 för Zalando.

– Den nordiska marknaden är inte alls särskilt penetrerad än, där finns massor kvar att göra, säger Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Boozt har inte gått ut med något om vad man strävar efter att nuvarande femårshorisont har passerat.

Bland skillnader mellan Boozt och Zalando – där den för utomstående kanske mest påtagliga är att Boozts omsättning 2016 var 1,4 miljarder kr mot Zalandos 3,6 miljarder euro – nämner Johan Holmqvist att Boozt har färre märken, 500 mot 2.000, men ”djupare kollektioner”, och att Boozt vill hjälpa kunden att välja. Han jämför Boozt med NK i Sverige och Magasin du Nord i Köpenhamn.

Inriktningen på Boozt är vidare, uppger Johan Holmqvist, plagg i något högre prislägen, vilket ger högre ordervärde per köp – gynnsamt för e-handel med fri frakt och returer.

– Vi har 7-8 procent av vår omsättning från något billigare varumärken: vi tror att medium- och premiumvarumärken är en bättre modell när man har fri frakt och fria returer, säger han.

Bland konsumentfördelar med Boozt nämner Johan Holmqvist ”väldigt snabba” leveranser (max två dagar), tack vare bolagets lager i Ängelholm.

Zalando ska bygga ett lager utanför Stockholm på 30.000 kvadratmeter i år. Tror du det kullkastar den fördelen med Boozt?

– Nej, det tror jag inte. Har man så många varumärken som de har så har jag svårt att tro att de kan rymmas på 30.000 kvadratmeter. Det kommer säkert att påskynda vissa leveranser, men inte i det stora hela.

Noterbart är att domänen Boozt.se ägs för närvarande av affärsutvecklingskonsulten Helène Smith i skånska Oxie utanför Malmö, där nätmodehandlaren Boozts huvudkontor ligger. Hon säger till Nyhetsbyrån Direkt att hon startade sin verksamhet 2009 – samma år som bolaget Boozt AB registrerades, men ett par år innan namnen lanserades som nätmodehandlare.

Boozt har, säger Helène Smith, hört av sig via en advokat för att få köpa domänen, men någon affär är åtminstone i nuläget inte nära förestående.

Aktien börjar handlas på onsdagen, och huvudägare inför liksom efter noteringen är riskkapitalbolaget Sunstone, Verdane, Ecco, Friheden Invest och Sampension.

Följ Boozts aktie här:

{Chart} 

Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten
Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"...och mitt senaste lite större köp"
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Foto: AP/TT
Wall Street
Nya rekord på Wall Street
Börsen
Positiva börstrenden håller i sig
Aktie
AFV: En aktie att köpa
Aktier
Här är börsens mest blankade aktier
Placera
Aktiechefens fem trendspaningarTrender som många investerare missar
Aktie
Nobinas vd: Kan ta upp till ett år innan resandet når normal nivå
9/4
Trading Direkt: CIA, Volvo och Apple i chiphaveriets skruvstäd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många köprekar
Analys
UBS: En aktie att sälja
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren: Halvledare spjutspets i pågående tech-krig"Jätteproblem för USA"
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
SPAC-trenden hotas av sinande kapital
Aktieportföljen
Gröna siffror i portföljen
Fed
Powell: Problem med vaccinutrullning ekonomisk riskLovar fortsatt penningpolitiskt stöd
Riksbanken
Vice riksbankschef: Osannolikt med negativ ränta på nytt
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock: Gröna aktier långsiktiga vinnareÖvergången till hållbar ekonomi fortfarande i tidigt skede
Insider
Train Alliance: Ordföranden köpte aktier för 10 miljoner kr
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Risk för negativ överraskning från Sinch"...men bländande justerad vinsttillväxt under 2022"
Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Makro
Analytiker: Stark statistik tyder på BNP-tillväxt första kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa