Så dyr är din individuella tjänstepension

Publicerad 2017-05-18 06:31

Pension Tjänstepensionslösningar kopplade till kollektivavtal är oftast rejält prispressade. Men har du en individuell tjänstepensionslösning är risken stor att din pensionsförsäkring tyngs av höga avgifter. Nu kan du jämföra hur dyr din lösning är och om du kan göra något för att sänka kostnaderna.

Det är Konsumenternas Försäkringsbyrå som lanserat en guide för jämförelse av individuella tjänstepensioner. Det handlar alltså om tjänstepensionslösningar för dig som inte omfattas av kollektivavtal men som du och din arbetsgivare kommit överens om ändå. Även så kallade tiotaggarlösningar där höginkomsttagare kommit överens med arbetsgivaren om en individuell pensionslösning ingår i begreppet.

I Konsumenternas Försäkringsbyrås nya tjänst kan du jämföra vad olika lösningar kostar dig i form av avgifter, kostnader och förlorad avkastning ända till dess pensionen är utbetald.

Villkor och avgifter skiljer sig dock mycket åt mellan olika individuella tjänstepensioner. Tjänsten jämför därför bolagens standardlösningar för individuell tjänstepension. Men även där är skillnaderna stora. I slutändan kan det handla om hundratusentals kr i avgifter som försvinner genom de dyraste alternativen.  

– Det är inte ovanligt att en konsument har ett antal individuella tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare och om man har höga avgifter så kan det göra stor skillnad hur mycket som försvinner av pensionen i slutändan, säger Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå i ett pressmeddelande.

På Konsumenternas Försäkringsbyrås sajt matar du in din ålder, när du vill gå i pension och hur mycket du sparat ihop. Du kan dessutom skriva in uppgifter om din egen försäkring och jämföra den med andra alternativ.

– Du får möjlighet att se jämförpris på försäkringsbolagens standardprodukter för individuell tjänstepension. Du kan ta ställning till om det är värt att flytta ditt kapital eller återköpa försäkringen, säger Stefan Thelenius.

Konsumenternas Försäkringsbyrås tjänst är bara en i raden av liknande på marknaden. Om du vill ha en personlig sammanställning över just dina försäkringar och möjligheten att flytta kapitalet så finns till exempel Pensiono.

Pensiono sätter kostnadsfritt ihop en sammanställning över dina försäkringar där en jämförelse av avgifterna och möjligheten att flytta ingår. Vill du sedan ha hjälp med att flytta pengarna kan Pensiono hjälpa dig mot en avgift.

– Det är inte alltid så lätt att flytta individuella tjänstepensionslösningar eftersom det tekniskt sett är arbetsgivaren som är försäkringstagare. Extra besvärligt blir det om det företag du jobbat för inte längre finns kvar eller om du inte längre arbetar där. Då kan det vara bra att ta hjälp för att allt ska gå rätt till, säger Privata Affärers pensionsexpert Magnus Gustavsson.

Av: Christer Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se

Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
ECB
ECB lämnar räntan oförändradHöjer tidigast efter sommaren
Aktie
Ngex lyfter efter avknoppningsbesked
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Sektor
Vinstvarning från Metsä Board sänker sektornMassa- och pappersbolag faller på bred front
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktie
SEB-aktien faller efter ny kostnadsguidning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs