Se till att grillen har rätt försäkring

Publicerad 2017-05-18 10:14

Försäkring Den som har grillar, trädgårdsmöbler och andra dyra föremål i trädgården bör se över sitt försäkringsskydd. Konsumenternas försäkringsbyrå konstaterar nämligen att hem- och villaförsäkringens grundskydd sällan täcker stöld av lös egendom i trädgården.

En avancerad gasolgrill kan i dag kosta dig åtskilliga tusenlappar. Även trädgårdsmöbler kostar en rejäl slant. Men vad många kanske inte inser är att sådana föremål inte nödvändigtvis omfattas av grundskyddet i hem- och villaförsäkringen. Basskyddet kräver nämligen oftast att lös egendom utanför bostaden ska vara inlåst eller under uppsikt.

Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå krävs att du har en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring för att dina trädgårdsprylar ska vara skyddade. Ett tillägg som ofta heter ”Allrisk”, ”Otur” eller ”Drulle”.

– Flera hemförsäkringar säljs så att en tilläggsförsäkring ingår redan från början. Sådana försäkringar heter ofta bolagets namn följt av ”Stor”, ”Large”, ”Plus” eller liknande, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå i en kommentar på organisationens sajt.

Men om du inte har en ”stor” hemförsäkring bör du alltså se till att komplettera så att du får ersättning vid stöld.

– Om du inte har en sådan hemförsäkring kan du skaffa ett tillägg så att du får ett allriskskydd upp till ett visst belopp.  Tilläggsförsäkringen gäller då alla dina saker och ger ersättning vid plötsliga och oförutsedda händelser. Maxbeloppen varierar mellan 35 000 – 100 000 kr, konstaterar Peter Stark.