Så mycket stiger Boozt i börspremiären

Publicerad 2017-05-31 08:08

Notering (uppdaterad) Modenäthandlaren Boozts aktie steg rejält i premiärhandeln på onsdagen.

Några minuter efter börsöppning handlades aktien för 72,50 kr vilket motsvarar en uppgång på närmare 17 procent jämfört med teckningskursen på 62 kr per aktie.

Det ursprungliga teckningsintervallet var 54 till 63 kr och den fastställda teckningskursen på 62 kr gav ett bolagsvärde på närmare 3,5 miljarder kr.

Enligt bolaget var intresset mycket stort och erbjudandet blev kraftigt övertecknat.

– Vi är mycket glada över allmänhetens och institutionella investerares stora intresse som visats för Boozt under listningsprocessen. Den starka efterfrågan i börsintroduktionen från både nordiska och internationella investerare bekräftar vår tro på vår strategi, vårt erbjudande samt vår potential. Detta är en viktig milstolpe för oss, och vi välkomnar alla nya ägare till fortsättningen på Boozts resa mot att bli den ledande onlineaktören för mode i Norden, säger Boozts vd Hermann Haraldsson.

Nordisk hemmamarknad i fokus

När  Boozt går till Stockholmsbörsen på onsdagen är det med fokus på den nordiska hemmamarknaden där det ännu finns mycket tillväxtutrymme.

Det säger Boozts ir-chef Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt dagen före börsnoteringen.

Boozts börsintroduceras med ett teckningsintervall på 54-63 kr per aktie, motsvarande ett börsvärde på cirka 3,1-3,5 miljarder kr. Det kan ställas i relation till att nettoresultatet var 12,9 miljoner kr 2016.

Den klart större och redan helt etablerade konkurrenten Zalando handlas på p/e 87 för fjolårsvinsten och 60 för nästa år (Factset-estimat), medan tillväxt- och lönsamhetsmålen liknar varandra: 25-30 procents försäljningstillväxt och mer än 6 procents ebit-marginal på 3-5 års sikt för Boozt, och 20-25 procents lönsam försäljningstillväxt 2017 för Zalando.

– Den nordiska marknaden är inte alls särskilt penetrerad än, där finns massor kvar att göra, säger Johan Holmqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Boozt har inte gått ut med något om vad man strävar efter att nuvarande femårshorisont har passerat.

Bland skillnader mellan Boozt och Zalando – där den för utomstående kanske mest påtagliga är att Boozts omsättning 2016 var 1,4 miljarder kr mot Zalandos 3,6 miljarder euro – nämner Johan Holmqvist att Boozt har färre märken, 500 mot 2.000, men ”djupare kollektioner”, och att Boozt vill hjälpa kunden att välja. Han jämför Boozt med NK i Sverige och Magasin du Nord i Köpenhamn.

Inriktningen på Boozt är vidare, uppger Johan Holmqvist, plagg i något högre prislägen, vilket ger högre ordervärde per köp – gynnsamt för e-handel med fri frakt och returer.

– Vi har 7-8 procent av vår omsättning från något billigare varumärken: vi tror att medium- och premiumvarumärken är en bättre modell när man har fri frakt och fria returer, säger han.

Bland konsumentfördelar med Boozt nämner Johan Holmqvist ”väldigt snabba” leveranser (max två dagar), tack vare bolagets lager i Ängelholm.

Zalando ska bygga ett lager utanför Stockholm på 30.000 kvadratmeter i år. Tror du det kullkastar den fördelen med Boozt?

– Nej, det tror jag inte. Har man så många varumärken som de har så har jag svårt att tro att de kan rymmas på 30.000 kvadratmeter. Det kommer säkert att påskynda vissa leveranser, men inte i det stora hela.

Noterbart är att domänen Boozt.se ägs för närvarande av affärsutvecklingskonsulten Helène Smith i skånska Oxie utanför Malmö, där nätmodehandlaren Boozts huvudkontor ligger. Hon säger till Nyhetsbyrån Direkt att hon startade sin verksamhet 2009 – samma år som bolaget Boozt AB registrerades, men ett par år innan namnen lanserades som nätmodehandlare.

Boozt har, säger Helène Smith, hört av sig via en advokat för att få köpa domänen, men någon affär är åtminstone i nuläget inte nära förestående.

Aktien börjar handlas på onsdagen, och huvudägare inför liksom efter noteringen är riskkapitalbolaget Sunstone, Verdane, Ecco, Friheden Invest och Sampension.

Följ Boozts aktie här:

{Chart} 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Trafiksiffror visar obefintligt flygresandeMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler
Placera
Blackrock: Asien gynnas när återhämtningen kommerKinesiska och indiska obligationer lockar
Krisen
FI: Krisen är inte över
Foto: Shutterstock
Analys
Analys: Africa Oil positionerat för att skapa värde