Hernhag: Fem aktier för en basportfölj

Publicerad 2017-05-19 11:02

Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem aktier som passar i en basportfölj. Dessutom berättade han hur han agerar när börsen skakar.

Anders: Hej, vilka 5 aktier skulle du stoppa in i en nybörjarportfölj idag?
Marcus: Hej! Nybörjare likväl som andra placerare ska börja bygga portföljen med bra och stabila bolag. Säg Kinnevik, Skanska och Balder samt lite mindre men spännande aktier som Resurs och Vitec.

annika: Nu när världen är så orolig. Har du någon strategi? Säljer du aktier eller låter bli att köpa nya? Eller agerar du som tidigare?
Marcus: Jag agerar som tidigare och håller fast vid min utdelningsstrategi som grund. Två dagars rekyl förändrar inget.

Patrik: Hej. Bankernas direktavkastning lockar. Tror du dom kan hålla sin utdelning stabil under dom kommande åren? Äger du själv aktier i någon av storbankerna?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag de kan klara av. Jag ser ingen ny finanskris eller så. Jag äger Sampo som är störste ägare i Nordea.

Edvard: Stefan har köpt mycket H&M den senaste tiden samtidigt som aktien går dåligt. Hur kan detta samband förklaras? Kan bolaget avnoteras? Hur går det till isåfall? Hur går det för småspararna vid en avnotering?
Marcus: Bolaget är för stort för att bli utköpt tror jag, möjligen om familjen Persson vill dela ägandet med flera olika riskkapitalbolag eller något. Vid ett uppköp så bjuder köparna t.ex. 275-300 kr per aktie så det är vad småspararna i så fall får. Men som sagt, jag tror inte det kommer att ske. Bolaget går inte så bra så aktien går dåligt, Persson tror på bolaget mer än marknaden.

Robert A: Vad tror du om Homemaid? Det är ju en relativt billig aktie (under 16 kr), men delar ut 1,05 så procentmässigt blir det ändå rätt bra. Till vilken nivå är den köpvärd?
Marcus: Homemaid ligger i fin stigande långsiktigt trend. Sist jag tittade på bolaget gick de bra.

PR: Tror du familjen Persson köper ut H&M från börsen?
Marcus: Nej, de har inte råd. Eller nåja, de vill nog inte belåna sina aktier så högt för att lägga nästan ägg i samma korg.

Harriet pensionär: Vad säger du om aktien. OEM? Ni rekommenderade köp och den har gått bra!! Men nu efter utdelningen har den gått ned.
Marcus: OEM ser ut att ligga i en liten rekyl efter uppgången. Det mesta pekar uppåt framöver.

99nina: Hej! Jag vill att mina pengar ska växa så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt (oavsett risk). Vad bör jag satsa på i det fallet, fonder eller aktier? Hur gör man för att hitta värdepapper som växer mycket och snabbt, vad ska man kolla efter, några speciella tal? Har du några tips på specifika aktier/fonder i mitt fall? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Köp aktier i stigande trender är det enklaste svaret. Det krävs mycket skicklighet och erfaranhet för att få överavkastning, såvida du inte har en väldigt tur förstås men det har ingen i längden. Någon bra genväg för att maximera avkastningen kortsiktigt finns egentligen inte.

Roger: Hejsan, Om man tror på förstärkning av kronan mot dollar, vad kan du rekommendera? Roger
Marcus: Hej! Starkare krona gynnar svenska aktier och då främst de som inte är exportbolag utan snarare importerar i dollar, som H&M och Clas Ohlson. Å andra sidan styrs alla aktier mer av hur bolagen utvecklas i allmänhet och på kort sikt hur börsen går. Valutor är svåra att investera efter. Det kan finnas börshandlade certifikat som följer SEK/USD och som stärks extra mycket när kronan blir starkare, om den nu blir det?

Micke: Hej Marcus, Realty Income hur ”raset”. Varför och är det köpdax? Även om det givetvis kan gå ner mer..Trevlig helg!
Marcus: Hej! Det kom en sättning i flera fastighetsaktier, troligen oro för kommande räntehöjningar. I senaste dagarnas rekyl har de stått stadigare. Det kan som bekant alltid gå ner mer, men Realty Income är på attraktiva nivåer tycker jag.

Silop: Vid vilken kurs kan du tänka dig köpa HM igen? Eller är det kört tills vidare?
Marcus: H&M är rent historiskt rätt attraktivt värderade på dessa nivåer, men min strategi framöver är att inte långsiktigt äga återförsäljare. Webben förändrar förutsättningarna så osäkerheten är stor och H&M möter hård konkurrens i Zalando och andra nya aktörer samtidigt som de matar på med den ena nya butikskedjan efter den andra. H&M kan rekylera upp i kurs framöver, men jag personligen lämnar den delen av sektorn så att säga.

TO: Buffett börjar bli till åren, hur tror du hans bortgång kommer påverka Berkshire-Hathaways värdering?
Marcus: Initialt hickar nog kursen till ja, men det blir säkert inga stora förändringar av portföljen. Långsiktigt blir det därmed back to business.

Hagman: Hej Marcus, Jag har precis sålt av 5% av mina aktier och vill placera dessa pengarna utanför aktiemarknaden ifall det blir ett större nedställ. Kan du tipsa om en alternativ placering som är okorrelerad med börsen men ända har chans att ge en hög avkastning under de närmaste åren.
Marcus: Hej! Carnegie Corporate Bond är en företagsobligationsfond som lär slå inflationen framöver. Det är mitt ”säkra” tips.

Olle: Hur tror du det kommer gå för Dedicare? Kommer den öka mycket?
Marcus: Bolaget lär gå bra framöver, kanske hicka till vid nya avtal med viktiga landsting, men ändå ljus framtid. Aktien är uppe på höga nivåer, kanske en liten paus där nu.

Kostar det så smakar det: Hej, Kopparberg och Cloetta smakar ju gott, men är det köpläge? Det är ju trots allt fredag. Mvh
Marcus: Hej! Nja, det råder extra hård konkurrens om konsumenterna inför fredagsmyset. Nu är efterfrågan å andra sidan högre inför helgen än början av veckan. Mig veterligen finns ingen samband mellan aktiekurserna och de olika dagarna. Långsiktigt känns båda aktierna som okej investeringar, där Kopparberg är mest spännande.

Per-Åke: Tycker du jag ska ta något av erbjudandena vad gäller inlösen av Sagax preferensaktie eller ska jag behålla preffen och hoppas på senare inlösen till 35 kr.
Marcus: Jag lutar åt att behålla preferensaktien, risken är lite lägre men det är direktavkastningen också. Mer eller mindre en smaksak vad du föredrar, men har du en gång valt preffen finns det ingen stor anledning att byta.

Classe : Hej Marcus! Läste precis en artikel i DI om Spiltan Aktiefond Investmentbolag, där fonden kritiseras för faktumet att vara en indexfond som köper andelar i investmentbolagen oavsett hur högt värderade de är. Rätt i sak förvisso, men jag tänker att den negativa effekten av detta avtar med en längre tidshorisont. Om investmentbolag på lång sikt fortsätter att ge högre avkastning än börsen, bör ett kontinuerligt månadssparande i fonden där man köper både billigt och dyrt stå sig ganska bra över tid. Hur tänker du?
Marcus: Hej! Ja, indexfonder förstärker trenderna, men på sikt är det den underliggande avkastningen i investmentbolagen som avgör. Premierna på vissa lite mindre investmentbolags aktier känns dyrt, men fonden investerar mest i de stora bolagen.

Hagman: Hej Marcus, Finns det något sätt att placera i skog utan att behöva köpa aktiebolag som t.ex. SCA eller Holmen så man slipper att få exponering mot pappersbruk och annan industri.
Marcus: Hej! Ja, jag skrev ett helt uppslag om det i senaste Placeringsguiden. 🙂

Martin : Hej! Vad ska jag göra med Eltel? Ligger 40 % ner i min placering. En hel del utmaningar har de och nu Ekobrottsutredning. Nyemissionen, ska man teckna? Är långsiktig i mina placeringar men någon utdelning lär väl dröja.
Marcus: Hej! Överväg sälj på upprekyl eller innan nyemissionen. Det kommer nog att vända för Eltel en dag, men det finns mer lockande placeringar.

Benke: Hej. Äntligen fredag och aktiechatt. Hur tror du det går med Intrum Justitia ska man ligga kvar eller sälja. Tror du att det är en större nergång på börsen?
Marcus: Hej! Intrum är bra i grunden, men fusionen och eftergifter mot konkurrensmyndigheter och EU är osäkerhetsmoment. Långsiktiga behåller. Jag ser ännu ingen större nedgång på börsen.

FEOH: Tjena Marcus! Tror du att SAAB-aktien har mer att ge? Jag tycker att SAAB har riktigt goda förutsättningar, men aktien har gått otroligt bra i år. Skulle du köpa på dessa nivåer eller vänta på en eventuell svacka? Trevlig helg! Mvh FEOH
Marcus: Hej! Trenden är fint uppåt i Saab, men den känns inte billig alls längre. Jag skulle inte köpa Saab nu, utan vänta på nedgång.

Aktietips
"Ett spännande tillväxtcase"Förutsättningarna för en ny uppgångsfas för Bredband2 finns där.
Analys
Investmentbanken ser köplägeSandvik handlas med rekordhög rabatt i sektorn.
Analyser
Här är onsdagens analyserFärskt köpråd bland dagens analyser.
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Pengar
Efterlyses: 3,8 miljarder kronor i gamla sedlarBanker tar emot ogiltiga sedlar fram till 30 juni.
Räntan
Konjunkturinstitutet: Då höjer Riksbanken räntan
Bolån
Enklas låga ränta höjsRäntan kan stiga kraftigt efter tre år.
Rapport
Lägre resultat men högre intäkterSkistar ser starkt bokningsläge inför kommande säsong.
Aktie
Hemfosa tog in miljard
Asien
Återhämtning i Asien efter gårdagens ras
Placera
Alfredsson: Är du beredd på börsfall i sommar?Privata Affärer ger dig råd som vill minska risken.
Aktietips
Aktietips: Här är storbankens nya småbolagsfavoriterTre nya småbolagsaktier in på Handelsbankens favoritlista.
Bostad
Rejält ökat utbud av villor i StockholmKommer stålbadet för villor nu?
Aktie
Här är analytikernas syn på Epiroc
Bolån
Korta boräntor fortsätter att domineraLåntagarna inte särskilt oroade för stigande räntor.
Kommentar
Alfredsson: Nya bottennivåer kan vänta för H&MSvag rapport kan tynga aktien framöver.
Fonder
Filip Weintraub lämnar SkagenLämnar fondbolaget av "personliga skäl".
Aktietips
"Ett utmärkt sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen"DI fortsätter med köprekommendation för aktien.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet