Få använder snittränta för att pruta på bolånen

Publicerad 2017-05-17 12:38

Boränta Färre än en av tio med bolån använder jämförelsepriset, snitträntan, för att pruta på vad de betalar till banken. Det framgår av en undersökning från Sifo på uppdrag av banken Avanza.

Skillnaderna är stora mellan olika grupper när det kommer till att förhandla med banken. De med hög inkomst använder snitträntan som argument fyra gånger oftare än de med låg inkomst. Män är också betydligt mer engagerade än kvinnor, enligt Sifo. Det ligger i linje med slutsatserna av motsvarande undersökningar som Cint gjort på uppdrag av SBAB 2016.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg kommer fram till att myndigheterna därför måste ingripa och ”ta större ansvar att föra ut fakta direkt till medborgarna”, en roll han vill att Finansinspektionen ska ta.

Sedan 2015 har bankerna lagkrav på att redovisa snitträntan på nätet, men snitträntan är sällan lika lättåtkomlig som listräntan och saknas ofta i broschyrer.

En av femtio som Sifo frågade svarade att snitträntor är mycket enkla att hitta.

”Det är ett gravt underbetyg åt den viktigaste svenska konsumentupplysningen på många år”, skriver Claes Hemberg.

En typisk svensk betalar 31.000 kronor per år i boräntor, kanske dubbelt inom några år, enligt Avanza. Den som prutar slipper ofta en tredjedel av boräntan.

Sifo frågade 1.156 personer den 2 och 3 maj 2017.

Här nedanför kan du se bankernas aktuella snitträntor just nu.

Av: Direkt